Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή Κομισιόν για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» και επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Επιστολή Κομισιόν για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» και επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτήματα θέτει η Κομισιόν για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» - Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συντηρεί η Κομισιόν το θέμα των «σπιτιών ανακύκλωσης» που αγοράστηκαν στην Ελλάδα και με επιστολή του επικεφαλής της DG Regio, δηλαδή της διεύθυνσης για τα θέματα περιφερειακής και αστικής πολιτικής, Nicola De Michelis, ζητά επί της ουσίας εξηγήσεις.

Η επιστολή απευθύνεται στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκο και επί της ουσίας η Κομισιόν ζητά απαντήσεις για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» η πολυκέντρα ανακύκλωσης και πώς αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μεταξύ των ερωτημάτων της επιστολής, που δημοσίευσε η εφσυν, τονίζονται: Εναντι ποιας ανάλυσης αποφάσισαν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης να επενδύσουν μόνο σε «σπιτάκια ανακύκλωσης» και όχι σε άλλον εξοπλισμό; β) Εναντι ποιας ανάλυσης αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής να αφιερώσει σχεδόν το 50% (48 εκατ. ευρώ) του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού (98 εκατ. ευρώ) σε «σπιτάκια ανακύκλωσης»; γ) Πώς μπορεί μια δράση όπως της [Περιφέρειας] Πελοποννήσου, που προβλέπει 58 «σπιτάκια ανακύκλωσης» με κόστος 22 εκατ. ευρώ και την παραγωγή συνολικά 3.217 τόνων ανακυκλωμένων απορριμμάτων ετησίως, να προωθείται ως στρατηγική και οικονομικά αποδοτική, όταν αφορά μόνο το 9% του στόχου ανακυκλώσιμων αποβλήτων (36.466 τόνοι); δ) Γιατί οι τρεις [προαναφερθείσες] Περιφέρειες πρότειναν το ίδιο είδος εξειδικευμένων επενδύσεων; Ισχύει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επικοινώνησε με ορισμένους ΦοΔΣΑ, προτείνοντας τη χρηματοδότηση τέτοιων «σπιτιών ανακύκλωσης» με τη μορφή πιλοτικού σχεδίου;

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Καίρια ερωτήματα για τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση «πολυκέντρων ανακύκλωσης» θέτει η νέα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 17.04.2023 που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών της 06.05.2023. Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα τελευταία τρία χρόνια και εκθέτει τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, στις 18.04.2023, δηλαδή μία μέρα αφότου το Υπουργείο του έλαβε την επιστολή της Ευρ. Επιτροπής, έσπευδε να υπερασπιστεί τις αδιαφανείς και σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις. Μιλούσε μάλιστα για «πλήρη δικαίωση» των επιλογών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ,σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» κατά την προσφιλή του τακτική, ενώ το Υπουργείο είχε ήδη λάβει από την ΕΕ την αναλυτική επιστολή που αποδεικνύει το πολλαπλό σκάνδαλο της ανακύκλωσης.

Το μείζον αυτό σκάνδαλο δεν αφορά μόνο το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά, και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εθνικούς πόρους, με διπλές και τριπλές χρηματοδοτήσεις εξοπλισμού που θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τα Συστήματα Ανακύκλωσης. Και δεν θα κρυφτεί πίσω από μεγαλόστομες δηλώσεις, ούτε μπορεί να παραμείνει κρυφό ότι ερευνάται ενδελεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναμένουμε επομένως από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της χώρας μας αλλά και τις αρχές δημοσιονομικού ελέγχου να πράξουν τα δέοντα και να ξεκινήσουν τη διερεύνηση ενός σκανδάλου που δεν αφορά μόνο την κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, αλλά έχει επίσης δυναμιτίσει συνολικά την προσπάθεια για ανακύκλωση στην Ελλάδα. Ήδη, οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι έχουν κινητοποιηθεί. Χρειάζεται μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να πράξουν το ίδιο και οι ελληνικές αρχές;

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024