Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταϊλάνδη: Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ταϊλάνδη: Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Στην Ταϊλάνδη οι πολίτες ψήφισαν για πρώτη φορά το φιλοδημοκρατικό μέτωπο με αποτέλεσμα οι στρατηγοί να υποστούν μεγάλη ήττα.

Ο επικεφαλής της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη Πίτα Λιμτζαροενράτ διαβεβαίωσε σήμερα πως είναι «έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός», την επομένη των βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο το κόμμα του, το Move Forward (Προχωράμε μπροστά).

Ο ίδιος δήλωσε πως η προοδευτική κίνησή του κέρδισε τις εκλογές υποσκελίζοντας το Φέου Τάι, την άλλη δύναμη της αντιπολίτευσης, με την οποία θέλει να σχηματίσει συνασπισμό για να φθάσει στην εξουσία και να διαδεχθεί την κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις.

Ηχηρή ήττα για τους στρατηγούς

Ο Πίτα Λιμτζαροενράτ προειδοποίησε επίσης ότι το τίμημα θα είναι υψηλό, αν υπάρξει ανάμιξη στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι Ταϊλανδοί επέφεραν μια ηχηρή ήττα στους στρατηγούς, που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, υπερψηφίζοντας το προοδευτικό κόμμα Move Forward, που ήταν η έκπληξη των βουλευτικών εκλογών και τώρα επιδιώκει να συνάψει συνασπισμό με άλλες κινήσεις της αντιπολίτευσης.

Το Move Forward μπορεί τώρα να γίνει η κύρια πολιτική δύναμη του βασιλείου, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020, από τις οποίες έχει υιοθετήσει τα αιτήματα υπέρ της δημοκρατίας. Όμως οι θέσεις του που κρίνονται ριζοσπαστικές, από τη μεταρρύθμιση του αμφιλεγόμενου άρθρου περί εγκλημάτων καθοσιώσεως κατά της μοναρχίας μέχρι το τέλος της υποχρεωτικής στράτευσης, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν τριβές με τη στρατιωτικομοναρχική ελίτ, που διατηρεί επιρροή στους κόλπους των θεσμών.

Η απόρριψη από τις νέες γενιές της απερχόμενης κυβέρνησης, που είχε προκύψει από το πραξικόπημα του 2014, οδήγησε σε ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ 75,22%, λίγο πάνω απ’ αυτό των εκλογών του 2019, επιβεβαίωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για το Move Forward

Το χαμογελαστό πρόσωπο του 42χρονου ηγέτη του Move Forward Πίτα Λιμτζαροενράτ βρίσκεται σήμερα στην πρώτη σελίδα των κύριων εφημερίδων και έρχεται σε αντίθεση με το σκυθρωπό πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα. Το Move Forward συγκέντρωσε περισσότερες από 14 εκατομμύρια ψήφους, σύμφωνα με τα ακόμη μη οριστικά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής. Η άλλη δύναμη της αντιπολίτευσης, το κόμμα Φέου Τάι, συγκέντρωσε 10,8 εκατομμύρια ψήφους. Μακράν στην τρίτη θέση, με 4,6 εκατομμύρια ψήφους, έρχεται το κόμμα του Ενωμένου Ταϊλανδικού Έθνους (UTN) του Πραγιούτ.

Όσον αφορά τους βουλευτές, τα Move Forward και Φέου Τάι έρχονται στήθος με στήθος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις (με 112 βουλευτές καθένα) στις 400 εκλογικές περιφέρειες. Οι 100 τελευταίες έδρες κατανέμονται με αναλογικό σύστημα, κάτι που αναμένεται ότι θα δώσει προβάδισμα στο Move Forward, το οποίο έχει συνδεθεί με το πορτοκαλί χρώμα.

Ωστόσο οι περίπλοκοι εκλογικοί κανόνες, τους οποίους έχει εκπονήσει ο στρατός ώστε να έχει το πλεονέκτημα, υποχρεώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν μεγάλη πλειοψηφία ή να σχηματίζουν συνασπισμό για να φθάσουν στην εξουσία. Ήδη από χθες, Κυριακή, το βράδυ, ο Πίτα Λιμτζαροενράτ διαβεβαίωσε πως μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης με το Φέου Τάι βρίσκεται «στο τραπέζι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μπερνάρ: Oι βαθμοί που δίνει στον ΠΑΟ σε ένα «τρελό» δεύτερο μισό της σεζόν (vid)

Δεύτερος σκόρερ του Παναθηναϊκού πίσω από τον Φώτη Ιωαννίδη. Αραγε, κρατά κάποια ακόμη μαγική παράσταση για τη συνέχεια ο αξιότιμος κύριος Μπερνάρ;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024