Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία εκλογές: Γιατί ο Ερντογάν θα νικήσει τον Κιλιτσντάρογλου και στον β’ γύρο 

Τουρκία εκλογές: Γιατί ο Ερντογάν θα νικήσει τον Κιλιτσντάρογλου και στον β’ γύρο 

«Η αντιπολίτευση πρέπει να εγείρει την εμπιστοσύνη των πολιτών που θέλει να την ψηφίσουν ότι θα τα καταφέρει» 

Πολλές φορές για την κατανόηση ενός εκλογικού αποτελέσματος, αυτό που πρέπει να απαντηθεί δεν είναι ποιοι ψήφισαν τον πρώτο, αλλά ποιοι δεν ψήφισαν τον δεύτερο.

Καθοδόν προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει τη νίκη στο τσεπάκι του και ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα πιει και πάλι το πικρό ποτήρι της ήττας.

«Η αντιπολίτευση πρέπει να εγείρει την εμπιστοσύνη των πολιτών που θέλει να την ψηφίσουν ότι θα τα καταφέρει», λέει στον Guardian ο 24χρονος Αιτέν, που μαζί με την παρέα του προσδοκούσε την αλλαγή στη γειτονική χώρα, αλλά διαψεύστηκε οικτρά.

«Πιστεύω πραγματικά ότι ένα πολιτικό πρόσωπο που είναι στην εξουσία για 20 χρόνια πρέπει επιτέλους να φύγει από την πρώτη γραμμή», προσθέτει, εκτιμώντας ωστόσο, ότι όπως και ο ίδιος, έτσι και πολλοί συμπολίτες του δεν πιστεύουν ότι ο υποψήφιος της 6κομματικής αντιπολίτευσης είναι ο κατάλληλος για να τον αντικαταστήσει.

Η ψήφος της οικονομίας

Πριν από τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών η αντιπολίτευση στην Τουρκία πίστευε ότι η οικονομία με τον πληθωρισμό στα ύψη και τη λίρα στα τάρταρα, ιδιαίτερα μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του 45.000 νεκρούς, ήταν αρκετά για να φέρουν από μόνα τους το τέλος του Ερντογάν.

Όπως αποδείχτηκε όμως ακόμα κι αυτοί που δεν ήθελαν πια τον τελευταίο στο τιμόνι της χώρας, δίστασαν να ψηφίσουν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου. Όσοι το έκαναν κρατούσαν μια ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα. Σήμερα, είναι σίγουροι πως δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

«Δεν σκοπεύω να ψηφίσω στον δεύτερο γύρο, δεν έχω καμιά διάθεση να στέκομαι στην ουρά για ώρες. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε αποδεχτεί ότι η αντιπολίτευση απέτυχε. Ο λαός πιστεύει ότι ο Ερντογάν έχει ήδη νικήσει», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Φεγιάζ, ιδιοκτήτης καφέ, σιγομουρμουρίζοντας ένα τραγούδι για «το τέλος των γλυκών ονείρων».

Ποιοι γύρισαν την πλάτη

Ποιοι λοιπόν δεν ψήφισαν τον Κιλιτσντάρογου με αποτέλεσμα να βγει μπροστά του ο Ερντογάν έστω και για ένα 5% των ψήφων;

Όλοι αυτοί που δεν πείστηκαν ότι μπορεί να σώσει την οικονομία από το χείλος του γκρεμού, όσοι δεν άκουσαν συγκεκριμένες προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, πέρα από μια αλλαγή πολιτεύματος και μια στροφή ξανά προς την αγκαλιά της Δύσης, εκείνοι που πιστεύουν στη δύναμη της Τουρκίας να αναγεννάται από τις στάχτες της, αλλά δεν μπορούν να εναποθέσουν το μεγάλο αυτό στοίχημα στα χέρια ενός αδύναμου υποψηφίου, που εξαρχής είχε γίνει σαφές ότι δεν εμπιστεύονται ούτε οι σύμμαχοι του, πόσο μάλλον ο ταλαιπωρημένος τουρκικός λαός.

Ήδη οι παραιτήσεις στη συμμαχία του πέφτουν βροχή.

Οι τρεις λόγοι της νίκης

Την επόμενη Δευτέρα, λοιπόν, ο Ερντογάν θα είναι και πάλι πρόεδρος της Τουρκίας για τρεις λόγους:

1) γιατί θα τον ψηφίσουν όσοι τον ψήφισαν την πρώτη φορά, είτε γιατί απευθύνθηκε με σαφήνεια στα εθνικιστικά τους αισθήματα, είτε επειδή τους υποσχέθηκε ξεκάθαρα «δώρα», όπως διπλασιασμό στους μισθούς, συντάξεις εξπρές, επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο και σβήσιμο χρεών με τη σέσουλα

2) γιατί οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν, που τερμάτισε τρίτος στον πρώτο γύρο θα ταχθούν στο πλευρό του, όχι γιατί ο προαναφερόμενος ανακοίνωσε επίσημα την υποστήριξη του στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά γιατί οι ακραίοι εθνικιστές όπως είναι αυτοί στην συγκεκριμένη εκλογική ομάδα, τάσσονται κατα κανόνα με τον δυνατό και

3) γιατί το momentum του Κιλιτσντάρογλου πέρασε και δεν ακούμπησε την εξουσία ούτε ξώφαλτσα.

Τα παραπάνω στηρίζει και ο Χιλμί Ντασντεμίρ, γενικός διευθυντής της Optimar Research, από τις λίγες δημοσκοπικές εταιρείες που είχαν προβλέψει εξαρχής την επικράτηση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εκτιμά ότι στο β’ γύρο ο Ερντογάν θα επικρατήσει με σημαντική διαφορά. Συγκεκριμένα κάνει λόγο ότι θα λάβει το 53%, λέγοντας «γνωρίζω καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν τη διάβασε σωστά και για αυτό κέρδισε ο Ερντογάν».

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήδη από τις 14 Μαΐου έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, τότε ποιος ο λόγος να ψηφίσει κάποιος τον Κιλιτσντάρογλου γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να κυβερνήσει με δεμένα χέρια;

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024