Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάιλα ντε Λίμα: Αθωώθηκε στη δίκη της για «διακίνηση ναρκωτικών» η υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες

Λάιλα ντε Λίμα: Αθωώθηκε στη δίκη της για «διακίνηση ναρκωτικών» η υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες

Η Λάιλα ντε Λίμα παραμένει φυλακισμένη αφού αντιμετωπίζει κι άλλες κατηγορίες. Κινδυνεύει να της επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Η Λάιλα ντε Λίμα, πολιτικός και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες, στη φυλακή για έξι χρόνια, αθωώθηκε σήμερα ως προς τη μια από τις δύο τελευταίες κατηγορίες σε βάρος της για διακίνηση ναρκωτικών που της είχαν απαγγελθεί επί των ημερών του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Η πρώην γερουσιάστρια και υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και ακόμη ένα πρόσωπο που δικαζόταν μαζί της, «αθωώνονται για το έγκλημα που τους προσαπτόταν λόγω εύλογων αμφιβολιών», κατά το κείμενο της απόφασης του δικαστή Αβραάμ Αλκαντάρα.

Ξέσπασε σε κλάματα

Η κυρία ντε Λίμα ξέσπασε σε κλάματα ακούγοντας την απόφαση. Μίλησε για «περίλαμπρη μέρα» στους δημοσιογράφους, «ευχαριστώντας» όσους τη στήριξαν, καθώς αστυνομικοί τη μετέφεραν σε όχημα της αστυνομίας μετά την ακροαματική διαδικασία.

Η 63χρονη πολιτικός και ακτιβίστρια συγκαταλέγεται στους πιο σφοδρούς αντιπάλους του πρώην προέδρου Ντουτέρτε και του πολυαίμακτου «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που κήρυξε αφού ανέλαβε την εξουσία στις Φιλιππίνες. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών, υπόθεση στην οποία οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είδαν παρωδία της δικαιοσύνης και πράξη εκδίκησης επειδή αντιστάθηκε στον κ. Ντουτέρτε.

Παρά την αθώωσή της, η κυρία ντε Λίμα θα παραμείνει φυλακισμένη, καθώς εκκρεμεί η δίκη της για ακόμη μια υπόθεση. Η πρώην γερουσιάστρια έχει αιτηθεί να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και αναμένει την απόφαση του δικαστή.

Σε περίπτωση καταδίκης της, κινδυνεύει να της επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Η κυρία ντε Λίμα κατηγορήθηκε πως έλαβε χρήματα από φυλακισμένους για διακίνηση ουσιών όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης (2010-2015), επί προεδρίας Μπενίνιο Ακίνο.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος της λίγους μήνες αφού ανέλαβε πρωτοβουλία για να αρχίσει έρευνα της Γερουσίας σχετικά με τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» του κ. Ντουτέρτε. Πολλοί εντός και εκτός χώρας θεωρούν τη Λάιλα ντε Λίμα πολιτική κρατούμενη.

Έχουν πεθάνει δύο από τους μάρτυρες κατηγορίας

Δυο από τους μάρτυρες κατηγορίας έχουν πεθάνει, άλλοι έχουν ανακαλέσει τις καταθέσεις τους, εξηγώντας πως εξαναγκάστηκαν να την κατηγορήσουν.

Η ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις είχε τονίσει το 2018 πως η φυλάκιση της κυρίας ντε Λίνα ήταν «αυθαίρετη, με δεδομένη την απουσία νομικής βάσης», προσθέτοντας πως το δικαίωμά της σε δίκαιη δίκη δεν έγινε «σεβαστό».

Προτού συλληφθεί το 2017, η πολιτικός είχε αφιερωθεί για μια δεκαετία στην έρευνα για τους χιλιάδες ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τα «τάγματα θανάτου» που κατηγορούσε τον κ. Ντουτέρτε πως δημιούργησε όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο (νότια) και συνέχισε να εξαπολύει αφού ανέλαβε πρόεδρος.

Σε ομιλίες του, ο πρώην πρόεδρος Ντουτέρτε είχε κατηγορήσει επανειλημμένα την κυρία ντε Λίμα πως ήταν ανακατεμένη στη διακίνηση ναρκωτικών. Η ίδια η πολιτικός και ακτιβίστρια, που έχει λάβει διεθνή βραβεία, αντέτεινε πως ο πρώην πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να τη φιμώσει, ότι επρόκειτο πλέον για βεντέτα.

Το 2021, όταν δικαστήριο απέρριψε μια από τις τρεις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών σε βάρος της, είχαν εξαπολυθεί εκστρατείες μίσους εναντίον της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο συνήγορος της πολιτικού, ο Φιλιμπόν Τακαρντόν, ανέγνωσε στους δημοσιογράφους δήλωση της εντολέα του: «εξαρχής δεν αμφέβαλλα πως θα αθωωνόμουν από τη δικαιοσύνη», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024