Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Black Lives Matter: Λίγα λόγια για το κίνημα που 17 χρόνια διαμαρτύρεται και διεκδικεί, χωρίς αντίκρυσμα

Black Lives Matter: Λίγα λόγια για το κίνημα που 17 χρόνια διαμαρτύρεται και διεκδικεί, χωρίς αντίκρυσμα

Black Lives Matter: Η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη του Δυτικού κόσμου δολοφονεί Αφροαμερικανούς για το τίποτα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Αυτή ήταν η τελευταία φράση του Τζορτζ Φλοίντ.

Τέσσερις μονάχα λέξεις είναι αρκετές για να αποδείξει πολλά πράγματα.

Το πόσο ασφυκτιά η μαύρη κοινότητα στις σύγχρονες ΗΠΑ.

Το πώς η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη του Δυτικού κόσμου, αδυνατεί να προσφέρει στους ανθρώπους της το αυτονόητο, ισότιμη μεταχείρηση.

Το πώς τα αιτήματα της Αφροαμερικανικής κοινότητα παραμένουν κλειδωμένα σε ένα μπαούλο και το κλειδί είναι πεταμένο.

Το πώς το προπύργιο της δημοκρατίας και της ισότητας, όπως πολλοί ηγέτες της έχουν αυτοπροσδιορίσει τις ΗΠΑ, εθελοτυφλεί στα περιστατικά αστυνομικής βίας σε Αφροαμερικάνους.

Και τέλος πάντων το γεγονός ότι η Αφροαμερικανική κοινότητα ήταν και είναι στο περιθώριο.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η αφορμή για να ανοίξει πάλι το debate περί των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και περί της αστυνομικής αυθαιρεσίας, πυροδοτώντας νέες διαδηλώσεις.

Οι  ΗΠΑ «φλέγονται» τις τελευταίες πέντε ημέρες ώστε να μην χρειαστεί κανένας Αφροαμερικάνος να χάσει τη ζωή του ξανά από τα χέρια των αστυνομικών.

Δυστυχώς όμως η υπόθεση του Φλοιντ δεν είναι μοναδική.

Είναι μία από τις πολλές που απλά έτυχε να μην είναι εκεί κανείς με το κινητό του τηλέφωνο για να την καταγράψει.

Θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014.

Μάλιστα τότε θάνατός του Έρικ συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.

Το κίνημα αυτό δεν δημιουργήθηκε από το πουθενά.

Είχαν προηγηθεί οι ελπίδες που δημιούργησε η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, ως προς τη σημασία της για τη βελτίωση της θέσης των Αφροαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως το Black Lives Matter υπερασπίζεται και βροντοφωνάζει κατά της αστυνομικής βίας εδώ και 17 χρόνια τα βίαια περιστατικά κατά των μειονοτήτων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Στην πρώτη γραμμή για ακόμη μία φορά βρίσκεται και σήμερα το Black Lives Matter.

Είναι το κίνημα που βροντοφωνάζει μέρα νύχτα έξω από τον Λευκό Οίκο, που ακούει τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και απαιτεί δικαίωση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Τι τελευταίες μέρες μάλιστα το hashtag #ΒlackLivesMatter φιγουράρει στις πρώτες θέσεις ακόμη και στο ελληνικό Twitter, καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο δείχνουν με τον δικό τους τρόπο πως κάθε ζωή μετράει. Πώς οι «ζωές των μαύρων μετράνε».

Λίγα λόγια για το κίνημα

Το Black Lives Matter ( BLM ) είναι ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα, που προέρχεται από την αφροαμερικανική κοινότητα, το οποίο εκστρατεύει ενάντια στη βία και τον συστημικό ρατσισμό προς τους μαύρους.

Το BLM διεξάγει τακτικά διαμαρτυρίες ενάντια στις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς και ευρύτερα ζητήματα όπως η διαμόρφωση εικόνας με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά, η αστυνομική βαρβαρότητα και η φυλετική ανισότητα στο αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης .

Το 2013, το κίνημα ξεκίνησε με τη χρήση του hashtag #BlackLivesMatter στα κοινωνικά μέσα μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για τη δολοφονία με πυροβολισμό του Αφροαμερικανού εφήβου Tρέιβον Μάρτιν τον Φεβρουάριο του 2012. Το κίνημα αναγνωρίστηκε σε εθνικό επίπεδο για τις διαδηλώσεις του στους δρόμους μετά τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών το 2014: Μάικλ Μπράουν – που είχε ως αποτέλεσμα διαδηλώσεις και αναταραχές στο Φέργκιουσον, μια πόλη κοντά στο Σαιντ Λούις – και Έρικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη.

Μετά τη διαμαρτυρία στο Φέργκιουσον, οι συμμετέχοντες στο κίνημα διαδήλωσαν ενάντια στον θάνατο πολλών άλλων Αφροαμερικανών από ενέργειες της αστυνομίας ή ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Το καλοκαίρι του 2015, οι ακτιβιστές του Black Lives Matter συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δημιουργοί του hashtag και της παρότρυνσης για δράση, η Alicia Garza, η Patrisse Cullors και η Opal Tometi, επέκτειναν το έργο τους σε ένα εθνικό δίκτυο με περισσότερα από 30 τοπικά τμήματα μεταξύ του 2014 και του 2016.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις στο κίνημα του Black Lives Matter.

Η αντίληψη του πληθυσμού των ΗΠΑ για το Black Lives Matter ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη φυλή.

Μάλιστα η φράση «All Lives Matter» εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια ως απάντηση στο κίνημα Black Lives Matter, αλλά έχει επικριθεί για την απόρριψη ή την παρανόηση του μηνύματος του «Black Lives Matter».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024