Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για δύο μήνες παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά - Η ανακοίνωση Ερντογάν και η επιβεβαίωση από τη Μόσχα

Για δύο μήνες παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά – Η ανακοίνωση Ερντογάν και η επιβεβαίωση από τη Μόσχα

Από την πλευρά του, το Κίεβο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού».

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατείνεται για δύο μήνες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η συμφωνία παρατείνεται για να βοηθηθούν χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πρόσθεσε ότι η συνολική εκτίμηση της Ρωσίας για την κατάσταση σχετικά με τη συμφωνία «δεν έχει αλλάξει».

Η επιβεβαίωση της ρωσικής πλευράς ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ για την παράταση της αποκαλούμενης και ως «Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά».

Από την πλευρά του, το Κίεβο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.

«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας, αλλά τονίζουμε ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουμπράκοφ, με ανάρτηση στο Facebook.

Η δήλωση Ερντογάν για τη δίμηνη παράταση της συμφωνίας

Η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες, ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο Ερντογάν.

Μία μέρα νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει αύριο, Πέμπτη, από τη συμφωνία αυτή, αν δεν ικανοποιηθεί σειρά απαιτήσεων για το εμπόριο των δικών της αγροτικών προϊόντων.

«Αποφασίστηκε να παραταθεί η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα για δύο ακόμη μήνες», μια συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο του 2022, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του σε αξιωματούχους του κόμματός του.

Η δήλωση Ερντογάν έγινε αφού το τελευταίο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε σήμερα από ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, δυνάμει της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση τροφίμων που εξάγονται από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ+

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024