Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψήσου: 3+1 πανεύκολες συνταγές που θα σε κάνουν δημοφιλή στα barbeque

Ψήσου: 3+1 πανεύκολες συνταγές που θα σε κάνουν δημοφιλή στα barbeque

Ο καιρός άνοιξε, οι ψησταριές καθαρίστηκαν κι εσύ νιώθεις έτοιμος να το τσικνίσεις like a pro

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η πόλη γεμίζει από τις αγαπημένες μας μυρωδιές. Όχι, δεν αναφερόμαστε στις ανθισμένες νεραντζιές και τα λουλούδια στα μπαλκόνια (χωρίς να παραπονιόμαστε κιόλας για την παρουσία τους). Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το άρωμα των barbeque τα μεσημέρια των Σαββατοκύριακων, ακόμη κι όταν δεν ανήκουμε στους καλεσμένους τους.

Το μόνο που ενίοτε μας δυσκολεύει, είναι η απάντηση στο ερώτημα «τι συνοδευτικό να φέρω μαζί μου;» – ιδίως όσους από εμάς δεν τα πηγαίνουμε και τόσο καλά με τη μαγειρική. Ευτυχώς, χρόνια… ερευνών και κρεατοφαγίας, μας οδήγησαν στις παρακάτω πανεύκολες συνταγές που γίνονται ανάρπαστες σε κάθε φιλικό ψήσιμο και ξεγελάνε εξίσου τους αρχάριους και τους έμπειρους της κουζίνας για τη δυσκολία τους. Προσπάθησε να τις απομνημονεύσεις, γιατί θα σου τις ζητήσουν οι πάντες και εξοπλίσου με τα κατάλληλα εργαλεία για να τις ετοιμάσεις στο λεπτό.

Burger από σπίτι

Ποιος είναι εκείνος που θα πει όχι σε ένα λαχταριστό, ζουμερό burger φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από τα χεράκια σου; Σίγουρα όχι εμείς. Χειροποίητο από το μπιφτέκι μέχρι το bun, θα εντυπωσιάσει στο barbeque αλλά και σε ένα χαλαρό βράδυ με φίλους στο σπίτι.

Σπιτικά ψωμάκια για burger

Είναι ευκολότερα από ό,τι νομίζεις – και θα προκαλέσουν επιφωνήματα έκπληξης και ενθουσιασμού.

Χρόνος προετοιμασίας: 1,5 ώρα

Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά

Υλικά για 4 μεγάλα ψωμάκια

  • 250g αλεύρι σκληρό
  • 10g μαγιά στιγμής
  • 10g ζάχαρη
  • 5g αλάτι
  • 30g βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
  • 140ml νερό χλιαρό

Εκτέλεση

  • Βάλε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο-ζυμωτήριο 1500ml του Braun’s MQ7, τοποθέτησε το εξάρτημα ζυμώματος, κλείσε το καπάκι και κούμπωσε το μοτέρ. Ξεκίνα σε χαμηλή ταχύτητα και πρόσθεσε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και το χλιαρό νερό, από το στόμιο προσθήκης υλικών. Ανακάτεψε για ένα λεπτό, ώσπου να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα μπολ, κάλυψέ τη και άφησέ τη στην άκρη να φουσκώσει για τουλάχιστον μια ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Όταν η ζύμη διπλασιαστεί, αφαίρεσέ την απαλά από το μπολ, μοίρασέ τη σε τέσσερα μέρη και πλάσε το καθένα σε μια μπαλίτσα. Τοποθέτησε τις μπάλες της ζύμης σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και πίεσέ τες ελαφρά, για να πετύχεις το σχήμα ενός κλασικού bun. Κάλυψε τα ψωμάκια με μια μεμβράνη που θα έχεις λαδώσει ελαφρώς και άφησέ τα να φουσκώσουν για δεύτερη φορά, ώσπου ο όγκος τους να διπλασιαστεί ξανά.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Πασπάλισε τα buns ελαφρά με κοσκινισμένο αλεύρι και ψήσε τα για περίπου 15-20 λεπτά. Πριν τα μαζέψεις σε ένα δοχείο φαγητού, τοποθέτησέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Θα τα ζεστάνεις ξανά εκεί.

