Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΡΩΝ και OPTIMUS ENERGY: ο δρόμος για τα PPAs άνοιξε!

ΗΡΩΝ και OPTIMUS ENERGY: ο δρόμος για τα PPAs άνοιξε!

Το δρόμο για την πρόσβαση της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας καθώς και άλλων μεγάλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων στην πράσινη και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, ανοίγουν οι εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΗΡΩΝ και OPTIMUS ENERGY.

Ο ΗΡΩΝ, ένας εκ των κορυφαίων ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και η OPTIMUS ENERGY, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦοΣΕ ΑΠΕ), αξιοποιούν πρώτοι το θεσμικό πλαίσιο που εξαιρεί τους ενεργοβόρους καταναλωτές από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά στην περίπτωση διμερών συμβολαίων αγοράς ενέργειας με φυσική παράδοση.

Οι δύο εταιρείες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις σχετικές διαδικασίες και είναι έτοιμες να προσφέρουν στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες και επιχειρήσεις Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας (PPA) με φυσική παράδοση. Οι δύο εταιρείες χάρη στις μεταξύ τους συνέργειες, μπορούν να εξασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα τα οποία εκπροσωπεί η OPTIMUS ENERGY ως ΦοΣΕ ΑΠΕ.

Βιομηχανία και ενεργειακό κόστος

Η ελληνική βιομηχανία καθώς και οι εγχώριες ενεργοβόρες εμπορικές επιχειρήσεις υφίστανται ισχυρές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δοκίμασαν τις αντοχές τους, ιδιαίτερα την περσινή χρονιά οπότε και οξύνθηκε η κρίση.

Θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των βιομηχανιών στις αρχές του τρέχοντος έτους με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό περιέγραψαν τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μιλώντας ακόμη και για «υπαρξιακό κίνδυνο». Έθεσαν, μάλιστα, ως μεταξύ άλλων αίτημα για την εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να συνάψουν διμερή συμβόλαια πράσινης ενέργειας.

.

.

ΑΠΕ και εγγυημένες τιμές

Οι ΑΠΕ παράγουν τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια έναντι των υπολοίπων τεχνολογιών θερμικής παραγωγής, κάτι που έγινε ευρύτερα αντιληπτό και κατανοητό στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Η πρόσβαση προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και καταναλωτών στην παραγωγή τους επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τα PPAs, τα οποία εξάλλου αποτελούν ένα βασικό προαπαιτούμενο για την χρηματοδότηση και κατασκευή νέων σταθμών ΑΠΕ. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με τη λύση αυτή διασφαλίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επαρκείς ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα σε ανταγωνιστικές και εγγυημένες τιμές.

Με τα PPAs έχουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας τους λειτουργώντας σε ένα ασφαλές και προβλέψιμο περιβάλλον. Η ενεργειακή κρίση στην τρέχουσα περίοδο μπορεί να δείχνει σημάδια εκτόνωσης, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές και θεσμικούς φορείς, δεν εξαλείφθηκε. Οι γεωπολιτικές αναταραχές και η κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα μπορούν ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσουν νέα έξαρση των τιμών και κινδύνους στην ασφάλεια εφοδιασμού. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ζήτηση για PPAs από την πλευρά των μεγάλων, αλλά και μικρομεσαίων, καταναλωτών ενέργειας είναι πιο έντονη και επίκαιρη από ποτέ.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Πέραν αυτού, όμως, με τα PPAs οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν και τους στόχους του περιορισμού του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων τους και της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Εγγυήσεις Προέλευσης αποτελούν επίσημα πιστοποιητικά παραγωγής πράσινης ενέργειας τα οποία εκδίδονται υπέρ των σταθμών ΑΠΕ και τα οποία, στα πλαίσια των PPAs, μεταφέρονται και στους καταναλωτές ενέργειας πιστοποιώντας τον πράσινο χαρακτήρα της κατανάλωσής τους.

Για τον λόγο αυτό, τα PPAs είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη διεθνή αγορά με επώνυμους και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επιδιώκουν τη σύναψή τους με παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας, στοχεύοντας στην συνέχεια στην ικανοποίηση των δικών τους πελατών που απολαμβάνουν την αγορά «πράσινων» καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

ΗΡΩΝ – OPTIMUS ENERGY και PPAs

Ο ΗΡΩΝ με τη συνεργασία του με την OPTIMUS ENERGY παρέχει εξειδικευμένες ενεργειακές λύσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους και εξασφάλισης πράσινης ενέργειας για τους ενεργοβόρους καταναλωτές του. Οι πελάτες, με την σειρά τους, μέσω των PPAs έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τους δύο αυτούς ζωτικούς στόχους ανταγωνιστικότητας κόστους και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο ΗΡΩΝ είναι ο πρώτος ενεργειακός όμιλος που παρέχει PPAs και έχει ήδη συμφωνήσει PPAs με 20 μεγάλους καταναλωτές, ανάμεσα τους βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες. Η συνολικής ισχύς που έχει συμφωνηθεί με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 45 MW ή 65.250 MWh.

Με αφορμή τη συνεργασία ΗΡΩΝ – OPTIMUS ENERGY και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαίρεσης των PPAs από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο Διευθυντής Πωλήσεων ΗΡΩΝ κ. Κώστας Καλογιάννης δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη συνεργασία, καθώς σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο στόχο μας να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Για άλλη μία φορά ο ΗΡΩΝ, η πρώτη εταιρεία που πρόσφερε μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας σε μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες ήδη από το 2021, πρωτοπορεί αξιοποιώντας εγχώρια ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια με σκοπό τη μείωση του κόστους προμήθειας ενέργειας και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των ενεργοβόρων καταναλωτών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Δ.Σ. της OPTIMUS ENERGY κ. Κώστας Μπασλής δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι, καθώς με την καταλυτική συμβολή της OPTIMUS ENERGY, του μεγαλύτερου ΦοΣΕ ΑΠΕ και πρώτου ενεργειακού φορέα στην Ελλάδα που προσφέρει οικονομική και φυσική βελτιστοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ, εξασφαλίζουμε τη μεταφορά του πλήρους οικονομικού οφέλους προς τους συγκεκριμένους καταναλωτές, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη στρατηγική συμβολή μας στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι για τη σύναψη συμβολαίων που εξαιρούνται από την εφαρμογή του πλαφόν, ο καταναλωτής πρέπει να εμπίπτει στην έννοια του καταναλωτή βιομηχανικής χρήσης που δραστηριοποιείται στους τομείς του Παραρτήματος 1 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας». Εφαρμόζονται οι διατάξεις που προβλέπονται στην παράγραφο 3Α του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016 και στην Απόφαση ΡΑΕ 163/2023.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024