Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Νίκος Μπογονικολός δεν παραβίασε ποτέ κανένα πιστοποιητικό» - Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του στο MEGA

«Ο Νίκος Μπογονικολός δεν παραβίασε ποτέ κανένα πιστοποιητικό» – Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του στο MEGA

Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του επιχειρηματία μιλώντας στο MEGA.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη από το FBI, καθώς οι αμερικανικές Αρχές τον κατηγορούν ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων, διακινώντας λαθραία τεχνογνωσία και εξοπλισμούς μέσω του δικτύου εταιρειών του, ο ίδιος πάντως αρνείται τα πάντα και υποστηρίζει πως δεν παραβίασε κάποιο πιστοποιητικό αλλά αυτό έγινε από εταιρείες στις οποίες μεταπώλησε την τεχνολογία.

Μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Live News», ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Νίκος Ζήνδρος, έκανε λόγο για παρερμηνεία της κατηγορίας, καθώς δεν πρόκειται για κατασκοπεία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αμερικανικές Αρχές και αξιόπιστες είναι και ακριβοδίκαιες. Το θέμα είναι ότι αν αυτό κατά τον αμερικανικό νόμο τιμωρείται με θηριώδεις ποινές στην Ελλάδα είναι ζήτημα αν συνιστά κακούργημα. Εδώ πρακτικά και τεχνικά έχουμε παραβίαση των όρων χρήσης. Να το βαφτίσουμε όλο αυτό κατασκοπεία, θεωρώ ότι του προσδίδουμε ένα βάθος το οποίο δεν έχει», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μπογονικολός είναι πολύ γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος ηγείται μιας σειράς εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και είναι γνωστός όχι μόνο στο πανελλήνιο, είναι γνωστός και πανευρωπαϊκά σε όσους είναι στο πεδίο των υψηλών τεχνολογιών. Υπάρχει ένα αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το οποίο ζητεί τη σύλληψή και την έκδοσή του με την κατηγορία της συνωμοσίας υπέρ της Ρωσίας και εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών», είπε ακόμα ο κ. Ζήνδρος και συμπλήρωσε:

«Αυτό μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακά αρνητικό σαν διατύπωση, πολύ απλουστευτικά ως κατασκοπεία. Πρακτικά αφορά ένα πολύ μικρό μέρος συναλλαγών που έκανε ο κ. Μπογονικολός με μία εταιρεία του, περίπου 7 συναλλαγές, με εταιρείες που προμηθεύτηκε υλικά, καθ’ όλα νόμιμα, με τιμολόγια από ιδιωτικές εταιρείες τα οποία όμως όφειλε να υπογράψει ένα πιστοποιητικό τελικής χρήσης».

Σύμφωνα με τον κ. Ζήνδρο σε αυτό το σημείο ξεκινά η αιτίαση των αμερικανικών Αρχών για επιλήψιμη συμπεριφορά ότι τελικός χρήστης δεν ήταν ο ίδιος, αλλά τα υλικά που προμηθεύτηκε είχαν διαδρομή σε τρίτους και δη σε Ρώσους.

Οι συναλλαγές αφορούν περίοδο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Επίσης όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του κ. Μπογονικολού οι συναλλαγές αφορούν περίοδο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν του τα πώλησαν εμπιστευτικά, οποιοσδήποτε κινείται στο πεδίο των υψηλών τεχνολογιών μπορεί να προμηθευτεί τέτοιες τεχνολογίες υπό τη δέσμευση ότι δε θα τις προωθήσει σε μια τρίτη χώρα από αυτές που έχουν κατονομαστεί ως εχθροί του ΝΑΤΟ και γενικότερα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο δικηγόρος και έκανε λόγο για «θολή» αιτίαση από τις αμερικανικές Αρχές.

«Ο κ. Μπογονικολός δεν μπορεί να αρνηθεί τις συναλλαγές καθ’ αυτές, ότι προμηθεύτηκε τις πέντε αυτές φορές με τιμολόγιο, νομιμότατα και διαφανώς τα συγκεκριμένα εξαρτήματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς. Πλην όμως η αιτίαση, η οποία μας αποδίδουν οι αμερικανικές Αρχές είναι θολή υπό την έννοια ότι δεν στοιχειοθετείται. Δεν παραβίασε ποτέ το πιστοποιητικό. Ενδεχομένως να παραβιάστηκε από τους φορείς στους οποίους τα μεταπώλησε. Αυτή είναι η θέση του Μπογονικολού και είναι ξεκάθαρη», προσέθεσε ο κ. Ζήνδρος και υπογράμμισε πως:

«Τελικός χρήστης είναι ο ίδιος, το δίδει σε τρίτο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι πήρε την έγκριση του πωλητή. Συνέβη αυτό, πλην όμως, κατά την αιτίαση, δεν επωλήθη στον τρίτο που δήλωσε, αλλά είχε άλλη διαδρομή το συγκεκριμένο εξάρτημα».

Όπως είπε ο δικηγόρος πρόκειται για ένα υπό κρίση ζήτημα, το οποίο θα κριθεί τον Σεπτέμβριο το νωρίτερο. «Μέχρι τώρα έχουμε μόνο κατηγορητήριο, η τεκμηρίωση του κατηγορητηρίου έχει υποχρέωση να προσκομιστεί εντός 60 ημερών και πρέπει να περιμένουμε τι περιέχει».

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024