Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Τα επιχειρήματα των κομμάτων στο δρόμο προς τις κάλπες

Εκλογές 2023: Τα επιχειρήματα των κομμάτων στο δρόμο προς τις κάλπες

Οι υποψήφιοι βουλευτές μίλησαν και για τις δημοσκοπήσεις

Για τα προγράμματα των κομμάτων τους εν’ όψει των εκλογών αλλά και για τον φράχτη στον Έβρο, μίλησαν σήμερα Σάββατο στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ, Μάκης Βορίδης, η υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

O υποψήφιος βουλευτής ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως υπονομεύει αυτά που έγιναν την τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Εμείς αυτό που λέμε, είναι πως όταν έχεις ένα πρόγραμμα που λες πως θα ξοδέψεις 20 δις το χρόνο, στη πραγματικότητα δύο μπορεί να συμβαίνουν. Ή ετοιμάζεσαι για αυξήσεις στη φορολογία ή για εκτόξευση των ελλειμάτων. Εάν μιλάμε για ισοδύναμα, θα είναι η φορολογική έκρηξη, εάν δεν μιλάμε για ισοδύναμα τότε μιλάμε για ελλείματα. Επομένως, είναι ένα πρόγραμμα που υπονομεύει αυτά που έγιναν αυτή την τετραετία. Έχουμε επιτύχει πλεόνασμα αλλά έχουμε επιτύχει και στις δεσμεύσεις να είμαστε συνεπείς. Το 19’ λέγαμε πως θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και τον μειώσαμε», είπε αρχικά.

«Δεν είχαμε προβλέψει πως θα έχουμε κοροναϊό και πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη επειδή υπήρχε πιστωτική επέκταση λόγω του κοροναϊού. Και δεν προβλέψαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία που είχε ως συνέπεια την ενεργειακή κρίση. Ο κόσμος βλέπει ένα πραγματικό φαινόμενο, τον πληθωρισμό και καταλαβαίνει πως δεν είναι αποτέλεσμα μίας πολιτικής αλλά γνωρίζει πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, εγώ πιστεύω πως τα δύο κόμματα θα είναι ψηλά», συμπλήρωσε.

«Η ΝΔ επιδεικνύει πως χειραγωγεί το κράτος»

Η υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μίλησε για την κοστολόγηση του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λέγοντας πως είναι αντιθεσμικό και πως η ΝΔ επιδεικνύει πως χειραγωγεί το κράτος.

«Το πρόγραμμα το ΣΥΡΙΖΑ είναι μελετημένο και κοστολογημένο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε ακόμα μία αντιθεσμική αντίληψη. Είναι πρωτάκουστο και αντιδημοκρατικό να επιχειρεί να χειραγωγήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο κ. Σκυλακάκης. Που ακούστηκε μία δημόσια υπηρεσία να κοστολογεί προγράμματα κομμάτων πριν την εκλογική περίοδο. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί δεν έχει καμία αρμοδιότητα η κυβέρνηση να εμπλέκει δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν μία αξιολόγηση. Το Λογιστήριο κάνει εκτίμηση για τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση κατάλαβε πως έκανε λάθος. Επιδεικνύει πως χειραγωγεί το κράτος. Δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό. Η ουσία είναι πως πρέπει να σεβόμαστε τη λειτουργία των θεσμών και έχουμε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να εμπλέξει κρατικούς μηχανισμούς. Από εκεί και πέρα, η οικονομία θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η διεθνής κρίση μας αφορά όλους αλλά κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσει» πρόσθεσε.

«Ο κόσμος θα αποφασίσει εάν θέλει μία κυβέρνηση που υπόσχεται και δεν κάνει τίποτα»

Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, μίλησε για τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα από τα μεγάλα που έχει αυξηθεί το ποσοστό του.

