Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Το τοξικό κλίμα παγώνει όλα τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία

Εκλογές 2023: Το τοξικό κλίμα παγώνει όλα τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία

Τοξικό κλίμα, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές. Αδύνατη η συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες

Με κομμένες γέφυρες και… καμένα τα σπαρτά των συνεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης, οδηγούνται τα κόμματα στην κρίσιμη Κυριακή των εκλογών.

Οι τελευταίες ομιλίες και τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κόβουν κάθε συζήτηση για συνεργασίες των κομμάτων, τουλάχιστον μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Ουσιαστικά η καμένη πολιτική γη που αφήνει πίσω της η προεκλογική περίοδος και το «σκληρό ροκ» των πολιτικών αρχηγών οδηγεί – εκτός απροόπτου- σε δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου.

Χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα έχουμε κυβέρνηση και στις δεύτερες εκλογές, μιας και τα πάντα θα κριθούν από τα ποσοστά των κομμάτων αλλά και από το πόσο έτοιμοι είναι οι πολιτικοί αρχηγοί να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να ξεχάσουν κάποιες από τις προσβλητικές κουβέντες που έχουν πει.

Αν μπορούσε να δει κανείς τα πιθανά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης θα καταλάβαινε την αδυναμία να ευοδωθεί κάποιο από αυτά.

Ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συνυπάρξει με το ΠΑΣΟΚ, ούτε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ 25 είναι εφικτή να υλοποιηθεί γιατί κανείς δεν το θέλει, αλλά ούτε βεβαίως και να πάμε σε ακραία σενάρια «Μεγάλου Συνασπισμού» ή προγραμματικής συνεργασίας ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο μονόδρομος της κάλπης του Ιουλίου έρχεται όλο και πιο κοντά στην πολιτική πραγματικότητα ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το αδιέξοδο να είναι τέτοιο και τα κόμματα να παραμείνουν στα δικά του χαρακώματα μέχρι τέλους, ώστε να χρειαστούν και τρίτες κάλπες.

Για παράδειγμα: Το σενάριο συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συμβεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην αυτοδυναμία, την οποία θα θελήσει να διεκδικήσει στις δεύτερες εκλογές ενώ τις τελευταίες ημέρες επιτίθεται με σφοδρότητα – και προσωπικά- κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ερωτηθείς χθες στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για τους Ν. Ανδρουλάκη και Αλ. Τσίπρα ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε και οι τρεις μας. Θα οδηγούσε σε παράλυση. Γι’ αυτό επιμένω σε σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση. Προφανώς και δεν έχουμε σε προσωπικό επίπεδο να χωρίσουμε. Η πολιτική είναι σκληρή». Και συνέχισε: «Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιας και μου το ανέφερες, δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Και έχω μείνει κι εγώ με την απορία πώς είναι σαν άνθρωπος. Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε αφότου εκλέχτηκε. Το απέφυγε. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο το γιατί. Εξάλλου έχουμε και κοινά ενδιαφέροντα. Καταλαβαίνω ότι αγαπάμε και οι δύο το μπάσκετ. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε και αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να ασκείται η πολιτική, αλλά και μεγάλες διαφορές ως προς την πολιτικές μας τοποθετήσεις».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης πνέει μένεα κατά του Κ. Μητσοτάκη και μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη επανέφερε το σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

««Τις τελευταίες ώρες κοντεύω να σκάσω από τη στεναχώρια μου μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει να πει τίποτα με το ΠΑΣΟΚ. Κύριε Μητσοτάκη εγώ και όλοι μαζί όλοι οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες δεν έχουμε να πούμε τίποτα μαζί σας», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και ανέβασε τους τόνους: ««Νομίζει ο κύριος Μητσοτάκης ότι ο λαός ξεχνάει την ιστορία της οικογένειας του, με τις αποστασίες, με τα παιχνίδια, με το παρακράτος. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός. Ο κ. Μητσοτάκης και πολιτικά προσπαθεί να μας πλήξει λέγοντας ότι είμαστε κρατιστές. Όμως είναι τόσο πολιτικός εκσυγχρονιστής, πού εάν τα ρουσφέτια του ίδιου και της οικογένειάς του θα βάλουμε σε μία σειρά ξεπερνούν σε μήκος το Σινικό τείχος της Κίνας».