Δοκιμάσαμε τη συνταγή με το ραβδομπλέντερ MQ7075X της Βraun με το εξάρτημα κοπτήριο/ζυμωτήριο της σειράς MQ7.

Burger μοσχαρίσιο κλασικό – με τα γύρω γύρω

Ονειρεμένο ζουμερό μπιφτέκι που θα μείνει στο μυαλό των φίλων σου για πάντα.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10-20 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

Για το burger

  • 500g άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 1 κρόκο από αυγό ελευθέρας βοσκής
  • 25g μαϊντανό
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη… συναρμολόγηση

  • 4 φέτες παλαιωμένο τσένταρ
  • 4 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 1 μικρό μαρούλι
  • 4 σπιτικά ψωμάκια burger

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσεις το burger, πρόσθεσε όλα τα υλικά στο μπλέντερ/κοπτήριο 1,25 λίτρων και κούμπωσε το ραβδομπλέντερ MQ7 Hand Blender. Εκείνο θα αναλάβει να ψιλοκόψει πανεύκολα και γρήγορα όλα τα υλικά και θα τα ομογενοποιήσει. Αν έχεις ήδη αργήσει να φύγεις από το σπίτι, μπορείς να πιέσεις περισσότερο το πλήκτρο Smart Speed για πιο γρήγορο και λεπτοκομμένο αποτέλεσμα.
  • Χώρισε το μείγμα σε 4 μπάλες. Χρησιμοποιώντας την παλάμη σου, σχημάτισε 4 ίδια και ελαφρώς επίπεδα μπιφτέκια. Φρόντισε να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τοποθέτησέ τα σε ένα πιάτο, κάλυψέ τα με μια μεμβράνη και άφησέ τα στο ψυγείο να σφίξουν τουλάχιστον για μισή ώρα.
  • Όταν έρθει η ώρα να ψηθούν, λάδωσε ελαφρά τη μια πλευρά του κάθε burger με ελαιόλαδο. Τοποθέτησέ τα στο barbeque με τη λαδωμένη πλευρά από κάτω. Ψήσε για πέντε λεπτά, μέχρι το κρέας να ξεροψηθεί εξωτερικά. Λάδωσε την άλλη πλευρά και με τη λαβίδα του κρέατος γύρισε τα μπιφτέκια και άφησέ τα να ψηθούν για πέντε λεπτά ακόμη.
  • Σε αυτούς τους χρόνους, θα έχεις burgers με μέτριο ψήσιμο, δηλαδή πολύ ζουμερά, αλλά ψημένα μέχρι μέσα. Αν τα προτιμάς ροζ στο κέντρο, ψήσε την κάθε πλευρά ένα λεπτό λιγότερο. Αν πάλι σου αρέσουν well done πρόσθεσε ένα λεπτό σε κάθε πλευρά. Αφαίρεσέ τα από την ψησταριά και άφησέ τα σε ένα πιάτο.
  • Πάρε τα χειροποίητα buns σου και κόψε τα στη μέση. Τοποθέτησέ τα με την κομμένη μεριά προς τα κάτω στη σχάρα της ψησταριάς και φρυγάνισέ τα για 1 λεπτό, για να ξεροψηθούν. Έπειτα τοποθέτησε μαρούλι στα buns της βάσης και από πάνω μια κουταλιά μαγιονέζα. Σειρά έχει το μπιφτέκι, επάνω του το τσένταρ για να λιώσει απολαυστικά, ροδέλες κρεμμυδιού και μια φέτα ντομάτας. Κλείσε το burger με το επάνω ψωμάκι και σέρβιρέ το στους φίλους σου.
  • Κι ένα extra tip: για να μην… συγκινηθείς από το κόψιμο του κρεμμυδιού σε ροδέλες, κούμπωσε το ραβδομπλέντερ της σειράς MQ7 στο κοπτήριο λαχανικών 1500ml και μέσα σε λίγα κλικ θα τις έχεις στα χέρια σου, χωρίς δάκρυα.

