Φασολάκι: Πώς να αντιμετωπίσετε τις προσβολές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου
Την εμφάνισή τους έκαναν οι θρίπες, οι αφίδες και ο βοτρύτης στο φασολάκι θερμοκηπίου.
Οι θρίπες προκαλούν ζημιές με το να διαρρηγνύουν και να απομυζούν τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων προκαλώντας εσχαρώσεις (κατσάρωμα φύλλων), καρπών και ανθόροια.
Στο φασολάκι οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων και προκαλούν μείωση της παραγωγής και της ποιότητας του προϊόντος.
Οι γεωπόνοι προτείνουν να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αφίδες
Οι μελίγκρες είναι φορείς ιώσεων, προκαλούν ζημιές με την απομύζηση του χυμού των φυτών και με τα μελιτώματα που εκκρίνουν.
Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Βοτρύτης
Την εμφάνισή του έκανε ο βοτρύτης στο φασολάκι θερμοκηπίου.
Ο βοτρύτης προσβάλει τα στελέχη τα φύλλα τα άνθη τους μίσχους και τους λοβούς της φασολιάς και προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες και στη συνέχεια την εμφάνιση τεφράς εξάνθησης του παθογόνου πάνω στις προσβεβλημένες περιοχές.
Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-30ο C. Με άριστη 18-23ο C και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον του θερμοκηπίου(κακός αερισμός).

Καταπολεμηση:1)Μείωση της υγρασίας στο χώρο του θερμοκηπίου. Αυτό επιτυγχάνεται με αραιή φύτευση των φυτών πάνω στις γραμμές. Ο χώρος του θερμοκηπίου να αερίζεται καλά και οι αρδεύσεις να γίνονται τις πρωινές ώρες ώστε να γίνεται γρήγορη εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια των φυτών.
2)Τήρηση της καλής υγιεινής στις καλλιέργειες. Οι καλλιέργειες να είναι απαλλαγμένες από νεκρούς φυτικούς ιστούς. Διετή ο άτρυτης εγκαθίσταται σε νεκρούς φυτικούς ιστούς που δημιουργούνται συνήθως από υπερβολική αζωτούχο λίπανση.
3)Η αντιμετώπιση της ασθένειας να γίνει αμέσως μετά την εμφάνιση της με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: 22 στο εδώλιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φορολογική συμμόρφωση & Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το Crash Test της Αγοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)











































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442