Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Daily Mail: Οι σκέψεις που στοιχειώνουν τον βασιλιά Κάρολο

Daily Mail: Οι σκέψεις που στοιχειώνουν τον βασιλιά Κάρολο

Ο Κάρολος περίμενε σχεδόν 74 χρόνια για αυτή τη στιγμή, να γίνει βασιλιάς. Τι μπορεί να περνάει από το μυαλό του; Μήπως οι σκέψεις του είναι πιο σκοτεινές, γεμάτες τρόμο για το μέλλον και τύψεις για το παρελθόν;

Είναι λίγες μόνο ώρες πριν από τη στέψη του. Ο Κάρολος περίμενε σχεδόν 74 χρόνια για αυτή τη στιγμή, να γίνει βασιλιάς. Είχε οπότε αρκετό χρόνο για να τα σκεφτεί όλα.

Ένα 24ωρο πριν την στέψη του, ο βασιλιάς Κάρολος παραβλέπει τα δύο μεγαλύτερα σκάνδαλα που αμαυρώνουν την εικόνα της πατρίδας του, όπως αναφέρει η αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», Jan Moir.

«Τι μπορεί να σκέφτεται ο βασιλιάς Κάρολος τη νύχτα πριν από τη στέψη του; Τι να περνάει από το μυαλό του ενώ αφήνεται στα χέρια του Μορφέα λίγες ώρες προτού ανέβει στον θρόνο για να αγκαλιάσει το πεπρωμένο του μπροστά στον κόσμο; Θα είναι σαν ένα παιδί που περιμένει τα Χριστούγεννα, γεμάτο ενθουσιασμό και αισιοδοξία; Ή μήπως οι σκέψεις του θα είναι πιο σκοτεινές, γεμάτες τρόμο για το μέλλον και τύψεις για το παρελθόν; Για τον δρόμο που δεν έχει διανυθεί, για τη ζωή που δεν έζησε, για την απορριφθείσα σύζυγο;» αναρωτιέται η Jan Moir της DailyMail.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρασε το πρώτο εξάμηνο στον θρόνο σαν μια… πολυάσχολη βασίλισσα-μέλισσα που ήθελε να φροντίζει τους πάντες.

Χαιρέτησε τους ηγέτες των Μαορί με τον παραδοσιακό τρόπο, πιέζοντας για λίγο το μέτωπο και τη μύτη τους. Κάθισε σταυροπόδι στο πάτωμα μιας αίθουσας προσευχής Σιχ στο Λούτον.

Άνοιξε τα βασιλικά αρχεία σε μελετητές που διερευνούσαν τις σχέσεις του Στέμματος με τη δουλεία.

Όταν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στο βρετανικό λαό ως βασιλιάς, υποστήριξε ότι είναι περήφανος που ηγείται ενός έθνους, του οποίου οι αξίες «παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές» και υποσχέθηκε ότι «θα τηρήσει τις συνταγματικές του αρχές».

«Αυτό αποτελεί εθνική ντροπή»

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Κάρολος φρενάρει τις προσπάθειές του προκειμένου η μοναρχία να ακολουθεί τις επιταγές ενός σύγχρονου, πολυπολιτισμικού έθνους. Θέλει να είναι μια ενωτική δύναμη που συνδέεται με εθνοτικές μειονότητες. Θέλει να διορθώσει τα ιστορικά λάθη, κάτι που είναι πολύ καλό γι’ αυτόν.

«Μπορώ όμως να ισχυριστώ ότι αν είναι ειλικρινής για την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος, ψάχνει σε λάθος μέρος;», διερωτάται η αρθρογράφος Jan Moir.

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι στη Βρετανία που υποφέρουν πολύ και θα επωφελούνταν από τη βοήθειά του. «Είναι δύο ομάδες ανθρώπων, η μεταχείριση των οποίων μας ντροπιάζει όλους, όχι μόνο τον βασιλιά», τονίζει η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

Η ίδια αναφέρεται σε άτομα, η κακομεταχείριση των οποίων είναι ιστορική αλλά και διαρκής, καθώς η δυστυχία τους έχει επιδεινωθεί από γραφειοκρατία, κυβερνητικούς φραγμούς και απερίγραπτη περιφρόνηση: αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα ταχυδρομεία και το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα και εξακολουθούν να αναζητούν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις, ύστερα από αρκετά χρόνια. «Και αυτό αποτελεί εθνική ντροπή», υπογραμμίζει η Jan Moir.