Για τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε το MQ7087, όμως οποιοδήποτε ραβδομπλέντερ της σειράς MQ 7 και MQ9 σε συνδυασμό με το κοπτήριο/ζυμωτήριο θα κάνει εξίσου καλή δουλειά.

Κέτσαπ, αλλά γκουρμέ

Ξέχνα τις έτοιμες λύσεις, για αυτή την ξεχωριστή σπιτική κέτσαπ από λιαστές ντομάτες που θα κάνει την παρέα σου να ξεχάσει και το όνομά της

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 40-50 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

  • 250g λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 4 φρέσκες ντομάτες ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο τσίλι, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

  • Σύνδεσε το συμπαγές και γρήγορο εξάρτημα κοπτήριο 350ml στο ραβδομπλέντερ MQ9 της Braun. Ξεκίνα να ψιλοκόβεις το κόκκινο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το ξεσποριασμένο κόκκινο τσίλι και το αποφλοιωμένο τζίντζερ. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαθύ πάτο και πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα υλικά. Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  • Άλλαξε το αξεσουάρ με το εξάρτημα κοπτήριο/μπλέντερ 1,25lt στο ραβδομπλέντερ – θα χρειαστεί μόνο ένα κλικ. Ψιλόκοψε γρήγορα τις λιαστές ντομάτες, μαζί με τον πελτέ ντομάτας και τις φρέσκιες ντομάτες, μέσα σε λίγα χτυπήματα. Πρόσθεσε το μείγμα της ντομάτας μαζί με την καστανή ζάχαρη, το ξύδι από κόκκινο κρασί, την πάπρικα και τα 300ml κρύου νερού στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Άφησέ τα να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασέ τα απαλά για 10 λεπτά.
  • Ώρα να χρησιμοποιήσεις ξανά το εξάρτημα κοπτήριο/μπλέντερ 1,25lt με το εξάρτημα ανάμειξης. Τοποθέτησε την κέτσαπ και χτύπησέ τη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε λίγο νερό αν η σύσταση είναι πολύ πηχτή. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και μετάφερέ τη σε ένα μπουκάλι ή δοχείο φαγητού για να την πάρεις μαζί σου.

Για τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε το ραβδομπλέντερ MQ9147X σε συνδυασμό με το κοπτήριο 350ml και το κοπτήριο/μπλέντερ 1,25lt, όμως μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε ραβδομπλέντερ της σειράς MQ 7 της Braun, αλλά και το MQ 5245 WH ή το MQ 7045Χ.

Coleslaw, η παντοτινή

Η σαλάτα που δεν μπορεί να λείψει από κανένα barbeque κάποτε σε ανάγκαζε να ψιλοκόβεις με τις ώρες. Τώρα μπορείς να την ετοιμάσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο
  • 2 μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα
  • 200g κόκκινο λάχανο, κομμένο στη μέση
  • 200g άσπρο λάχανο, κομμένο στη μέση
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσεις σαλάτα coleslaw με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια, φτάνει να χρησιμοποιήσεις το κοπτήριο/λαχανοκόπτη 1,5lt με το εξάρτημα τριψίματος. Κούμπωσε το ραβδομπλέντερ της σειράς MQ 7 της Braun και ξεκίνα να τρίβεις όλα τα υλικά σταδιακά. Πρώτο βάλε στον κάδο το κρεμμύδι, αφού το κόψεις στη μέση, ρίχνοντάς το από το στόμιο συμπλήρωσης υλικών.
  • Συνέχισε με τα καρότα και έπειτα πρόσθεσε το λευκό και το κόκκινο λάχανο. Τα καλύτερα αποτελέσματα θα σου τα δώσει η λειτουργία σε μέτρια ταχύτητα.
  • Ρίξε την ψιλοκομμένη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε το ξύδι, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι, κάλυψε το μπολ με μια μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα, για να ανακατευτούν τα αρώματα.

