Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: Συμφώνησαν για τα ανθρωπιστικά στην Τζέντα αλλά όχι για την κατάπαυση του πυρός

Σουδάν: Συμφώνησαν για τα ανθρωπιστικά στην Τζέντα αλλά όχι για την κατάπαυση του πυρός

Τα αντιμαχόμενα μέρη στο Σουδάν απέχουν ακόμη πολύ για να συμφωνήσουν κατάπαυση του πυρός, στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Τζέντα, αποδέχτηκαν ωστόσο την τήρηση ορισμένων ανθρωπιστικών κανόνων.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν υπέγραψαν χθες Πέμπτη το βράδυ στην Τζέντα συμφωνία που ελπίζεται πως θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφαλή διέλευση των αμάχων, όχι όμως – ακόμη – συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δήλωσαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας (στη φωτογραφία του Reuters/Zohra Bensemra, επάνω, προσφυγόπουλα από το Σουδάν σε πρόχειρο καταυλισμό στα σύνορα με το Τσαντ).

Προστασία των αμάχων

Αντιπρόσωποι του στρατού και των παραστρατιωτικών που ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν σχεδόν έναν μήνα, τη 15η Απριλίου, υπέγραψαν στη Σαουδική Αραβία «δήλωση με την οποία δεσμεύονται να προστατεύουν τους αμάχους» και να επιτρέπουν την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, εξήγησε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Oμως, πάντα κατά τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αποδεικνύεται πιο δύσκολο εγχείρημα καθώς τα μέρη «απέχουν ακόμη πολύ».

Ελπίδα…

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν μολαταύτα την ελπίδα πως η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Oλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Aμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», έμειναν ανεφάρμοστες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024