«Σε σχέση με το αποτέλεσμα του 19’ η ΝΔ είναι 7 μονάδες κάτω, ο ΣΥΡΙΖΑ 8 καν εμείς 2 μονάδες πάνω. Εγώ θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη να αφιερώνει στον κ. Τσίπρα το ‘Ξημερώματα δίνει επιδόματα’ και τώρα ο κ. Μητσοτάκης ‘ξημερώματα να ξαναμοιράζει επιδόματα’ και δεν μπορώ να καταλάβω αν πρέπει να κοστολογήσουμε τις υποσχέσεις ή πράξεις. Γιατί αυτό που βαραίνει είναι η εικόνα της ΝΔ που βλέπει το πρωί ένα μεταρρυθμιστικό φιλελεύθερο προσωπείο, το μεσημέρι μία περικεφαλαία με εθνικιστικά χαρακτηριστικά και το βράδυ τον μπερέ του Τσε Γκεβάρα. Αυτό είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ που θυμόμαστε τι έκανε με τους πλειστηριασμούς. Απέναντι σε αυτά υπάρχει μία καθαρή πρόταση, του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν πιο λειτουργικό να κάναμε έναν νόμο για την πρώτη κατοικία. Σε μία εβδομάδα από σήμερα εάν ο κόσμος θέλει μία κυβέρνηση που υπόσχεται και δεν κάνει τίποτα από αυτά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βουτηγμένος στις αντιφάσεις»

Ο κ. Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι αποτελεσματική πολιτική.

«Αφενός έχουμε μία εμπειρία από το πως ήταν το μεταναστευτικό το 19’. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πια μπορεί να έχει αλλάξει τακτική. Πώς όμως θα έχει γίνει αυτό όταν ο κ. Παπαδημούλης βγαίνει και λέει πως η ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει τους φράχτες. Όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας βγαίνει και λέει πως αυτός ο φράχτης δεν είναι μία αποτελεσματική πολιτική. Αν δεν λύνει το πρόβλημα, τότε γιατί να μην τον γκρεμίσουμε; Εάν το λύνει γιατί να μην το συνεχίσουμε; Είμαστε υπέρ της φύλαξης των συνόρων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταναστευτικές εισροές το 2023 έχουν πέσει στο 5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βουτηγμένος στις αντιφάσεις για ακόμη μία φορά».

«Ο φράχτης είναι αναγκαίος αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό»

Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του φράχτη αλλά θεωρεί πως δεν φτάνει μόνο αυτό για το μεταναστευτικό.

«Εμείς θεωρούμε πως μία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για δημοσκοπήσεις. Ο λαός θα αποφασίσει και η αισιοδοξία μας είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την αλλαγή και θα ανοίξει τον δρόμο για μία προοδευτική συμμαχία που θα αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία του κράτους. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητο θέμα αλλά ο κ. Μητσοτάκης κινδυνολογεί. Εμείς μιλάμε για προστασία των συνόρων και για προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Ο κ. Τσίπρας έχει πει πως είναι αναγκαίος ο φράχτης αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό».

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει τι πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης γιατί ήταν αυτός που τον παρακολουθούσε»

Ο κ. Παύλος Χρηστίδης είπε με τη σειρά του πως η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς λαούς για τα σύνορά είναι απαραίτητη καθώς είναι ευρωτουρκικά.

«Θέλουμε πράγματα κοινής λογικής. Όταν συζητάμε για μεταναστευτικό δεν άκουσα κάποιον να μιλάει για την προστασία των συνόρων με την Τουρκία. Τα σύνορά μας είναι ευρωτουρκικά. Επομένως, χρειάζεται η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτός που είναι αντίθετος σε αυτό είναι η οικογένεια της ΝΔ. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο λαό να επιλέξει. Ο κ. Μητσοτάκης παραπονιέται όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν του σηκώνει το τηλέφωνο ενώ δεν τον έχει καλέσει ποτέ. Ξέρει πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης τι πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης γιατί ήταν αυτός που τον παρακολουθούσε».

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024