Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πενταπλάσια επιστροφή αξίας στην κοινωνία από τα προγράμματα εταιρικής ευθύνης της MYTILINEOS

Πενταπλάσια επιστροφή αξίας στην κοινωνία από τα προγράμματα εταιρικής ευθύνης της MYTILINEOS

Οι μετρήσεις της μεθόδου SROI που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έδειξαν ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε το 2022, η «επιστροφή» διαμορφώθηκε σε επίπεδο από 3,24 μέχρι και 5,45 ευρώ κοινωνικής αξίας.

Για τη MYTILINEOS η υπόθεση της κοινωνικής ευθύνης δεν είναι απλά μία εταιρική «υποχρέωση» που υπαγορεύεται από τους όρους ESG. Είναι μία επένδυση, όπως αυτές που με μεγάλη επιτυχία υλοποιεί στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο: δηλαδή με μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία καταγράφουν και την πραγματική ανταπόδοση της αξίας στην κοινωνία!

Τι αποδείχθηκε;

Ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε το 2022 σε προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, η «επιστροφή» διαμορφώθηκε σε επίπεδο από 3,24 μέχρι και 5,45 ευρώ κοινωνικής αξίας.

.

Πως γίνεται όμως, αυτή η πρωτοποριακή μέτρηση των κοινωνικών επιδόσεων μιας μεγάλης εταιρείας;

Το 2022, η MYTILINEOS, σε μία πρωτοποριακή κίνηση στο χώρο της βιομηχανίας, προχώρησε στην ανάλυση της κοινωνικής αξίας κοινωνικών προγραμμάτων, μέσω της μεθοδολογίας Social Return On Investment (SROI). Πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη και ολιστική προσέγγιση μέσω της οποίας η εταιρεία υπολογίζει τον αντίκτυπο που δημιουργεί και λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις, με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας που επιστρέφει η επένδυση για κάθε κοινωνικό πρόγραμμα. Η μεθοδολογία εστιάζει στις αλλαγές που βιώνουν τα εμπλεκόμενα μέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ειδικότερα, η μέθοδος SROI υπολογίζει  την  κοινωνικό-οικονομική  παραγόμενη  αξία  ενός  προγράμματος  ή  μιας  δράσης, με τρόπο παρεμφερή με αυτόν που μετράται η επίδοση και η επιστροφή κεφαλαίου μία επένδυσης. Έτσι, καταγράφει  την  ιστορία  της  αλλαγής  “Theory  of  change”  που  έχει  επιφέρει  η  δραστηριότητα  σε κάθε εμπλεκόμενο,  μέσα  από  τη  μέτρηση  κοινωνικών,  περιβαλλοντικών  και  οικονομικών  αποτελεσμάτων  και χρησιμοποιεί νομισματικές αξίες για την αποτίμησή τους.

Με τον τρόπο αυτό αναλύθηκαν τα αποτελέσματα πέντε βασικών κοινωνικών προγραμμάτων της MYTILINEOS, αποδεικνύοντας πως η επένδυση 500.000 ευρώ σε αυτά, απέδωσε περίπου 2 εκατ. κοινωνικής αξίας. Κι έτσι, για την εταιρεία, οι δείκτες SROI κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα από 3,24:1 μέχρι 5,45:1.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και πως απέδωσαν τα επιμέρους προγράμματα στη μέθοδο καταγραφής της «επιστροφής» προς την κοινωνία. Ας τα δούμε ξεχωριστά…

Το πρόγραμμα #HoMellon διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί στον Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 1. Στην περίπτωση αυτή, η  MYTILINEOS σε συνεργασία με τον φορέα Knowl δημιούργησαν τον Κοινωνικό Επιταχυντή Δεξιοτήτων #HoMellon για την ένταξη στην εργασία αστέγων και ανθρώπων που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Σε αυτό εντάχθηκαν συνολικά 50 ωφελούμενοι, με το 58% απ’αυτούς να εργάζεται ήδη, το 14% να έχει αποκτήσει δική του κατοικία και τους υπόλοιπους να επιδιώκουν να βελτιώσουν την ζωή τους.

Στους δυο κύκλους υλοποίησης του προγράμματος μέχρι σήμερα (Ιούλιος 2020-Νοέμβριος 2020 και Μάρτιος 2021-Οκτώβριος 2021), η ανάλυση SROI κατέγραψε πως για την συνολική επένδυση, ύψους 96.000€ παράχθηκαν 222.224,19 € σε κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.  Αυτό ισοδυναμεί με μια αναλογία 3,32 : 1 στον δείκτη SROI. Δηλαδή για κάθε 1 € που επενδύθηκε στο πρόγραμμα #Homellon επέστρεψαν 3,32 €  κοινωνικής αξίας.

.

.

