Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Οι πολιτικοί δεν βάζουν φυλακή πολιτικούς, αλλά...» - Ο Τσίπρας για το «κακούργημα» των υποκλοπών

«Οι πολιτικοί δεν βάζουν φυλακή πολιτικούς, αλλά…» – Ο Τσίπρας για το «κακούργημα» των υποκλοπών

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με εμφατικό τρόπο στο ζήτημα των υποκλοπών στη συνέντευξή του στο in, κάνοντας ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στέλνοντας 2+1 μηνύματα.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο in και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παναγόπουλο και Ελένη Στεργίου, δύο ημέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται στο ζήτημα των υποκλοπών με σκληρές εκφράσεις, με ευθεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, σε ερώτηση εάν μπορεί να μπει φυλακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες για τις υποκλοπές, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι:

«Δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς. Έτσι δεν είναι; Για να ξεφύγουμε λίγο από αυτή τη συζήτηση. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορεί να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και να έχει γίνει ένα τέτοιο σκάνδαλο και να μη λογοδοτήσει κανείς στη Δικαιοσύνη.

Να το κουκουλώσουμε, να το συγκαλύψουμε. Γιατί αυτό έχουμε εννιά μήνες, συγκάλυψη. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ‘ψηφίστε με για να βαπτιστώ στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ’. Διότι εννιά μήνες μας έλεγε ότι υπάρχει εθνικό απόρρητο γι’ αυτό δεν σας λέω τι έγινε και ξαφνικά βγήκε στο debate και είπε ότι δεν υπήρξε εθνικός λόγος, δεν υπήρξε σωστή πληροφόρηση. Μα, αν δεν υπήρξε εθνικός λόγος, γιατί υπήρξε εθνικό απόρρητο; Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια στρατηγική συγκάλυψης. Εμφανέστατη».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι: «Λέω, λοιπόν, ότι με προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα (σ.σ. των εκλογών), δεν θα υπάρχει συγκάλυψη. Με κάθε τρόπο. Είτε η Δικαιοσύνη θα αφεθεί ελεύθερη από πιέσεις να κάνει τη δουλειά της, είτε θα υπάρξει και η Βουλή που θα διερευνήσει σε βάθος τις ευθύνες όλων. Κι όπου βρει ευθύνες. Εγώ δεν προδικάζω που θα αποδοθούν οι ευθύνες. (σ.σ. Οι υποκλοπές) είναι τεράστιο σκάνδαλο και είναι και κακουργηματική πράξη».

Τα ζητήματα δημοκρατίας

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς τόσο από την ένταση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποκλοπών, όσο και από την ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή των λέξεων που έκανε στην απάντηση που έδωσε μετά από την ερώτηση των δημοσιογράφων του in, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ιεραρχεί το συγκεκριμένο θέμα στην κορυφή της ατζέντας του.

Η Κουμουνδούρου, όπως έχει δείξει με την τακτική της σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα όταν ανοίγουν τα ζητήματα δημοκρατίας σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό, φυσικά, έχει να κάνει και με τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αντίστοιχα ερωτήματα προς τους πολίτες.

Τα 2+1 μηνύματα Τσίπρα

Ωστόσο, ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα, παρατηρεί κανείς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει τη ρητορική του σε σχέση με τις υποκλοπές, στέλνοντας 2+1 μηνύματα.

Το πρώτο είναι προς τους πολίτες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους καλεί να καταψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία αφού θεωρεί ότι υπήρχε συγκάλυψη για το ζήτημα των υποκλοπών όλους τους προηγούμενους μήνες και ότι αυτή θα συνεχιστεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές αφού, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έτσι θα «βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να επιχειρηματολογήσει ότι αφού τον ψήφισαν οι πολίτες, επικροτούν τη στάση του απέναντι στις υποκλοπές.

Το δεύτερο μήνυμα είναι προς τη Δικαιοσύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι «υπήρξε τομή» μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate ότι δεν υπήρχε «εθνικός λόγος» για τις υποκλοπές και ότι θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη. Θυμίζουμε ότι την επόμενη του debate ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έκτακτη δήλωση on camera για την παραδοχή Μητσοτάκη για το «σκάνδαλο των υποκλοπών».

Το τρίτο μήνυμα είναι προς τα υπόλοιπα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές δεν θα υπάρχει πλέον συγκάλυψη «με κάθε τρόπο», φανερώνει ότι θα πιέσει την τωρινή αντιπολίτευση να προχωρήσει η Βουλή σε εξεταστική «κι όπου βρει ευθύνες».

Όπως και να έχει και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα συνεχίσει την επίθεση στη ΝΔ για το ζήτημα των υποκλοπών, το οποίο θεωρεί ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείσει χωρίς να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο in

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024