Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ρατσιστές πλύθηκαν με τη φωτιά του Βεζούβιου

Οι ρατσιστές πλύθηκαν με τη φωτιά του Βεζούβιου

Η Νάπολι που φλέγεται και ο Μαραντόνα

«Ένα πρωτάθλημα της Νάπολι ισοδυναμεί με δέκα της Γιουβέντους». Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μόλις είχε οδηγήσει τους Παρτενοπέι στον παρθενικό τους τίτλο, το 1987 και οι πρώτες του κουβέντες ήταν τροχιοδεικτικά προς τον ιταλικό Βορρά. Όταν έφτανε στην πρωτεύουσα της Καμπανίας το καλοκαίρι του 1984 δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στα γήπεδα των αντιπάλων θα τον αποκαλούσαν «άπλυτο», «γύφτο». Δεν ήταν προσωπικό το θέμα. Κάθε Σαββατοκύριακο οι Ναπολιτάνοι γίνονται στόχοι κάθε είδους ρατσιστικής προσβολής. Γι’ αυτό κάθε νίκη τους γιορτάζεται ως κάτι πολύ πιο σημαντικό: ως απάντηση στους ρατσιστές.

«Ο Βεζούβιος τους πλένει με φωτιά» και «Σαπούνι και νερό, χρησιμοποιείστε σαπούνι και νερό», φώναζαν ρυθμικά οι οπαδοί της Γιουβέντους από το νότιο πέταλο του γηπέδου τους προς τους Ναπολιτάνους στο τελευταίο ντέρμπι, πριν από μερικές εβδομάδες.

Είναι τα ίδια συνθήματα που άκουγε ο Μαραντόνα, τα ίδια που ακούν δεκαετίες οι Ναπολιτάνοι. Είναι η φωλιασμένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι της πόλης του Νότου είναι βρώμικοι, φωνάζουν και δεν ξέρουν να συμπεριφερθούν.

Μια χυδαία αντίληψη πάνω στην οποία πάτησαν οι ακροδεξιές απόψεις του Ματέο Σαλβίνι η Λέγκα του Βορρά όταν ζήτησαν την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιταλίας. Είχε υπολογίσει πως δεν χρειαζόταν τις ψήφους του Νότου για να τροφοδοτήσει τις πολιτικές του γελοιότητες.

Ο σημερινός υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας προσπάθησε να αποκρύψει πως στο παρελθόν έχει τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο για ρατσιστικά συνθήματα κατά των Ναπολιτάνων.

Από το 2009

Τα γεγονότα χρονολογούνται από τις 13 Ιουνίου 2009 και τα έφερε στο φως της δημοσιότητας μια τοπική εφημερίδα του Τορίνο, η «Cronaca Qui», η οποία ανακάλυψε την είδηση μεταξύ των εγγράφων της δίκης κατά του Σαλβίνι για περιφρόνηση του δικαστικού σώματος.

Ο ιταλός πολιτικός «συνελήφθη» να τραγουδά στην πόλη Πόντιδα (Μπέργκαμο): «Μυρίζεις ότι βρωμάει/κατά σκυλιά τρέχουν μακριά: οι Ναπολιτάνοι έχουν φτάσει. Είναι χολερικοί, σεισμοπαθείς, δεν έχετε πλυθεί ποτέ με σαπούνι».

Κάποιος καταγράφει τη σκηνή και το βίντεο καταλήγει στο διαδίκτυο. Ο Σαλβίνι απολογείται στο Radio24, αλλά μόνο εν μέρει: «Αν υπάρχουν Ναπολιτάνοι που έχουν αισθανθεί προσβεβλημένοι ζητά ειλικρινά  και εγκάρδια συγνώμη αλλά πιστεύω πως ένας πολιτικός πρέπει να αξιολογείται γι’ αυτά που κάνει, όχι γι’ αυτά που λέει το βράδυ του Σαββάτου με φίλους όταν πρόκειται για ποδόσφαιρο».  Κάποιοι δεν δέχτηκαν τη συγνώμη του και υπέβαλαν μηνύσεις.

Ο Μαραντόνα ήταν παιδί του Βίγια Φιορίτο και ερωτεύτηκε την ομάδα και την πόλη που εκπροσωπούσε γιατί δεν ανήκε στους προνομιούχους και κολυμπούσε ενάντια στο ρεύμα μια ζωή.

Είχε βιώσει στο πετσί του τον ρατσισμό σε κάθε ιταλικό γήπεδο και γνώριζε από πρώτο χέρι πως νοιώθει ένας παίκτης όταν πέφτει θύμα τέτοιων καταστάσεων. Όπως γινόταν κατ’ εξακολούθηση με τον Καλιντού Κουλιμπαλί και τώρα με τον Οσιμεν.

«Επαιξα επτά χρόνια στη Νάπολι, ήμουν κι εγώ θύμα ρατσιστικών συνθημάτων. Ακόμα θυμάμαι τα πανό που έγραφαν «Καλώς ήρθες στην Ιταλία», είχε γράψει στο Instagram πριν από πέντε χρόνια, κρατώντας την μπλε φανέλα με το όνομα του Κουλιμπαλί σε ένδειξη συμπαράστασης για όσα υπέφερε σε ένα παιχνίδι με την Ιντερ στο Μεάτσα.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024