Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το φάντασμα της βίας απλώνεται πάνω από τα ευρωπαϊκά γήπεδα

Το φάντασμα της βίας απλώνεται πάνω από τα ευρωπαϊκά γήπεδα

Στην Ολλανδία ο αριθμός των στιούαρντς μειώνεται επικίνδυνα και οι σύλλογοι αδυνατούν να καλύψουν τα κενά

Ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μάς κουνάει λευκό μαντίλι. Τα επεισόδια και οι εισβολές στους αγωνιστικούς χώρους τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο κι αν οι Αρχές δεν εκριζώσουν τη νέα τάση η αναγέννηση του φαντάσματος του χουλιγκανισμού θα είναι γεγονός.

Στο «Κορνέγια» της Εσπανιόλ η «πολιτισμένη» Λα Λίγκα πέρασε από τα «πασίγιο» στους πρωταθλητές στο κυνηγητό και στη βία. Χαρούμενοι οι παίκτες του Τσάβι για την κατάκτηση του τίτλου, είχαν σχηματίσει κύκλο και χόρευαν όταν οι οπαδοί της Εσπανιόλ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησαν να τους χτυπήσουν.

Στις αρχές του μήνα συνέβη κάτι παρόμοιο στο γήπεδο της Ουντινέζε όταν η Νάπολι κατέκτησε τον τίτλο στη Serie A. Οι τιφόζι των Παρτενοπέι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να γιορτάσουν μαζί με τους παίκτες της ομάδας τους τη μεγάλη επιτυχία. Τους ακολούθησαν οι οπαδοί των γηπεδούχων οι οποίοι άρχισαν να τους χτυπούν αλύπητα με τις ζώνες των παντελονιών τους. Εκεί υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των ποδοσφαιριστών παρουσιάζουν επίσης έξαρση στα ιταλικά γήπεδα με τις Αρχές να κρατούν ίσες αποστάσεις από τους θύτες και τα θύματα, εκτρέφοντας ουσιαστικά το τέρας.

Σχετικά πρόσφατα είναι και τα επεισόδια των οπαδών της Νάπολι με αυτών της Ρόμα σε σταθμό ανάπαυσης στην εθνική οδό.

Στο Σαββατιάτικο παιχνίδι της Λιντς με τη Νιουκάστλ οπαδός των γηπεδούχων έφτασε μέχρι τον προπονητή των Καρακαξών Εντι Χάου απειλώντας τη σωματική του ακεραιότητα.

Καπνογόνα στη Γαλλία

Στη Γαλλία υπήρξε καθυστέρηση μιάμισης ώρας για την έναρξη του αγώνα της Τουλούζ με τη Ναντ γιατί οι οπαδοί των γηπεδούχων είχαν τοποθετήσει καπνογόνα που ενεργοποιούνταν από απόσταση, στην εξέδρα των φίλων των Καναρινιών.

Τα σοβαρότερα και συχνότερα επεισόδια γίνονται τελευταία στην Ολλανδία, κυρίως μετά την αυστηροποίηση των κανονισμών που προβλέπουν τη διακοπή των αγώνων όταν μετά την πρώτη προειδοποίηση οι οπαδοί δεν συνετίζονται.

Οι προσωρινές διακοπές λόγω ρίψης ποτηριών μπύρας προς τους ποδοσφαιριστές είναι δεκάδες στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία. Σε πρόσφατο παιχνίδι της Τσβόλε με την Ντόρντρεχτ (β’ κατηγορία) ο διαιτητής διέκοψε το ματς όταν οκτάχρονο παιδί πέταξε μπύρα στον ποδοσφαιριστή των φιλοξενουμένων Γιάρι Σούρμαν.

Χαμός στην αναμέτρηση της Γκρόνινγκεν με τον Αγιαξ

Στην τελευταία αγωνιστική της Eredivisie διακόπηκαν συνολικά τέσσερα ματς ενώ η αναμέτρηση της Γκρόνινγκεν με τον Αγιαξ διήρκησε μόλις έξι λεπτά λόγω των καπνογόνων που πέταξαν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί των γηπεδούχων και της εισβολής ενός εξ’ αυτών.

Στις 22 Απριλίου είχε διακοπεί ένα ακόμα παιχνίδι της Γκρόνινγκεν με τη Ναϊμέγκεν, ενώ πρόσφατη είναι η εικόνα του άσου του Αγιαξ Ντάβι Κλάασεν να αιμορραγεί στο κεφάλι από αντικείμενο που δέχτηκε στον ημιτελικό Κυπέλλου με τη Φέγενορντ μετά από γκολ που πέτυχε.

Είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα της βίας στην Ολλανδία ώστε οι σύλλογοι αδυνατούν να καλύψουν τα κενά των στιούαρντς που δηλώνουν μαζικές παραιτήσεις. Οι νέοι ως επί το πλείστον άνθρωποι που αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις αρνούνται πλέον να συνεργαστούν με τις ομάδες γιατί είναι κακοπληρωμένοι, κανείς δεν τους σέβεται ενώ  αυξάνεται η βία.

Στην Αϊντχόβεν πέρυσι υπήρχαν 70 στιούαρντς και φέτος μετά βίας φτάνουν τους 40.

Η Ντεν Μπος ανακοίνωσε πως θα δίνει λιγότερα εισιτήρια στους φιλάθλους της που ακολουθούν την ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια λόγω μειωμένης ασφάλειας, ενώ στη Ρόντα οι στιούαρντς κατέβηκαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για την επιθετικότητα των οπαδών.

Το μέλλον είναι δυσοίωνο και οι Αρχές αναζητούν λύσεις. Μέχρι να βρεθούν θα αυξάνονται τα περιστατικά βίας.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024