Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χίλιες ημέρες στη φυλακή - Η δημοσιογράφος που κρατείται χωρίς κανείς να ξέρει τον λόγο

Χίλιες ημέρες στη φυλακή – Η δημοσιογράφος που κρατείται χωρίς κανείς να ξέρει τον λόγο

Η κινεζική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η απόφαση θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή

«Χίλιες μέρες είναι ένα συγκλονιστικά μεγάλο χρονικό διάστημα κράτησης», λέει ο σύντροφος της Αυστραλέζας δημοσιογράφου, Τσενγκ Λέι, η οποία βρίσκεται στις κινεζικές φυλακές με τον λόγο να παραμένει έως και σήμερα άγνωστος.

Το ίδιο δηλώνουν και οι φίλοι και η οικογένεια της δημοσιογράφου, οι οποίοι αναρωτιούνται τι έκανε η Λέι και βρίσκεται στη θέση αυτή.

Ο σύντροφος της Λέι, μιλώντας στο BBC δηλώνει πως θα επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές στην Κίνα ώστε να επιλυθεί αυτή η «απαίσια κατάσταση» το συντομότερο δυνατόν.

Κρατικά μυστικά

Η Λέι εργαζόταν ως  ρεπόρτερ στο κομμάτι των επιχειρήσεων στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CGTN της Κίνας στην αγγλική γλώσσα, όταν την άρπαξαν ξαφνικά αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας στις 13 Αυγούστου 2020 και αργότερα την κατηγορούσαν για «παράνομη παροχή κρατικών μυστικών στο εξωτερικό».

Τους πρώτους έξι μήνες της πέρασε στην απομόνωση και ανακρίθηκε, χωρίς να μπορεί να έχει δικηγόρο στο πλάι της. Έκτοτε κρατείται με τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Η δίκη της έγινε τον περασμένο Μάρτιο κεκλεισμένων των θυρών, ενώ απαγορεύτηκε και η είσοδος του πρέσβη της Αυστραλίας στην Κίνα. Μέχρι σήμερα, η καταδίκη της αναβάλλεται ξανά και ξανά.

«Πέντε μήνες μετά ακόμα περιμένουμε»

Ο σύντροφός της και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κίνας-Αυστραλίας έχει πλέον εγκαταλείψει το Πεκίνο, αλλά συνεχίζει να εργάζεται από το εξωτερικό για την απελευθέρωσή της.

«Πίστεψα τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αυστραλία, Xiao Qian, όταν μας είπε τον Ιανουάριο ότι θα βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό. Πέντε μήνες αργότερα εξακολουθούμε να περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η καταδίκη ενός άλλου Αυστραλού που φυλακίστηκε μετά από κατηγορίες για κρατικά μυστικά, του Yang Hengjun, έχει επίσης αναβληθεί επανειλημμένα.

Στην Κίνα, το τι μπορεί να θεωρηθεί «κρατικό μυστικό» συνιστά μία γενική έννοια και μεταφράζεται συνήθως στο τι θέλει να «κερδίσει» η κυβέρνηση από την εκάστοτε περίπτωση.

Η υπόθεση της Λέι έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών.

Με τα χρόνια, η μεταχείριση των κατόχων αλλοδαπών διαβατηρίων με κινεζική καταγωγή ήταν διαφορετική από άλλους αλλοδαπούς όσον αφορά την κράτηση στην Κίνα: με λίγα λόγια, πολύ πιο αυστηρή.

Ωστόσο, αν η κινεζική κυβέρνηση πίστευε ότι οι Αυστραλοί θα ανησυχούσαν λιγότερο για την Λέι επειδή έχει καταγωγή από την Κίνα, αυτό δεν συνέβη.

Όταν η δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση, τα παιδιά της ήταν 9 και 11 ετών.  Το ότι δεν κατάφεραν να δουν τη μητέρα τους όλο αυτό το διάστημα είχε προκαλέσει ντόρο στην Αυστραλία και όχι μόνο.

«Οι Αυστραλοί με δίκαιο πνεύμα – από επιχειρήσεις μέχρι πολιτικούς ηγέτες και στο ευρύ κοινό – δεν αποδέχονται το status quo» σημειώνει ο σύντροφος της Λέι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προσπάθησε να καταλαγιάσει τις παγκόσμιες αντιδράσεις σχετικά με την υπόθεση.

Τα δικαιώματά της προστατεύτηκαν πλήρως

Σε τακτική ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος Wang Wenbin είπε: «Οι δικαστικές αρχές της Κίνας χειρίστηκαν την υπόθεση σύμφωνα με το νόμο, προστατεύοντας πλήρως τα νόμιμα δικαιώματα της Τσενγκ Λέι».

Δύο χρόνια μετά την κράτηση της Λέι είπε ότι η απόφαση θα εκδοθεί «εν ευθέτω χρόνω». Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη μυστική δίκη της, δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική απόφαση.

Μεγάλο μέρος της καριέρας της Λέι είχε δαπανηθεί προσπαθώντας να χτίσει γέφυρες μεταξύ της χώρας στην οποία γεννήθηκε και της χώρας στην οποία μετακόμισε η οικογένειά της.

Το ότι η περίπτωσή της έχει ωθήσει την Κίνα και την Αυστραλία ακόμη πιο μακριά σίγουρα  δεν είναι κάτι που θα ήθελε.

Της λείπουν τα παιδιά της

Στα ελάχιστα μηνύματά της που μπορούν να βγουν από τη φυλακή μέσω μηνιαίων μισάωρων επισκέψεων από Αυστραλούς διπλωμάτες, ένα πράγμα φαίνεται να κυριαρχεί: πόσο της λείπουν τα παιδιά της και ο τεράστιος πόνος που νιώθει μακριά τους.

Ο σύντροφός της είπε ότι τα παιδιά της έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μεγαλώσουν  χωρίς τη μαμά τους, αλλά «για χάρη της Λέι και των παιδιών της, ελπίζω πραγματικά να βρεθεί μια λύση σε όλο αυτό επειγόντως».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024