Από αυτές τις πολιτικές αψιμαχίες είναι φανερό το χάσμα που υπάρχει, ειδικά όσο υπάρχει η βαριά σκιά των υποκλοπών και οι «φυλακές για τους εμπλεκόμενους» που έβαλε στην πολιτική ατζέντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του debate.

Ούτε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ

Αδύνατη καθίσταται αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συνεννόηση των Αλ. Τσίπρα, Ν. Ανδρουλάκη και Γ. Βαρουφάκη. Ακόμη κι αν υπήρχε προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης των τριών κομμάτων (με τα ποσοστά τους να φτάνουν το 47%) δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα περιθώριο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Ο Αλ. Τσίπρας, αν κι έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και τον κεντροαριστερό χώρο, μιλώντας στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη είπε:

«Εγώ θέλω μια Κυβέρνηση σταθερή. Μια Κυβέρνηση μακράς πνοής. Τετραετίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μονάχα πάνω σε μια σαφή προγραμματική βάση. Βγαίνει λοιπόν, ο Ανδρουλάκης και λέει: «Θέλω σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση». Και το ερώτημα είναι με ποιον θα την κάνει αυτή την σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση; Θα την κάνει με τη ΝΔ; Αλίμονο! Επίσης ένα άλλο ερώτημα κρίσιμο. Βγαίνει και λέει -και ευλόγως-: «Να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι των υποκλοπών, του παρακράτους, των παρακολουθήσεων»…. Ο κ. Ανδρουλάκης, θα πρέπει -εφόσον τα πιστεύει αυτά που λέει- να αρχίσει και να παραδέχεται ότι η μόνη προοπτική για σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση και για κάθαρση του Δημόσιου βίου, θα υπάρξει με μια Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι λογικό αυτό που λέω;

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει τον διμέτωπο κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα θέλοντας προφανώς να ξεφύγει από τις Συμπληγάδες των δύο μεγάλων κομμάτων που απειλούν να τον συνθλίψουν.

Για τον κ. Τσίπρα είπε από τη Θεσσαλονίκη: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να αρθρώσει τη λέξη ΠΑΣΟΚ και μας κάνει μαθήματα Ιστορίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είπε χθες ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε ποτέ μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις. Και τον ερωτώ: Είναι προοδευτικές δυνάμεις ο Αντώναρος και τώρα τα στελέχη του Καμμένου που γέμισε τα ψηφοδέλτια του; Η μήπως είναι προοδευτικό μέτωπο το ψηφιακό παρακράτος που διοικεί η Κουμουνδούρου και επιτίθεται σε πολιτικούς αντιπάλους κατηγορώντας τους τη μία ότι είναι «πιασμένοι» και την άλλη «εκβιαζόμενοι»; Είναι αρχηγός ενός ψηφιακού παρακράτους που δεν είχε πάντως το ήθος να μην στοχοποιήσει μία νέα γυναίκα, μία νέα συντρόφισσα που κατήγγειλε την κακοποίηση της. Αν αυτό είναι Αριστερά, τότε ο κ. Τσίπρας ζει στη Λατινική Αμερική».

Φυσικά ουδείς λόγος γίνεται για συνεννόηση των άλλοτε φίλων, του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Δύο φορές ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησίες τις Δήμητρες», δηλαδή το σχέδιο των παράλληλων πληρωμών που επικοινωνεί το ΜέΡΑ25 ενώ χαρακτήρισε ουσιαστικά χορηγό του κ. Μητσοτάκη το ΜέΡΑ: «Εχει τελειώσει αυτό το θέμα (σ.σ. το σχέδιο Δήμητρα). Έχει τελειώσει οριστικά. Από το 2015. Και έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη. Άρα, εν πάση περιπτώσει, με αυτές τις εμμονές δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συζήτησης για μένα, ωστόσο λέω…»

Ουδείς λόγος γίνεται βεβαίως για συνεργασία σε προγραμματική βάση της ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

Σε αυτό το κλίμα οδεύουμε προς τις εκλογές της Κυριακής με τη ΝΔ να ευελπιστεί ότι μπορεί να πάρει ένα ποσοστό πάνω από 34% ώστε στις δεύτερες κάλπες να βρίσκεται πιο κοντά στο 37,5%-38% που δίνει έστω και οριακή αυτοδυναμία.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την πρωτιά, που θεωρεί ότι μπορεί να την πετύχει, θα ήθελε να δει τα ποσοστά της ΝΔ να βρίσκονται χαμηλά, ει δυνατόν και κάτω από 30% για να αποκλειστεί η δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις κάλπες του Ιουλίου.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024