Το σκάνδαλο στα βρετανικά ταχυδρομεία

Tο σκάνδαλο των ταχυδρομείων περιλαμβάνει τις άδικες αστικές και ποινικές διώξεις υπαλλήλων των βρετανικών ταχυδρομείων για κλοπή, απάτη και ψευδή λογιστικά στοιχεία, ενώ υπεύθυνο ήταν ένα ελαττωματικό σύστημα λογισμικού.

Αξιόλογοι και έντιμοι άνθρωποι που καταστράφηκαν οικονομικά και συναισθηματικά, έχασαν τη δουλειά τους, μπήκαν στη φυλακή ή αυτοκτόνησαν από ντροπή. Αυτή την εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα, που παραμένει η μεγαλύτερη δικαστική αδικία στην ιστορία της Γηραιάς Αλβιώνας.

«Δεν θα έπρεπε ένας βασιλιάς που αξίζει το στέμμα του να πει κάτι για αυτό;», αναρωτιέται η Βρετανίδα αρθρογράφος. «Αν ο Κάρολος εννοεί όσα λέει για αποκατάσταση των αδικιών, δεν πρέπει να θέλει να είναι βασιλιάς της Βρετανίας», προσθέτει.

Το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα

Στο μεταξύ, για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα διενεργήθηκε καθυστερημένα δημόσια έρευνα, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Και αυτό τέσσερις δεκαετίες μετά την έναρξη της χειρότερης καταστροφής στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Ήτνα τη δεκαετίες του 1970 και του 1980 που άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έλαβαν θεραπεία με αίμα και προϊόντα αίματος, που είχαν μολυνθεί με τους ιούς της ηπατίτιδας και του HIV.

Μέχρι πέρυσι είχαν καταβληθεί ελάχιστες αποζημιώσεις, ύψους 100.000 λιρών, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που αποκλείστηκαν, όπως γονείς, αδέλφια και παιδιά των θυμάτων, σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα. Αλλά δεν είχε ζητηθεί καμία συγγνώμη στα χιλιάδες θύματα.

Κι όμως ο δικαστής που είχε αναλάβει επικεφαλής της έρευνας, υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 2.500 θάνατοι που να σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Το απίστευτο και στα δύο σκάνδαλα δεν είναι μόνο ότι αδικήθηκαν αθώοι άνθρωποι, αλλά ότι αυτή η αδικία έλαβε τεράστιες διαστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισαν στη συνέχεια.

Θα ασχοληθεί με τα δύο σκάνδαλα;

Για την αρθρογράφο Jan Moir, αν τα ταχυδρομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS)- και οι δύο υπόλογοι στο Κοινοβούλιο- μπορούσαν να αποκρύψουν τα πάντα, αυτό ακριβώς θα έκαναν.

Εννοείται πως τίποτα από αυτά δεν είναι σφάλματα του βασιλιά Καρόλου, αλλά, όπως πολλοί άνθρωποι του δημόσιου βίου, έτσι και ο ίδιος βιάζεται να ασχοληθεί με τα διεθνή ζητήματα του «woke» (το κίνημα που αφορά την επαγρύπνηση εναντίον των φυλετικών προκαταλήψεων και των διακρίσεων), παραβλέποντας ότι κάτι σάπιο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη του.

«Αν ο βασιλιάς Κάρολος εννοεί αυτά που λέει, δεν θα έπρεπε να θέλει να είναι βασιλιάς μιας τέτοιας χώρας», υπογραμμίζει η αρθρογράφος της «Daily Mail».

Sports in

Ελλάδα – Πολωνία 78-73: Θετικό δείγμα ενόψει Προολυμπιακού (vid)

Η Ελλάδα παρουσίασε ένα καλό πρόσωπο (πλην του πρώτου δεκαλέπτου) στο πρώτο της φιλικό και επιβλήθηκε με 78-73 της Πολωνίας στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024