Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Black Lives Matter: Ποιος χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του κινήματος

Black Lives Matter: Ποιος χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του κινήματος

Δημοσιεύτηκε βάση δεδομένων με τους πόρους που έχει λάβει μέχρι σήμερα το κίνημα Black Lives Matter.

Το κίνημα Black Lives Matter (BLM), είναι ένα διεθνές κοινωνικό κίνημα, που δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013, αφιερωμένο στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της βίας κατά των μαύρων, ιδίως με τη μορφή της αστυνομικής βίας. Η ονομασία Black Lives Matter σηματοδοτεί την καταδίκη των δολοφονιών μαύρων από την αστυνομία (οι μαύροι είναι πολύ πιο πιθανό να σκοτωθούν από την αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι οι λευκοί) και την απαίτηση η κοινωνία να εκτιμά τη ζωή και την ανθρωπιά των μαύρων όσο εκτιμά τη ζωή και την ανθρωπιά των λευκών.

Οι ακτιβιστές του BLM έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες και σημαίνουσες διαμαρτυρίες σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και διεθνώς. Ως αποκεντρωμένο κίνημα βάσης, το Black Lives Matter καθοδηγείται από ακτιβιστές σε τοπικά τμήματα που οργανώνουν τις δικές τους εκστρατείες και προγράμματα. Τα παραρτήματα συνδέονται με το Black Lives Matter Global Network Foundation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Claremont

Το Κέντρο για τον Αμερικανικό τρόπο ζωής του Ινστιτούτου δημοσιοποίησε, μία έκθεση, σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του διεθνούς κινήματος, Black Lives Matter, στο Newsweek. Στο περιθώριο της έκθεσης αυτής, το Κέντρο έφτιαξε μία βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις εταιρικές συνεισφορές που έχουν γίνει προς το κίνημα από το 2020 μέχρι σήμερα. Η βάση αυτή αναφέρει πως το συνολικό ποσό που έχουν δώσει οι επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 97,2 δισ. δολαρίων.

Ακόμη, το Ινστιτούτο αναφέρει πως τα χρήματα αυτά ξεπερνούν το ΑΕΠ 46 αφρικανικών χωρών. Για παράδειγμα, για να υπολογιστεί το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων προς το BLM αξίζει να αναφερθεί πως το 2022, τα κέρδη της Ford Motor Company ήταν 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό των 97,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει «περισσότερα από 123 εκατομμύρια δολάρια απευθείας στις μητρικές οργανώσεις της BLM», καθώς και πολύ περισσότερα σε άλλες οργανώσεις που υποστηρίζουν την ατζέντα της BLM.

Ο κατάλογος αποκαλύπτει ότι πολλές δημοφιλείς εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτούσαν το κίνημα με μετρητά. Η Walmart, για παράδειγμα, η οποία εδρεύει στο Αρκάνσας, έδωσε το επιβλητικό ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της BLM και συναφών σκοπών που επικεντρώνονται στη «φυλετική ισότητα». Η Amazon έδωσε ακόμη περισσότερα, δίνοντας στο κίνημα το εκπληκτικό ποσό των 169,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Με την σειρά της, η Silicon Valley Bank έδωσε στο κίνημα 73,45 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κατάλογος των δωρητών

Μεταξύ των επιχειρήσεων που δώρησαν χρήματα στο διεθνές κίνημα είναι και η φαρμακευτική εταιρεία Abbvie που έδωσε χρηματοδότηση άνω των 62 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Allstate έδωσε 7,7 εκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό και η American Express 50 εκατομμύρια δολάρια. Η Apple έδωσε 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η AT&T έδωσε 21,5 εκατομμύρια δολάρια. Το κίνημα και οι σκοποί του έλαβαν άλλα 90 εκατομμύρια δολάρια από τη Nike.

Η United Airlines, η JetBlue, η Southwest Airlines και η Delta Airlines έδωσαν επίσης χρήματα στην BLM και σε συναφείς σκοπούς. Η Bank of America, εν τω μεταξύ, παρείχε 18,25 εκατομμύρια δολάρια στη BLM και σε συναφείς σκοπούς, ενώ η Wells Fargo εκτρέπει 210 εκατομμύρια δολάρια προς τη BLM και συναφείς σκοπούς. Η Deloitte έδωσε 85 εκατομμύρια δολάρια στη BLM και σε συναφείς σκοπούς.

Πώς χρησιμοποιεί η BLM τα χρήματα

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ο τρόπος που χρησιμοποιεί το κίνημα τα χρήματα αυτά. Παρόλα αυτά αναφέρονται ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει μελλοντικές επιχειρήσεις, αγοράζει πολυτελή ακίνητα, εκταμιεύει επιχορηγήσεις σε δεκάδες παραρτήματα της BLM και επαναστατικές οργανώσεις και λειτουργεί ένα PAC (επιτροπή πολιτικής δράσης) για την «εκλογή προοδευτικών κοινοτικών ηγετών, ακτιβιστών και υποψηφίων της εργατικής τάξης που αγωνίζονται για την απελευθέρωση των μαύρων».

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024