Στο Πρόγραμμα #mellonabilities η MYTILINEOS σε άλλη μία συνεργασία με τη Knowl, προχώρησε στη δημιουργία του ομώνυμου Κοινωνικού Επιταχυντή Δεξιοτήτων (#mellonabilities) αποσκοπώντας στην παροχή εξατομικευμένης ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων σε 50 άτομα με αναπηρία (κινητική, όρασης και ακουστική). Εδώ, στόχος για τα άτομα αυτά, ήταν να εξελιχθούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με μηδενικό κόστος. Σαν αποτέλεσμα, το 14% των συμμετεχόντων εργάζεται ήδη ενώ το 16% έλαβε επαγγελματική πιστοποίηση αποκτώντας χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες.

Η ανάλυση SROI για τους δυο κύκλους υλοποίησης του προγράμματος (Ιούνιος 2021-Φεβρουάριος 2022 και Μάιος 2022-Νοέμβριος 2022) διαπίστωσε πως για την συνολική επένδυση, ύψους 78.000€ αποδόθηκαν  274.958,07€ σε κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.  Δηλαδή την επίτευξη ενός δείκτη SROI 3,53 : 1. Με δυο λόγια, για κάθε 1 € που επενδύθηκε στο πρόγραμμα #mellonabilities επέστρεψε 3,53 €  κοινωνικής αξίας.

Για τις ανάγκες του προγράμματος Emergency Food Fund – for kids η MYTILINEOS μαζί με την Τράπεζα Τροφίμων κάλυψαν τις ανάγκες τουλάχιστον 25 συσσιτίων και ιδρυμάτων της Αττικής για την στήριξη παιδιών πολύτεκνων οικογενειών, παιδιών που ζουν σε ιδρύματα και παιδιών με ειδικές ανάγκες. Για τα δύο έτη (2021-2022) υλοποίησης του προγράμματος, η ανάλυση SROI διαπίστωσε πως για την συνολική επένδυση, ύψους 40.000€ αποδόθηκαν 195.331.03€ σε κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.  Δηλαδή μια αναλογία 4,88 : 1 του δείκτη SROI ή πιο απλά, κάθε 1 € που επενδύθηκε στο πρόγραμμα Emergency Food Fund – for kids, απέδωσε 4,88 €  κοινωνικής αξίας.

Αντίστοιχα, δείκτη SROI της τάξης του 3,24 : 1 «έπιασε» το πρόγραμμα Αποστολή ΓΥΝΑΙΚΑ 45+: αγκαλιά-ΖΟΥΜΕ τις ανάγκες της με το οποίο η MYTILINEOS, σε συνεργασία με τον φορέα Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, η MYTILINEOS προχώρησε σε δωρεάν παροχή ενός ολοκληρωμένου προληπτικού ιατρικού ελέγχου αιματολογικών και γυναικολογικών εξετάσεων σε 156 ευάλωτες γυναίκες ηλικίας 45 ετών. Στο πρόγραμμα αυτό, για κάθε 1 € που επενδύθηκαν επέστρεψαν 3,24€  κοινωνικής αξίας.

Την υψηλότερη, και ιδιαίτερα εντυπωσιακή επίδοση, (με δείκτη SROI 5,45:1) μεταξύ των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης της MYTILINEOS, πέτυχε το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για τις ανάγκες του οποίου, η εταιρεία, μαζί με το Ινστιτούτο Prolepsis επιχειρεί να μειώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και να προωθήσει την υγιεινή διατροφή των μαθητών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφέροντας καθημερινά υγιεινά, υψηλών προδιαγραφών γεύματα. Στην περίπτωση αυτή, και σε συνολική επένδυση ύψους 192.664,05€ από το 2018 έως το 2022, αποδόθηκαν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, που σε κοινωνική αξία ισοδυναμούν σε 1.050.175,01€, Μια αναλογία που υποδηλώνει πως για κάθε 1 € που επενδύθηκε στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, επέστρεψε 5,45 €  κοινωνικής αξίας.   Θα πρέπει δε, να σημειωθεί πως από το πρόγραμμα έχουν ωφεληθεί συνολικά 1.048 μαθητές 27 σχολείων στους Νομούς Αττικής και Βοιωτίας λαμβάνοντας 104.838 σχολικά υγιεινά γεύματα.

Όπως και με την επιχειρηματική της δραστηριότητα, έτσι και με τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης της, η MYTILINEOS, φέρνει υψηλές αποδόσεις και μάλιστα με μετρήσιμα αποτελέσματα. Εάν θέλετε να δείτε περισσότερα για τις δράσεις αυτές και τα αποτελέσματα SROI μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της MYTILINEOS: https://www.mytilineos.gr/el/viosimi-anaptiksi/dimosieuseis-viwsimis/dimosieuseis-eva/.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024