Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γουιάνα: 19 μαθήτριες νεκρές από πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου - Οι αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό

Γουιάνα: 19 μαθήτριες νεκρές από πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου – Οι αρχές κάνουν λόγο για εμπρησμό

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε κακόβουλη ενέργεια», αποκάλυψε ο αρχηγός της αστυνομίας

«Δεκαεννέα νέες» έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, πιθανόν εξαιτίας «κακόβουλης» ενέργειας, σε κοιτώνα σχολείου θηλέων στη Μάχντια, πόλη μεταλλείων και ορυχείων της Γουιάνα, της μικρής χώρας στο βορειοανατολικό τμήμα της νότιας Αμερικής.

Πρόκειται για «μείζονα καταστροφή», για «φρικιαστικό» και «οδυνηρό» γεγονός, δήλωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος Ιρφάν Αλί. Ο κ. Αλί, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας συνοδευόμενος από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας», διαβεβαίωσε τις οικογένειες των θυμάτων.

Οι Αρχές μιλούν για εμπρησμό

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε κακόβουλη ενέργεια», αποκάλυψε ο αρχηγός της αστυνομίας της Γουιάνας, ο Κλίφτον Χίκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από τη Μάχντια.

Δεν έκανε καμιά εκτίμηση για το ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρα του εμπρησμού, πάντως ανέφερε ότι έγιναν «τεστ DNA» και ότι έξι πτώματα υποβλήθηκαν σε νεκροψία-νεκροτομή.

«Δεκατέσσερις νέες πέθαναν επιτόπου, ενώ (άλλες) πέντε πέθαναν σε νοσοκομείο στην περιοχή Μάχντια», σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής της Γουιάνας που δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε τον απολογισμό χθες το απόγευμα, διευκρινίζοντας πως μικρό αγόρι και 13 κορίτσια πέθαναν επιτόπου και άλλα πέντε θύματα υπέκυψαν σε νοσοκομείο στη Μάχντια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρχών, ακόμη 17 θύματα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Προηγούμενος απολογισμός της κυβέρνησης έκανε λόγο για «20 θανάτους» εξαιτίας της πυρκαγιάς «σε κοιτώνα δευτεροβάθμιου σχολείου στη Μάχντια».

Οι αρχές αναθεώρησαν εξάλλου τους αριθμούς για το πόσα παιδιά ήταν παρόντα: σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, 59 νέες ήταν «καταγεγραμμένο» πως βρίσκονταν στον κοιτώνα, ενώ τρεις απουσίαζαν, είχαν πάει να περάσουν το σαββατοκύριακο στα σπίτια τους.

«Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν περίπου είκοσι μαθήτριες ανοίγοντας τρύπες στον βορειοανατολικό τοίχο του κτιρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής.

Στα παράθυρα του κτιρίου από μπετόν ήταν εγκατεστημένες μπάρες ασφαλείας.

Τις αεροδιακομιδές θυμάτων και την αποστολή ιατρικών ενισχύσεων δυσκόλεψαν οι σφοδρές βροχές στην περιοχή, τόνισαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η πόλη Μάχντια βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τζόρτζταουν, ωστόσο για να φθάσει κανείς εκεί με αυτοκίνητο ο δρόμος είναι δύσκολος, παίρνει γενικά μια ολόκληρη μέρα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε κοιτώνα κοριτσιών ο οποίος στέγαζε μαθήτριες «11-12 και 16-17 ετών», διευκρίνισε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας επιτόπου.

Το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με την οροφή να έχει καταρρεύσει τελείως και τους τοίχους να φέρουν εμφανή σημάδια από τις φλόγες και τους καπνούς.

Χθες το μεσημέρι, περίπου πενήντα άνθρωποι διαδήλωσαν για να εκφράσουν την οργή τους στο χωριό Τσεναπάου, σε μικρή απόσταση από τη Μάχντια, από όπου ήταν κάποια από τα θύματα, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Μακγκάρελ, κάτοικος της Τζόρτζταουν, που έχασε δυο ανιψιές στην τραγωδία.

«Έρευνα σε βάθος»

«Τα σίδερα είναι για τους φυλακισμένους. Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη», έγραφε πλακάτ.

«Η οδύνη, η αγωνία, το τραύμα… Ποιοι ευθύνονται; Και τι θα πούμε στους γονείς;» διερωτήθηκε ο κ. Μακγκάρελ, ακτιβιστής της ΜΚΟ Ένωση Λαών των Αμερινδιάνων (Amerindian People’s Association, APA), η οποία συγκρούεται συχνά με την κυβέρνηση, για ζητήματα από τα θεμελιώδη δικαιώματα ως τις έρευνες για χρυσό και, πιο πρόσφατα, για την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Hess.

«Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών και των οικείων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας», τόνισε η Νατάσα Σιγκ-Λούις, βουλεύτρια της αντιπολίτευσης.

«Απαιτούμε οι αρχές να διενεργήσουν έρευνα σε βάθος για τα αίτια της πυρκαγιάς και να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομερή έρευνα για το τι συνέβη στ’ αλήθεια. Πρέπει να καταλάβουμε πώς συνέβη αυτό το φρικιαστικό και πολύνεκρο γεγονός και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη οποιασδήποτε τέτοιας τραγωδίας στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η μικρή χώρα 800.000 κατοίκων, η μοναδική αγγλόφωνη στη νότια Αμερική, άλλοτε αποικία της Ολλανδίας και κατόπιν της Βρετανίας, διαθέτει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο κι ελπίζει πως τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς χάρη στην εκμετάλλευσή τους, που δεν βρίσκεται ακόμη παρά στην αρχή της.

Ειδικοί εκτιμούν πως στη λεκάνη Γουιάνας – Σουρινάμ βρίσκονται περίπου κοιτάσματα που περιέχουν 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού και επίσης μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024