Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα ηττηθεί όπως ο ναζισμός, λέει ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα ηττηθεί όπως ο ναζισμός, λέει ο Ζελένσκι

«Όλο το παλιό κακό που έχει επαναφέρει η σύγχρονη Ρωσία θα ηττηθεί», είπε ο Ζελένσκι

Η Ρωσία θα ηττηθεί «με τον ίδιο τρόπο» που ηττήθηκε ο ναζισμός το 1945, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα 8 Μαίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Όλο το παλιό κακό που έχει επαναφέρει η σύγχρονη Ρωσία θα ηττηθεί με τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε ο ναζισμός», υπογράμμισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία δεσμεύθηκε «να απελευθερώσει» τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

«Θα νικήσουμε!»

«Όπως καταστρέψαμε το κακό μαζί τότε, καταστρέφουμε ένα αντίστοιχο κακό μαζί τώρα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας «αυτό το κακό, αν και σήμερα είναι διαφορετικό, έχει τον ίδιο στόχο: την υποδούλωση και την καταστροφή».

«Θα νικήσουμε!», δεσμεύθηκε ο Ζελένσκι σε αυτή την ομιλία που ηχογραφήθηκε μπροστά από το μνημείο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχει ανεγερθεί στις όχθες του ποταμού Δνείπερου στο Κίεβο. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη συνεισφορά του ουκρανικού λαού στη νίκη κατά του ναζισμού», επεσήμανε.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι αντί για τα δημοκρατικά «ιδεώδη» επιλέγει «την επιθετικότητα και την προσάρτηση, την κατοχή και τον εκτοπισμό, τη σφαγή και τα βασανιστήρια, τον βομβαρδισμό πόλεων και την πυρπόληση χωριών». «Δεν θα χάσουμε αυτά που κερδίσαμε, θα ανακτήσουμε όλα όσα κατέκτησε ο εχθρός», υπογράμμισε.

«Επιστρέφουμε στο κράτος μας μια ειλικρινή ιστορία χωρίς ιδεολογικές επιρροές»

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να κόψει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της Ουκρανία με το σοβιετικό της παρελθόν, ο Ζελένσκι υπέβαλε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο το οποίο ορίζει την η 8η Μαΐου επισήμως ως ημέρα μνήμης και νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Παράλληλα η 9η Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, θα είναι πλέον στην Ουκρανία η Ημέρα της Ευρώπης.

«Επιστρέφουμε στο κράτος μας μια ειλικρινή ιστορία χωρίς ιδεολογικές επιρροές. Οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως θυμούνται στις 8 Μαΐου τη μεγαλειώδη νίκη επί των ναζί», εξήγησε στο βίντεο.

«Σήμερα υπέγραψα το σχετικό διάταγμα και κάθε χρόνο από αύριο, 9 Μαΐου, θα τιμάμε την ιστορική μας ενότητα – την ενότητα όλων των Ευρωπαίων που κατέστρεψαν τον ναζισμό και θα νικήσουν τον ρωσισμό», χρησιμοποιώντας μια λέξη με την οποία οι Ουκρανοί περιγράφουν αυτό που αποκαλούν ρωσικό φασισμό.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ημερομηνία της νίκης μας»

Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία ενόψει της αυριανής γιορτής της 9ης Μαΐου, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να έχει πετύχει κάποια νίκη μέχρι τότε.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι είναι ώρα και πάλι να ηττηθεί «το κακό» προκειμένου να «διασφαλίσουμε ότι κανείς ποτέ ξανά δεν θα σκλαβώσει άλλους λαούς ή θα καταστρέψει άλλες χώρες».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ημερομηνία της νίκης μας, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είναι ημέρα γιορτής για όλη την Ουκρανία, για όλη την Ευρώπη για όλο τον ελεύθερο κόσμο», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024