Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κικίλιας: «Είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία»

Κικίλιας: «Είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία»

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε στους σπουδαστές δημοσιογραφίας στη New Media Studies και το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ

Γράφουν: Ρέα Βέσση – Κωνσταντίνα Ζαντοπούλου*

Μια ανάσα πριν τις εκλογές, ο Βασίλης Κικίλιας, υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, παραβρέθηκε στη New Media Studies και το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και έδωσε απαντήσεις για όλα τα καίρια ζητήματα.

Για τον τουρισμό

Ο υπουργός με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας ανέφερε ότι «Μετά την πανδημία υπήρξε ολική επαναφορά του τουρισμού που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας». Μάλιστα, μιλώντας με αριθμούς τόνισε πως τα οικονομικά έσοδα από το 2022 άγγιξαν τα 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια, ειδική αναφορά έκανε στη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στον Έλληνα πολίτη : « Η κυβέρνηση έδωσε 105 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα στήριξης και πακέτα τουρισμού, τα οποία ισχύουν και το 2023».

Με το βλέμμα στραμμένο στην ακρίβεια, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι η αύξηση στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην επακόλουθη ενεργειακή κρίση, κάτι που επηρέασε και τον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα.

«Πριν δούμε την οικονομική επιβάρυνση του τουρισμού, να δούμε τι προσφέρει στην οικονομία. Με μεγάλη χαρά χαιρετίσαμε την αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στον τουρισμό. Ο τουριστικός κλάδος είναι ένας αναπτυξιακός κλάδος με ασφάλεια εργασιακή», επεσήμανε ο υπουργός.

Για την πανδημία

« Άσπρισαν τα μαλλιά μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλια, ο οποίος διετέλεσε υπουργός υγείας κατά την πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας, την περίοδο του COVID-19. Αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένος στην τεράστια συμβολή του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και στην στήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενίσχυσε το ΕΣΥ με προσλήψεις υγειονομικών, με κινητές μονάδες για τεστ COVID-19 και με το πιο σύγχρονο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης.

«Αισθάνθηκα ότι όλες οι νοσηλείες θα πέσουν στο κεφάλι μου. Αγχώθηκα με τις σημαντικές ελλείψεις στο ΕΣΥ», εξομολογήθηκε. Υπογράμμισε ότι για να μπορέσει να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ έγιναν μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στην όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για την εγκληματικότητα και τα Πανεπιστήμια

Ο υπουργός ανέτρεξε στη θητεία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά το 2014-2015, που ήταν μία περίοδος έντονης εγκληματικότητας για την Ελλάδα. Τόνισε πως το κέντρο της Αθήνα μετατράπηκε σε ‘’γκέτο’’ εγκληματικότητας. «Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο το ζήτημα του μεταναστευτικού, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η κυβέρνηση με τη σειρά της, όμως, προέβη σε επενδύσεις τουριστικές με ξενοδοχεία και επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο», είπε.

Σε ερώτηση σχετική με τα Πανεπιστήμια, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και οι ιδιωτικές σχολές να αντικατοπτρίζουν θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι υπάρχουν αξιόλογες σχολές και μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά οι ανάγκες είναι περισσότερες. Μάλιστα, ανέφερε πως ζηλεύει το παράδειγμα της Κύπρου όπου υπάρχουν πολύ καλά δημόσια Πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δώσουμε πόρους στα δημόσια Πανεπιστήμια και παράλληλα να στηρίξουμε το συναγωνισμό με τα ιδιωτικά», πρότεινε.

Όσον αφορά τις πολιτικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια, ο υπουργός συμφωνεί με την παρουσία και τη δράση τους, καθώς θεωρεί ότι η πολιτική είναι μέρος της ζωής και των νέων.

Για τις εκλογές στην Τουρκία

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για τη σχέση μας με τη γείτονα χώρα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας. Για τις εκλογές που γίνονται στην Τουρκία σχολίασε την απρόβλεπτη νίκη του Ερντογάν στον πρώτο εκλογικό γύρο  παρά τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων, αλλά και την πορεία των σχέσεων μας με τη γείτονα χώρα.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα αναθεωρητισμού. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο καταστροφικός σεισμός έφερε μια προσωρινή νηνεμία στις σχέσεις, ωστόσο κανείς δεν εγγυάται τη διατήρηση αυτής».

Για τον αθλητισμό και την πολιτική

Ο υπουργός εξακολουθεί να θρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό, ο οποίος τον βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και στην πολιτική του πορεία, αφού μέσω του μπάσκετ διδάχθηκε την πειθαρχία, την ομαδικότητα και την μαχητικότητα που χρειάζεται η πολιτική. Ωστόσο, επεσήμανε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής ως προς την διαχείριση της αλήθειας.

«Στον αθλητισμό δε κρύβεται τίποτα , στην πολιτική δυστυχώς δεν είναι έτσι. Εκεί άλλα λες. Εγώ όχι. Άλλα εννοείς. Εγώ όχι. Άλλα γίνονται. Εγώ όχι», ξεκαθάρισε.

«Στον αθλητισμό δεν κρύβεται τίποτα. Φαίνεται αν είσαι καλός. Στην πολιτική δεν ισχύει το ίδιο, όσο και αν θα το ήθελα», προσέθεσε ο κ. Κικίλιας.

Κλείνοντας ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξία του αθλητισμού, ενώ τόνισε ότι θα προέτρεπε όλους τους γονείς να μυήσουν τα παιδιά τους στο αθλητικό ιδεώδες.

  • Η Ρέα Βέσση και η Κωνσταντίνα Ζαντοπούλου σπουδάζουν δημοσιογραφία στη New Media Studies

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024