Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού δεν «χτυπά» μόνο τους αμελείς γονείς

Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού δεν «χτυπά» μόνο τους αμελείς γονείς

Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα γονιό να ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο.

Τις στιγμές από τότε που έφυγε από τα σπίτι του μέχρι την ώρα που πέρασε από το βρεφονηπιακό σταθμό, ξεχνώντας να αφήσει το 5,5 μηνών βρέφος του, ξαναζεί καθημερινά ο 37χρονος πατέρας του αδικοχαμένου παιδιού στην Άρτα.

Ο πατέρας του μωρού, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, από την πρώτη στιγμή που κατάλαβε το μέγεθος της τραγωδίας κατέρρευσε και προσπάθησε ο ίδιος να βάλει τέλος στη ζωή του.

Το ίδιο συντετριμμένη και η 27χρονη μητέρα του μωρού, που μετά τις πρώτες τραγικές ώρες και το σοκ, στέκεται στο πλευρό του συζύγου της για τον οποίο, σύμφωνα με όσα περιέγραψε φίλη του ζευγαριού είπε χαρακτηριστικά «είναι ψυχούλα, τον αγαπώ».

Πως γίνεται να ξεχάσεις το παιδί σου;

Η είδηση ενός μωρού που πεθαίνει από θερμοπληξία και έλλειψη οξυγόνου, ξεχασμένο στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, δεν είναι «νέα», καθώς είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον David Diamond, καθηγητή ψυχολογίας στο University of South Florida in Tampa, ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο «Forgotten Baby Syndrome», το να αφήσεις – ξεχάσεις ένα παιδί στο αυτοκίνητο δεν είναι αποκλειστικά θέμα αμέλειας αλλά και μνήμης.

Αν και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι μόνο αμελείς γονείς μπορούν να αφήσουν το παιδί τους μόνο του στο αυτοκίνητο, η απάντηση είναι τελείως διαφορετική.

«Είναι θέμα λειτουργίας του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει ένα γονιό να ξεχάσει το παιδί του στο αμάξι. Η επικέντρωση σε μελλοντικές υποχρεώσεις και η αντιμετώπιση του παρόντος με μηχανικό τρόπο, χωρίς συνειδητή σκέψη, ενδεχομένως να δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» σημειώνει μιλώντας στο in η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Φίλιππα.

«Ένα απλό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, είναι να θέλουμε στο δρόμο επιστροφής από την εργασία μας να σταματήσουμε να αγοράσουμε κάτι από ένα μαγαζί» σημειώνει η κυρία Φίλιππα, τονίζοντας ότι αν αυτό είναι κάτι που το κάνουμε συχνά, τότε τείνει να το κάνουμε ουσιαστικά χωρίς να το σκεφτόμαστε καν, δηλαδή «μηχανικά».

«Σε αυτήν την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος ο εγκέφαλος να «διαγράψει» την υποχρέωση μας να κάνουμε κάτι ή να καταγράψει λανθασμένα ότι έγινε αυτό που υπήρχε υποχρέωση να γίνει» συμπληρώνει μιλώντας στο in.

Οι λοιποί παράγοντες

Η σύγχρονη καθημερινότητα που έχουν οι οικογένειες σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις των εργαζόμενων γονιών, ορισμένες φορές μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στο «Forgotten Baby Syndrome».

«Αναμφισβήτητα, στους νέους γονείς επιβαρυντικά λειτουργεί η έλλειψη ύπνου, η ταυτόχρονη ανάληψη πολλών ευθυνών, η συσσωρευμένη κούραση και η χρήση κινητών τηλεφώνων. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη διάσπαση προσοχής και συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα την απώλεια της μνήμης εργασίας» συμπληρώνει η Κωνσταντίνα Φίλιππα, τονίζοντας ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγάλες πόλεις με τους καταιγιστικούς ρυθμούς υποχρεώσεων και το έντονο στρες, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024