Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό φωτογραφίζεται γυμνό για καλό σκοπό

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό φωτογραφίζεται γυμνό για καλό σκοπό

Πρωταγωνιστής ο 100 χρόνων Pedro Sánchez, που ήταν ο πρώτος που δέχτηκε να γίνει η πρωτότυπη αυτή φωτογράφιση.

Παρά την ειδυλλιακή ομορφιά του, κανείς δεν θέλει να ζήσει στο Peña Zafra de Abajo. Πρόκειται για ένα ισπανικό χωριό στη Μούρθια, το οποίο σιγά σιγά ερημώνει, αφού οι νέοι έχουν επιλέξει να μείνουν στα αστικά κέντρα.

Οι κάτοικοι φτάνουν πλέον τα 16 άτομα και προκειμένου να σώσουν τον τόπο τους αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα. Τι έκαναν;

Φωτογραφήθηκαν γυμνοί για το ημερολόγιο του 2023, το οποίο έχει κάνει θραύση.

«Όταν πρότεινα την ιδέα για το γυμνό ημερολόγιο με ρωτούσαν αν είμαι τρελή. Το είδα όμως ως έναν τρόπο να αναδείξουμε το χωριό μας», δήλωσε η Lucía Nicolás, η οποία ηγείται του συλλόγου των κατοίκων.

Αν και στην αρχή ήταν διστακτικοί, εν τέλει πείστηκαν και οργανώθηκε μία τριήμερη φωτογράφιση από τους Juanjo και David.

Οι κάτοικοι πόζαραν στη φύση αλλά και σε χώρους σημεία – κατατεθέν στην ιστορία του Peña Zafra de Abajo και το ημερολόγιο έγινε ανάρπαστο. «Έχουμε πουλήσει σχεδόν 400 ημερολόγια. Παραγγείλαμε αρχικά 200 και μάλιστα σκεφτήκαμε ότι θα καταλήγαμε να χαρίσουμε τα επιπλέον, αλλά πουλήθηκαν όλα», είπε η Nicolás και σημείωσε ότι δέχονται παραγγελίες τόσο από όλον τον κόσμο. Ακόμα και από το Μεξικό.

Πρωταγωνιστής ένας 100χρονος

Αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής του ημερολογίου είναι ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού. Ο Pedro Sánchez στα 100 του χρόνια πόζαρε για τον μήνα Δεκέμβριο, χωρίς μπλούζα και χαμογελαστός κρατώντας ένα κρασοπότηρο. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος που δέχτηκε να γίνει η πρωτότυπη αυτή φωτογράφιση. Ο ίδιος θυμάται με νοσταλγία τις ημέρες που το χωριουδάκι του έσφυζε από ζωή.

«Πάντα κάναμε πάρτι τα σαββατοκύριακα. Τη μία εβδομάδα όλοι έρχονταν στο σπίτι μου και την επόμενη εβδομάδα ήταν η σειρά κάποιου άλλου. Είχα μια κιθάρα, ένα ακορντεόν και ο κόσμος χόρευε», περιέγραψε.

Και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι με γνωρίζουν εκπλήσσονται που τόλμησα να το κάνω. Αλλά είμαι πρόθυμος να κάνω διαφορετικά πράγματα όπως αυτό».

Πηγή φωτογραφίας: www.juanjoydavid.com

Με τη σειρά του, ο 68χρονος Juanjo Perez, ανέφερε ότι δέχτηκε να φωτογραφηθεί επειδή δεν είχε άλλη επιλογή ενώ η Antonia Perea, που πόζαρε για τον Μάιο, εξομολογήθηκε πως νιώθουν παραμελημένοι. «Θέλουμε να μας βλέπουν όπως βλέπουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερες κοινότητες. Πληρώνουμε και εμείς τους φόρους μας αλλά εδώ στο χωριουδάκι μας νιώθουμε παραμελημένοι», σημείωσε με παράπονο και τόνισε ότι οι κάτοικοι του Peña Zafra de Abajo είναι πιο προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι από ότι πολλοί νομίζουν.

Οι φωτογράφοι, David Cantó και Juanjo Ramírez, μιλώντας για την εμπειρία τους, υπογράμμισαν ότι δεν δυσκολεύτηκαν να πείσουν τους ντόπιους να λάβουν μέρος στο πρότζεκτ.

«Στα χωριά όλα γίνονται από στόμα σε στόμα. Οι άνθρωποι βλέπουν τους γείτονές τους να κάνουν κάτι και πόσο καλά τα καταφέρνουν και έτσι ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον», εξήγησαν.

«Με το ημερολόγιο αυτό εξαλείφουμε τα στερεότυπα. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες γυμνών μοντέλων. Πρόκειται για συνηθισμένους ανθρώπους, οι οποίοι αποκαλύπτονται όπως είναι, σε αντίθεση με πολλές από τις γυμνές φωτογραφίες που έχουμε συνηθίσει», συμπλήρωσε η Lucía Nicolás.

Πηγή φωτογραφίας: www.juanjoydavid.com

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πλούτη του χωριού της: «Έχουμε έναν πολιτισμό που θέλουμε να αναδείξουμε: Ένα οινοποιείο, ένα πεύκο που πρέπει να είναι παλαιότερο από όλα τα άλλα εδώ μαζί. Με απλά λόγια, θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε κάτι περισσότερο από αυτό που υπάρχει γύρω μας».

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν το ημερολόγιο του 2024, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους. «Όσοι δεν συμμετείχαν σε αυτό του 2023 το μετάνιωσαν. Ήδη έχουμε μια λίστα με άτομα που έχουν προσφερθεί να φωτογραφηθούν για την επόμενη χρονιά», κατέληξε η Lucía Nicolás.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το ημερολόγιο στο www.juanjoydavid.com

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024