Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ ΝΔ - Θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας

Δημοσκόπηση: Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ ΝΔ – Θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας

Η νέα δημοσκόπηση της Prorata καταγράφει μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της ΝΔ, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών.

Ισχυρό ρεύμα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας αποτυπώνει το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η Prorata για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ των κομματικών συγκλίσεων, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς το 36% δηλώνει πως επιθυμεί να επιδιωχθεί η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και αν αυτό δεν εφικτό, τότε να προκηρυχθούν νέες εκλογές, ενώ το 25% απαντάει πως θέλει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Το 35%, πάντως, προτείνει να πάμε άμεσα σε νέες εκλογές, χωρίς να γίνει προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία – ποσοστό 75% – θεωρεί ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πρέπει να είναι και πρωθυπουργός, διαφωνώντας με την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «τρίτο πολιτικό πρόσωπο».

Τι κυβέρνηση θέλουν

Οι περισσότεροι, πάντως, σε ποσοστό 45%, προτιμούν μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία (45%), ενώ το 41% προτιμά μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με 4 μονάδες μπρσοτά η ΝΔ – Ανοίγει η «ψαλίδα»

Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Prorata για το κανάλι, η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατά 1,5 μονάδα, καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 4%, συγκεντρώνοντας 31,5% έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ (28,5 και 26% οι επιδόσεις τους, σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση).

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9,5%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα, αύξηση κατά μία μονάδα καταγράφεται για το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 6%, όπως και για το ΜΕΡΑ 25, που, από 3% εμφανίζεται με 3,5%, ενώ μειωμένα κατά μισή μονάδα είναι τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης (3%).

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δεξαμενή των αναποφάσιστων, με όσους κινούνται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου να φθάνουν το 10,5%.

Πιο δημοφιλής ο Μητσοτάκης – Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα Ανδρουλάκη

Τις περισσότερες θετικές «ψήφους» συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι περισσότερες από τις αρνητικές (56%).

Για τον Αλέξη Τσίπρα θετική άποψη έχει το 31% και αρνητική το 60%.

Στην τρίτη θέση, μάλιστα, έρχεται ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 21% θετικές απόψεις και 54% αρνητικές, ενώ στην πέμπτη θέση – αφού τον ξεπερνάει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που είναι στην τέταρτη – βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 15% θετικές απόψεις και 60% αρνητικές.

Τι ψηφίζουν αν τεθεί εκτός εκλογών ο Κασιδιάρης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική στάση όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη, καθώς στο ερώτημα τι θα κάνουν αν απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του συγκεκριμένου σχήματος, μόνο ο ένας στους τέσσερις (24%) κατευθύνεται προς το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην εισαγγελέα, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Ακόμα πιο ψηλά η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές

Η έρευνα καταγράφει και τις απαντήσεις των ερωτηθέντων για την εκλογική τους συμπεριφορά, στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με πέντε μονάδες (34,5% έναντι 29,5%), ενώ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων (11,5%).

Η δεύτερη εκλογή, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, φαίνεται να ασκεί ιδιαίτερη πίεση στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται στο 8%, ενώ ΜΕΡΑ 25 και Ελληνική Λύση φαίνεται να παραμένουν εκτός Βουλής (2,5%).

Η οικονομία θα επηρεάσει την ψήφο

Όσο για τα ζητήματα που θα επηρεάσουν περισσότερο την ψήφο τους, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απαντούν η οικονομία με 34% και ακολουθούν η διαφθορά και τα πολιτικά σκάνδαλα με 21%, η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα με 10%, η ανεργία και οι συνθήκες εργασίας με 9%, το ΕΣΥ και η περίθαλψη με 8%, η εγκληματικότητα και η δημόσια ασφάλεια με 4%, ενώ η παιδεία / εκπαίδευση έρχεται τελευταία με 3%.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024