Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πολίτες της Χιμάρας «καίνε» τον Μπελέρη: «Μας έταξε χρήματα για να τον ψηφίσουμε» - Οργή από την Αθήνα για τη σύλληψη

Οι πολίτες της Χιμάρας «καίνε» τον Μπελέρη: «Μας έταξε χρήματα για να τον ψηφίσουμε» – Οργή από την Αθήνα για τη σύλληψη

Αποκαλύψεις-φωτιά για τον Μπελέρη - Ο πράκτορας της αστυνομίας που τον «έπιασε στα πράσα»

Σάλος έχει προκληθεί με τη σύλληψη του ομογενή υποψήφιου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, το βράδυ της Πέμπτης.

Στο αστυνομικό τμήμα Χιμάρας βρέθηκαν εκτός του Μπελέρη και του συνεργάτη του και πολίτες της Χιμάρας, τους οποίους φέρεται να πλησίασε ο υποψήφιος δήμαρχος για εξαγορά ψήφων.

Κάτοικος από τις Δρυμάδες Χιμάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η αστυνομία εμφανίστηκε στο σπίτι του στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και προσήχθη για να καταθέσει όσα γνωρίζει στην αστυνομία.

Όπως αποκάλυψε, άτομο που ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασε εκ μέρους του Μπελέρη, του υποσχέθηκε πως θα του έδινε 100.000 αλβανικά λεκ με αντάλλαγμα την ψήφο του.

«Μας έταξε 100.000 λεκ ανά ψήφο. Όμως δεν δεχτήκαμε» αποκάλυψε ο κάτοικος.

Μια άλλη κάτοικος της Χιμάρας αποκάλυψε ότι ο Niko Panayoti της έταξε 200.000 λεκ εάν ψήφιζε τον Μπελέρη.

«Δεν με πλησίασε ο Μπελέρη, ο Νίκο Παναγιώτη απλώς μου είπε ότι αν ψήφιζα τον Φρεντ Μπελέρη θα μου έδινε και τα χρήματα », εξήγησε.

Όταν ρωτήθηκε από πού θα πάρουν τα χρήματα ή πώς θα αποδεικνυόταν ότι η ψήφος δόθηκε για τον Μπελέρη, η ίδια είπε ότι δεν είχε ιδέα.

Η δικογραφία

Το αλβανικό μέσο «Ora News» αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες από τη σύλληψη του υποψηφίου του «Bashke Fitomje» Φρέντι Μπελέρη και του σωματοφύλακά του Παντελή ή αλλιως Πάνος Κακοβέσης .

Σύμφωνα με τη δικογραφία της εισαγγελίας της Αυλώνας, οι δύο κατηγορούνται ότι έταξαν 400.000 αλβανικά λεκ σε πολίτες με αντάλλαγμα να ψηφίσουν τον Μπελέρη.

Το χρηματικό ποσό έχει ήδη κατασχεθεί, ενώ αυτός που πήρε τα χρήματα ήταν κάτοικος Χιμάρας, ο οποίος ήταν πράκτορας της Κρατικής Αστυνομίας.

Ο πράκτορας είχε συνομιλίες με τους δύο άντρες οι οποίοι του υποσχέθηκαν 50 χιλιάδες λεκ με αντάλλαγμα 8 ψήφους.

Και τα 8 άτομα ήταν ψηφοφόροι σε ένα από τα εκλογικά κέντρα του δήμου Χιμάρας, όπου ο Φρέντι Μπελέρη ήταν υποψήφιος δήμαρχος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αστυνομικός έχει καταγράψει όλες τις συνομιλίες που είχε με τον αστυνομικό πράκτορα, όπου ο Μπελέρης και ο Κακοβέσης μιλάνε για το σχέδιό τους.

Η παράδοση των χρημάτων έγινε αργά το βράδυ, μπροστά από το μπαρ του Φρέντη Μπελέρη, που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Χιμάρας.

Ο Μπελέρης και οι υπόλοιποι αρνήθηκαν κάθε κατηγορία, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αποδιδόμενη σε αυτούς «εξαγορά ψήφων», ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Ηχηρή παρέμβαση της Αθήνας

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για το θέμα.

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χιμάρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Μυτιλήνη όπoυ πραγματοποιεί περιοδεία αναφέρθηκε στην σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

«Δεν θα δεχτώ εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων την ελληνικής μειονότητας», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον Έλληνα υποψήφιο προκειμένου να επανέλθει στην εκλογική διαδικασία.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης. Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δένδιας: Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία συνιστά σκάνδαλο

«Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη, αναφερόμενος στη συλλήψη του Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου στη Χειμάρρας της Αλβανίας, μαζί με ακόμη έναν Έλληνα. Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Τέλος, για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σημείωσε: «Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο συμβούλιο για την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαΐκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην Αυλώνα η ελληνίδα πρέσβης

Στην Αυλώνα, όπου βρίσκεται υπό κράτηση ο Μπελέρη μετέβη λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις πηγές, η κ. Καμίτση αναμένεται να συναντήσει τον δικηγόρο του Φρέντι Μπελέρη.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024