Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Ολυμπιακός είναι… έξι ασίστ μακριά από το Final 4

Γιατί ο Ολυμπιακός είναι… έξι ασίστ μακριά από το Final 4

Η άμυνα της Φενέρμπαχτσε έχει αναγκάσει τον Ολυμπιακό να μειώσει το κορυφαίο στοιχείο του παιχνιδιού του, τη δημιουργία και τις ασίστ που τον έφεραν στην κορυφή της κανονικής περιόδου. Η διαφορά σε σχέση με τα playoffs; Έξι ασίστ.

Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε ετοιμάζονται για τη μεγάλη «μάχη» του Game 5 των playoffs της Euroleague, στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το βράδυ της Τρίτης (09/05), εκεί που οι «ερυθρόλευκοι» θα ψάξουν τη νίκη που θα τους δώσει την πρόκριση στο Final 4 του Κάουνας. Ότι και να γίνει, σε δύο βράδια θα ολοκληρωθεί μια επική σειρά που σε κάποια χρόνια θα θεωρείται… clasic στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός, ως πρώτος και καλύτερος της κανονικής περιόδου, βρήκε στον δρόμο του μια ομάδα που σαφώς δεν είναι για να βρίσκεται στην όγδοη θέση της βαθμολογίας. Ωστόσο πλήρωσε το δικό της κακό διάστημα, τα λάθη της και ορισμένες απουσίες και βρέθηκε πάνω στους Πειραιώτες. Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η τουρκική ομάδα έχει δυσκολέψει την ομάδα του Μπαρτζώκα όσο περισσότερο θα μπορούσε και ο λόγος είναι ότι την έχει βγάλει από τη ζώνη άνεσής της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε για μεγάλο του όπλο τη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και την τελική πάσα που οδηγούσε σε εύκολο καλάθι. Κάτι που χτίστηκε από τον Έλληνα coach και που πραγματικά αποθεώθηκε από όλη την μπασκετική Ευρώπη.

Οι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν την κανονική περίοδο έχοντας τρομακτικά νούμερα στις ασίστ. Στο φινάλε της regular season ο Ολυμπιακός είχε 740 ασίστ, έχοντας κάνει την καλύτερη επίδοση στην ιστορία, ξεπερνώντας τις 736 της Εφές από τη σεζόν 2020-2021, με τη διαφορά ότι οι Τούρκοι το είχαν πετύχει σε 41 αγώνες συμπεριλαμβανομένων και των playoffs και του Final 4. Ο μέσος όρος των ασίστ ήταν στις 21,8 ανά αγώνα, που τον έφερναν στην πρώτη θέση της σχετικής κατηγορίας, ενώ… ποιοτικά το ποσοστό των ασίστ (AST%) ήταν στο τρομερό 72,4%, δηλαδή περίπου τα 3/4 των καλαθιών ήταν έπειτα από τελική πάσα.

Τι έχει συμβεί στα τέσσερα παιχνίδια της σειράς σε αυτά τα νούμερα του Ολυμπιακού; Η άμυνα της Φενέρ έχει οδηγήσει σε ξεκάθαρη πτώση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι κατοχές των «ερυθρόλευκων» έχουν γίνει μεγαλύτερες από ότι θα ήθελε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, η κυκλοφορία έχει κολλήσει σε πολλά σημεία και ο αριθμός των ασίστ έχει πέσει, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μην έχει την ίδια ευκολία στο σκοράρισμα.

Στα δύο πρώτα ματς στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι» κινήθηκαν λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο τους και μοίρασαν 18 και 16 ασίστ αντίστοιχα. Στο Game 3 της Τουρκίας που κρίθηκε με το buzzer beater του Σλούκα, ο Ολυμπιακός είχε ξανά 16 ασίστ, ενώ στην ήττα στο Game 4 ακολούθησε η χειρότερη επίδοση του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν, με μόλις 11 ασίστ στο ματς, εξού και το χαμηλό ενεργητικό των 69 πόντων. Μέσος όρος λοιπόν σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, 15,25 ασίστ ανά αγώνα. Κάτι παραπάνω από 6 λιγότερες ασίστ σε σχέση με τον μέσο όρο της κανονικής περιόδου. Αυτές οι 6 ασίστ είναι που κάνουν μέχρι στιγμής τη διαφορά στη σειρά.

Για την ιστορία στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου, όπου ο Ολυμπιακός «ισοπέδωσε» την ομάδα του Ιτούδη, είχε 26 και 21 ασίστ σε Φάληρο και Πόλη αντίστοιχα, κάτι που σαφώς έκανε τη δουλειά του πιο εύκολη, σε συνδυασμό βέβαια και με τις διαφορετικές συνθήκες του κάθε αγώνα.

Για να απλοποιήσει το Game 5 ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει ξανά αυτό το στοιχείο του παιχνιδιού του. Να μην επιτρέψει στη Φενέρ να του χαλάσει το μυαλό και τον τρόπο του παιχνιδιού. Αν οι «ερυθρόλευκοι» βγάλουν από το ξεκίνημα την ένταση στο παιχνίδι τους και βρουν τις συνεργασίες που έχουν χτίσει με σκληρή δουλειά όλη τη σεζόν, θα βάλουν και τον κόσμο από νωρίς στο παιχνίδι και θα δώσουν το πλεονέκτημα στην ομάδα του Μπαρτζώκα. Αρκεί να βρουν αυτές τις 6 παραπάνω ασίστ.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024