Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το στοίχημα του Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη - Τα εσωκομματικά «πυρά» και οι «άνθρωποι του Ερντογάν»

Το στοίχημα του Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη – Τα εσωκομματικά «πυρά» και οι «άνθρωποι του Ερντογάν»

Αρκετοί είναι εκείνοι, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούν στην επικράτηση του Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη.

Η νίκη και μάλιστα η μεγάλη νίκη, εκτός από τα χειροκροτήματα δημιουργεί και εχθρούς. Και οι «εχθροί» είθισται να εξαπολύουν και επιθέσεις. Όταν δε αυτοί γεννιούνται στο ίδιο στρατόπεδο που ανήκει ο νικητής, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο. Κάποτε οι κατηγορίες έχουν βάση, κάποτε πάλι όχι.

Μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή του Οζγκιούρ Φερχάτ, που εξελέγη βουλευτής Ροδόπης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη διαφορά ψήφων, στη μοναδική περιφέρεια που κατάφερε να κερδίσει το κόμμα της Κουμουνδούρου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Πυρά εκ των έσω

Την εκλογή του Φερχάτ υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ένταση η Ελένη Λαφτσή, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του κόμματος στην Κομοτηνή, η οποία σε ανάρτηση της επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου και τον Φερχάτ, χαρακτηρίζοντας τον εκπρόσωπο του τουρκικού προξενείου.

«Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!» έγραψε η Λαφτσή, σύζυγος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αυτή δεν ήταν άλλωστε η πρώτη επίθεση της στον Φερχάτ.

Άνθρωπος του Ερντογάν;

Ως έναν άνθρωπο που έχει τείνει χείρα φιλίας στο τουρκικό προξενείο βλέπουν τον Φερχάτ και πηγές της ΝΔ. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η εκλογή του είχε στόχο μέσω της «χειραγώγησης ψήφων» να υλοποιηθεί το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή όπου ζει η μειονότητα.

Για μηχανισμούς στις περιοχές της Θράκης όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα μιλούν άλλωστε διαχρονικά στην Ελλάδα, και τους συνδέουν με τους μειονοτικούς βουλευτές που καταφέρνουν να εκλεγούν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Φερχάτ θα πρέπει να δώσει διπλές «εξετάσεις» στην Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Ιουνίου, γνωρίζοντας ότι η κάθε του κίνηση παρακολουθείται. Τόσο εντός όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν υπάρχει προκατάληψη η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Προσεκτικά βήματα

Ο ίδιος ο Φερχάτ πάντως αποδίδει τη νίκη του πρωτίστως στην δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Ροδόπη αλλά και στη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πρώτα του βήματα δε – μετά την εκλογή του – δείχνουν απόλυτα προσεκτικά και μετρημένα.

Δηλώνει ότι θα παλέψει για τα ζητήματα της μειονότητας, αλλά ως πρώτο στόχο βάζει τα συνολικά προβλήματα της περιοχής τα οποία είναι κοινά για μουσουλμάνους αλλά και για χριστιανούς. Αναφέρεται συχνά δε και στην πορεία του στο ΣΥΡΙΖΑ, που μετράει δύο δεκαετίες.

Αποδείξεις

Παρά τα συντροφικά και μη μαχαιρώματα, λοιπόν το τι είναι και τι όχι θα κληθεί να το αποδείξει στη Βουλή. Και ίσως πιο δύσκολα αφού ήδη αντιμετωπίζεται με προκατάληψη…

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024