Για τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε το ραβδομπλέντερ MQ 7075X της Braun, σε συνδυασμό με το κοπτήριο/ζυμωτήριο 1,5lt. Εξαιρετικά αποτελέσματα, όμως, θα σου δώσει και κάθε άλλο ραβδομπλέντερ της Braun με λαχανοκόπτη.

Σουβλάκια ανανά, τα εξωτικά

Για το τέλος αφήσαμε κάτι αναπάντεχο: σουβλάκια ανανά με καρυκεύματα, κρέμα μασκαρπόνε, λεμόνι και λάιμ που θα ξετρελάνουν vegetarians και μη – και θα προσθέσουν μια έξτρα καλοκαιρινή νότα στο τραπέζι. Άσε που ταιριάζουν άψογα πλάι σε ψητό χοιρινό.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ανανάς, κομμένος και ξεφλουδισμένος

Για το γλυκό μείγμα μπαχαρικών

  • 200g ζάχαρη
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 4 λοβοί κάρδαμου
  • ½ ξυλάκι κανέλας
  • 6 κόκκοι μαύρου πιπεριού

Για την κρέμα μασκαρπόνε με λεμόνι και λάιμ

  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • 300ml μασκαρπόνε
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λάιμ

Εκτέλεση

  • Καβούρδισε ελαφρά τα μπαχαρικά για ένα λεπτό, σε φούρνο που έχεις προθερμάνει περίπου στους 250°C, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους.
  • Σύνδεσε το κοπτήριο 350ml στο ραβδομπλέντερ MQ 7 της Braun. Ρίξε στον κάδο το μείγμα των μπαχαρικών και πάτησε μια φορά το κουμπί πολύ μεγάλης ταχύτητας, ώστε τα υλικά να αναμειχθούν ομοιόμορφα. Συνέχισε να πιέζεις το κουμπί διακεκομμένα, χωρίς να αυξάνεις πολύ την ταχύτητα, ώστε το μείγμα να μην σου γίνει πάστα. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, ανακάτεψε και μετάφερε τα υλικά σε ένα ταψί.
  • Κόψε τον καθαρισμένο και κομμένο ανανά σε 8 κομμάτια. Πέρασε κάθε κομμάτι σε ένα ξύλινο σουβλάκι και έπειτα ρόλαρε κάθε σουβλάκι στο μείγμα γλυκών μπαχαρικών στον δίσκο.
  • Άναψε το μπάρμπεκιου στη μεσαία του ρύθμιση (αν θέλεις να το φτιάξεις στην κουζίνα σου, ζέστανε μια γκριλιέρα) και μαγείρεψε τα καρυκευμένα σουβλάκια ανανά για 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν.
  • Για την κρέμα μασκαρπόνε με λεμόνι και λάιμ, φτάνει να τοποθετήσεις όλα τα υλικά στον πλαστικό δοσομετρητή 600ml της Braun και να συνδέσεις τον αναδευτήρα μαρέγκας. Χτύπησέ τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πήξει (περίπου σαν σφιχτή σαντιγί).
  • Σέρβιρε τα σουβλάκια ανανά μαζί με την κρέμα μασκαρπόνε λεμόνι και λάιμ και απόλαυσε τα ενθουσιώδη βλέμματα.

Για τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε ραβδομπλέντερ της σειράς MQ 7 της Braun σε συνδυασμό με το κοπτήριο 350ml και τον αναδευτή μαρέγκας, όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το MultiQuick 3 MQ 3045 Aperitive με τα ίδια αποτελέσματα.

Και μην ξεχνάς ότι η σειρά Ραβδομπλέντερ Braun διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα εξαρτημάτων στον κόσμο για απεριόριστες συνταγές. Μπες εδώ για περισσότερα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024