Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
F-16 στην Ουκρανία: «Δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι στους Ρώσους», λέει Αμερικανός βετεράνος

F-16 στην Ουκρανία: «Δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι στους Ρώσους», λέει Αμερικανός βετεράνος

Τι απάντησαν Αμερικανοί πιλότοι τι θα συνέβαινε σε μια μονομαχία F-16 με S-400

Ακόμα και οι πιο αναβαθμισμένες εκδόσεις F-16 να αποσταλούν στην Ουκρανία, δεν έχουν καμία ελπίδα απέναντι στoυς πανίσχυρους πυραύλους εδάφους-αέρος S-400.

Αυτό προειδοποιεί με αρθρογραφία του ο Αμερικανός βετεράνος πιλότος μαχητικών John Venable, ο οποίος σήμερα επιστημονικός συνεργάτης μιας από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ The Heritage Foundation.

Ο John Venable, είναι από τους υποστηρικτές της συνέχισης αποστολής όπλων στην Ουκρανία, ενώ έχει συμμετάσχει σε τρεις πολέμους πετώντας F-16 και έχοντας συμπληρώσει 4.400 ώρες πτήσεις και πάνω από 300 ώρες μάχης στο Κουβέιτ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Συνεπώς, έχει περγαμηνές ώστε να αξιολογήσει την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία τα οποία είναι τέταρτης γενιάς και γι΄αυτό δεν θα προσφέρουν τίποτα στον αγώνα των Ουκρανών.

Πράγματι, όπως λέει, τα μαχητικά τέταρτης γενιάς, ακόμα και πιο προηγμένης τέταρτης γενιάς να διαθέτουν προηγμένους κινητήρες, ευελιξία, ηλεκτρονικά συστήματα και πυραύλους αέρος-αέρος όλων των τύπων. Επίσης είναι χρήσιμα σε περιβάλλοντα μικρής έως μεσαίας απειλής όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Συρία.

Το S-400 είναι θανατηφόρο

Ωστόσο, όπως λέει, τα μαχητικά χωρίς χαρακτηριστικά stealth, «ξεπερνιούνται πλήρως σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου λόγω της παρουσίας πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος, όπως το ρωσικό S-400, ίσως το πιο προηγμένο στον κόσμο».

Γι’ αυτό και ο Venable λέει ότι δεν μαθαίνουμε και πολλά για το πως επηεράζουν οι αεροπορικές εξελίξεις τον πόλεμο. «Υπάρχει ένας λόγος για αυτό: η κλασική αεροπορική δύναμη απουσίαζε πολύ από το πεδίο της μάχης» διότι οι Ουκρανοί πιλότοι φοβούνται να επιχειρήσουν έχοντας απέναντί τους θανάσιμους κινδύνους.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το κινούμενο S-400, ίσως το πιο προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο, στην Ουκρανία. Το σύστημα είναι θανατηφόρο ενάντια σε μη stealth μαχητικά και έχει αναγκάσει τους Ουκρανούς πιλότους να πετούν είτε πολύ έξω από την αποτελεσματική εμβέλεια του αντιαεροπορικού είτε να πετούν σε απίστευτα χαμηλά ύψη μέχρι να αναδυθούν από χαμηλό ύψος και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν και να χτυπήσουν στόχους που μπορούν να βρουν πριν βουτήξετε ξανά σε χαμηλό υψόμετρο. Λόγω των S-400, ο συνολικός αντίκτυπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ελάχιστος» εκτιμά ο απόστρατος αεροπόρος.

Τι μας διδάσκει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Μπορεί το F-16 να έχει υποστεί αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις, αλλά η άτρακτος του αεροσκάφους του παρέμεινε ουσιαστικά η ίδια τα τελευταία 45 χρόνια.

Επίσης, το σύστημα στόχευσης HARM που απέκτησαν τη δεκαετία του 1990 τα F-16, για να ανιχνεύουν τις εκπομπές ραντάρ των αντιεροπορικών, ώστε να τα εντοπίζουν και να τα καταστρέφουν, με τους πυραύλους «Weasel», πλέον παρωχημένο.

«Αυτά τα αεροσκάφη μπορεί να φαίνονται ιδανικά για την Ουκρανία, αλλά θα νικηθούν από τους S-400» διότι αυτοί κατασκευάστηκαν 15 χρόνια μετά το σύστημα HARM, σχεδιασμένοι ειδικά για να ξεπερνούν τα συστήματα του F-16 σε οτιδήποτε, από την ανιχνευσιμότητα έως το βεληνεκές πυραύλων.

Ο Venable επικαλείται μάλιστα σε συνεντεύξεις από το 2017, πολλών πιλότων F-16 που είπαν ότι οι απώλειες μαχητικών από μια μονομαχία S-400 – F-16 δεν θα ήταν βιώσιμη, λέγοντας όλοι τους ότι μόνο το μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς, το F-35, είναι ικανό να τα βάλει με το S-400.

O μοναδικός ίσως πύραυλος που μπορεί να πετάξει μίλια δίχως να κινδυνεύει από τα S-400 είναι ο JASSM, αλλά όπως λέει ο βετεράνος, «τα μόνα F-16 στο απόθεμα των ΗΠΑ που μπορούν να τους μεταφέρουν είναι τα νεότερα μας F-16. Το να δώσουμε στους Ουκρανούς τα πιο σύγχρονα F-16 μας θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να υποστούν απαράδεκτο κίνδυνο χωρίς ουσιαστικά κανένα κέρδος σε αυτή τη σύγκρουση».

Συνεπώς, «αν ο πόλεμος στην Ουκρανία διδάσκει μόνο ένα πράγμα για την αεροπορική ισχύ, είναι ότι οι επανδρωμένες πλατφόρμες τέταρτης γενιάς –όπως τα αναβαθμισμένα F-16- δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024