Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Carl Icahn: Το στοίχημα που του κόστισε 9 δισ. δολάρια

Carl Icahn: Το στοίχημα που του κόστισε 9 δισ. δολάρια

Ο Carl Icahn παραδέχθηκε το λάθος του

«Mea culpa» για τον δισεκατομμυριούχο Carl Icahn, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που έβαλε ένα τεράστιο στοίχημα ότι η αγορά θα καταρρεύσει, μια εκτίμηση που του στοίχισε  σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, ο εξέχων ακτιβιστής επενδυτής έχασε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου που θα είχαν αποπληρωθεί εάν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είχαν πέσει, πριν χάσει άλλα 7 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2018 και του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

«Πάντα έλεγα στους ανθρώπους ότι κανείς δεν μπορεί πραγματικά να επιλέξει την αγορά σε βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη βάση», είπε ο Icahn στους FT, σχολιάζοντας την ανάλυση της εφημερίδας.

Το «στοίχημα στην κατάρρευση

«Ίσως έκανα το λάθος να μην τηρήσω τις δικές μου συμβουλές τα τελευταία χρόνια». Η Icahn Enterprises άρχισε να στοιχηματίζει επιθετικά σε μια κατάρρευση της αγοράς στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 και έγινε όλο και πιο τολμηρή τα επόμενα χρόνια, αναπτύσσοντας μια πολύπλοκη στρατηγική που περιελάμβανε σορτάρισμα σε συγκεκριμένους δείκτες, μεμονωμένες εταιρείες, εμπορικά στεγαστικά δάνεια και χρεόγραφα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κατά καιρούς, η πλασματική έκθεση του Icahn, η υποκείμενη αξία των τίτλων στους οποίους ποντάριζε, ξεπέρασε τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. «Ποτέ δεν έχεις την τέλεια θωράκιση, αλλά αν διατηρούσα τις παραμέτρους, πάντα πίστευα ότι θα ήμουν καλά», είπε. «Αλλά δεν το έκανα».

Η Icahn Enterprises ανέφερε συνολικά 4,3 δισ. δολάρια σε μικρές απώλειες το 2020 και το 2021 καθώς οι αγορές ανέκαμψαν γρήγορα από την ύφεση της πανδημίας μετά το τεράστιο κίνητρο της Federal Reserve. «Πίστευα προφανώς ότι η αγορά αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα», είπε ο Icahn. «[Αλλά] η Fed διοχέτευσε τρισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά για να καταπολεμήσει την Covid και το παλιό ρητό ισχύει: «μην πολεμάτε τη Fed».

Καθώς τα σορταρίσματα του Icahn είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια από την επενδυτική του εταιρεία, ο ίδιος χορήγησε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα στην εισηγμένη επενδυτική εταιρεία. Αυτή η ένεση βοήθησε να διατηρηθεί σχετικά σταθερή η εσωτερικά υπολογισμένη αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Ο Icahn εξέθεσε τον εαυτό του σε έναν άλλο κίνδυνο λαμβάνοντας ένα δάνειο που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2022.

Εισαγγελικές έρευνες

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Icahn Enterprises αποκάλυψε ότι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη είχαν έρθει σε επαφή με την εταιρεία αναζητώντας πληροφορίες για τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής διακυβέρνησης, των αποτιμήσεων και της δέουσας επιμέλειας. Η Icahn Enterprises έχει προειδοποιήσει ότι «μια παρατεταμένη πτώση» της τιμής της μετοχής της «θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα αποκλεισμού ή αναγκαστικής πώλησης» του μεριδίου του.

Τα πτωτικά στοιχήματα του Icahn είναι ο κύριος λόγος που το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο έχασε χρήματα κάθε χρόνο από το 2014.  Η καθαρή αξία ενεργητικού της Icahn Enterprises μειώθηκε από 7,9 δισ. δολάρια το 2017 σε 5,6 δισ. δολάρια αυτόν τον μήνα.

Καθώς η πίεση στην εταιρεία του αυξάνεται, ο Icahn αναγκάστηκε να χαλιναγωγήσει τα σύντομα στοιχήματά του, καθώς ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι μια περιφερειακή τραπεζική κρίση και το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομο ξεπούλημα στην αγορά. «Εξακολουθώ να πιστεύω σε κάποιο βαθμό ότι αυτή η οικονομία δεν είναι καλή και ότι θα υπάρξουν προβλήματα μπροστά», είπε ο Icahn. «Είμαστε ακόμα αντισταθμισμένοι, αλλά όχι στον βαθμό που ήμασταν».

Πηγή ΟΤ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024