Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες: Πακέτα συνδρομών αντί χρεώσεων στις συναλλαγές

Τράπεζες: Πακέτα συνδρομών αντί χρεώσεων στις συναλλαγές

Επιχειρούν να ελαφρύνουν το βάρος των πελατών και αρχίζουν να βάζουν τίτλους τέλους στον κλασικό ρόλο του παραδοσιακού λογαριασμού ταμιευτηρίου.

Πακέτα συνδρομών για τραπεζικές πληρωμές λανσάρουν τα πιστωτικά ιδρύματα και οι πελάτες κερδίζουν συναλλαγές χωρίς προμήθειες με ετήσιο όφελος από 4 έως 44 ευρώ.

Κάθε πακέτο έχει ένα μηνιαίο ή ετήσιο κόστος και ανάλογα με το πρόγραμμα ο πελάτης της τράπεζας έχει συναλλαγές χωρίς προμήθεια που καλύπτει από συνδρομές σε κάρτες και πληρωμές λογαριασμών σε άλλη τράπεζα μέχρι αναλήψεις μετρητών μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ακόμα και συναλλαγές στο γκισέ.

Το ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων έχει πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς στη δημόσια συζήτηση και δεν έχουν λείψει τα καρφιά για μεταξύ τραπεζών – υπουργείου Οικονομικών. Από τα δημοσιευμένα στοιχεία και εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών προκύπτει ότι για προμήθειες οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών πληρώνουν περί 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες επιχειρούν να ελαφρύνουν το βάρος και αρχίζουν να βάζουν τίτλους τέλους στον κλασικό ρόλο του παραδοσιακού λογαριασμού ταμιευτηρίου.

Συνδρομητικά πακέτα διατίθενται ήδη από τις ελληνικές τράπεζες – κάτι το οποίο έχει καθιερωθεί και στο εξωτερικό – και έτσι ο αποταμιευτής επιλέγει το πακέτο που του ταιριάζει στις τραπεζικές του συναλλαγές. Ανάλογα με τη χρήση των προϊόντων και τη συχνότητα των συναλλαγών ο πελάτης της τράπεζας επιλέγει μία συνδρομή η οποία ξεκινά από τα 2 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 10 ευρώ.

Ενδεικτικά, με μία σταθερή συνδρομή των 2 ευρώ τον μήνα οι καταναλωτές εξοικονομούν κόστος από την τιμολόγηση των χρεώσεων, όπως για παράδειγμα είναι η πληρωμή λογαριασμού κοινής ωφελείας. Αυτό περιλαμβάνει συναλλαγές μέσω καταστήματος, e-banking ή με πάγια εντολή, κινήσεις μεταφοράς ποσών σε άλλη τράπεζα, εισερχόμενο έμβασμα ή αναλήψεις μετρητών από ATM άλλης τράπεζας. Στα πακέτα συνδρομών μεγαλύτερης μηνιαίας αξίας, π.χ. έως τα 10 ευρώ μηνιαίως, αυξάνονται οι εντολές πληρωμών, οι μεταφορές χρημάτων και ίσως παρέχεται κατά περίπτωση πιστωτική κάρτα χωρίς ετήσια συνδρομή.

Παράδειγμα

Το όφελος, για παράδειγμα, ενός μέσου πελάτη ο οποίος πραγματοποιεί πληρωμές παγίων λογαριασμών μέσω τράπεζας μπορεί να είναι κοντά στα 50 ευρώ. Διότι η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας, σταθερού και κινητού τηλεφώνου (με βάση τη μέση χρέωση) κάθε μήνα έχει ένα ετήσιο κόστος 10,8 ευρώ, της ύδρευσης ανά τρίμηνο ετήσιο κόστος 1,2 ευρώ.

Η πληρωμή πιστωτικής κάρτας έκδοσης άλλης τράπεζας έχει ετήσιο κόστος 10 ευρώ, η μεταφορά σε άλλη τράπεζα κάθε μήνα για πληρωμή ενοικίου ετήσιο κόστος 12 ευρώ και η είσπραξη ενοικίου από άλλη τράπεζα κάθε μήνα, έχει ετήσιο κόστος 36 ευρώ. Ετσι, στο εν λόγω παράδειγμα οι συνολικές προμήθειες σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 70 ευρώ. Αν επιλέξει ένα συνδρομητικό πακέτο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι συναλλαγές αυτές τότε το κόστος μπορεί να φτάσει στα 20 ευρώ περίπου.

Τα μέσα προγράμματα με σταθερή τιμή μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τη δυνατότητα να εκτελούν δωρεάν 3 πληρωμές με πάγια εντολή, 2 πληρωμές σε εταιρείες ή οργανισμούς με χρέωση λογαριασμού μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζας, 1 εισερχόμενο έμβασμα από άλλη τράπεζα, 1 εξερχόμενο έμβασμα, 1 ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024