Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
30 εκατ. Ευρώ στους Δήμους για επισκευή και συντήρηση των σχολείων

30 εκατ. Ευρώ στους Δήμους για επισκευή και συντήρηση των σχολείων

Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει αναλογικά και στους 332 Δήμους της χώρας χρήματα, για να προβούν σε λειτουργικές και κτιριακές παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα.

Με το ποσό της τάξεως των 30 εκατ. Ευρώ ενισχύονται οι 332 Δήμοι της Ελλάδας για να προβούν σε κάθε κτιριακή και λειτουργική ανάγκη απαιτηθεί στα σχολικά συγκροτήματα στα διοικητικά όρια ευθύνης τους.

Η κατανομή του ανωτέρω συνολικού ποσού ανά Δήμο γίνεται με κριτήρια τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων με συντελεστή βαρύτητας 30%, τον αριθμό των μαθητών με συντελεστή βαρύτητας 70% και ελάχιστο ποσό κατανομής ύψους 3.000,00 €, λαμβάνοντας  υπόψη στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την σχολική χρονιά 2020 – 2021.

Τα ανωτέρω ποσά αποδίδονται στους Δήμους με χρηματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τυχόν αδιάθετο από την παρούσα κατανομή ποσό, διατίθεται από τον δικαιούχο Δήμο για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών του κτιρίων κατά το επόμενο έτος.

Τα περισσότερα σχολεία μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν προτού η συντήρησή τους γίνει ευθύνη πάντως της Αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για παλαιές κατασκευές που περιήλθαν στην ευθύνη των Δήμων το 2011 με πολλά πολεοδομικά και άλλα προβλήματα.  Όπως είχε ειπωθεί σε παλαιότερο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ κάποια από τα σχολεία είχαν κατασκευαστεί ακόμη και την δεκαετία του 1950.

Επομένως, τόσο οι επισκευές όσο και η συντήρηση τους απαιτεί σημαντικούς πόρους.

«Από το 2011 και μετά, η Αυτοδιοίκηση φρόντισε και έφτιαξε σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Καλούμαστε όμως να απολογηθούμε και για σχολεία με πολεοδομικά ζητήματα (κάποια δεν διαθέτουν ούτε οικοδομικές άδειες) ή κατασκευές ακόμη και του 1950, για τα οποία οι φιλότιμες προσπάθειες με τις περιορισμένες χρηματοδοτήσεις μας, δεν φτάνουν. Έχουμε ευθύνη, ναι, για την συντήρηση αλλά στο εύρος που μας αναλογεί», είχε τονίσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως για την συγκεκριμένη κατανομή των 30 εκατ. Ευρώ τέθηκε υπ’ όψη: «η υπ’ αριθμ. 1/24.01.2023 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης
Δήμων Ελλάδας με θέμα: «Διατύπωση γνώμης της ΚΕΔΕ για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) έτους 2023».

Οι Δήμοι και τα ποσά που λαμβάνουν για τις επισκευές των σχολείων

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024