Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εκτίναξη των απεργιών σχεδόν κατά 50% το 2022

ΗΠΑ: Εκτίναξη των απεργιών σχεδόν κατά 50% το 2022

Περισσότεροι από 16 εκατ. εργαζόμενοι εκπροσωπήθηκαν από ένα συνδικάτο το 2022, ενώ τα συνδικάτα πέτυχαν τα υψηλότερα επίπεδα αποδοχής στα 50 χρόνια.

Αν και το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ έχει ρίξει ρυθμούς, φαίνεται πως στο 2022 άρχισε να αναζωπυρώνεται με κολοσσούς, όπως τα Starbucks και την Amazon, να βγάζουν στους δρόμους εκατοντάδες εκατομμύρια δυσαρεστημένους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (EPI) που επεξεργάστηκε τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας (BLS) ο αριθμός των εργαζομένων που εμπλέκονται σε μεγάλες στάσεις εργασίας (απεργίες και παρόμοιες δραστηριότητες) αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το 2021.

Καθώς οι ΗΠΑ είδαν ένα ανανεωμένο εργατικό κίνημα και μια αγορά εργασίας σε αναβρασμό, 120.600 οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε μεγάλες στάσεις εργασίας το 2022. Περίπου 200.000 περισσότεροι εργαζόμενοι από το 2021 εκπροσωπήθηκαν από ένα συνδικάτο.

Κορυφή του παγόβουνου;

Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής είναι μια μη κερδοσκοπική, που δημιουργήθηκε το 1986 για να συμπεριλάβει τις ανάγκες των εργαζομένων χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στις συζητήσεις για την οικονομική πολιτική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, οι απεργίες παρείχαν στους εργαζόμενους κρίσιμο μοχλό για να διαπραγματεύονται για δίκαιες αμοιβές, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και δίκαιο μερίδιο της οικονομίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο αριθμός δεν παρέχει μια πλήρη εικόνα των στάσεων εργασίας το 2022. Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα στάσεων εργασίας που αφορούν λιγότερους από 1.000 εργαζόμενους. οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στα στατιστικά που του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας.

Στην έκθεσή του το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής καλύπτει βασικές απεργίες και επισημαίνουμε σημαντικές στάσεις εργασίας που σημειώθηκαν το 2022 (μερικές από τις οποίες περιλαμβάνονται στα δεδομένα BLS και άλλες όχι).

Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο με αποχή από την εργασία -από την οποία εξαρτώνται οι εργοδότες για την παραγωγή αγαθών και την παροχή υπηρεσιών-  οι εργαζόμενοι μπορούν να εξουδετερώσουν τις υπάρχουσες ανισορροπίες ισχύος μεταξύ τους και του εργοδότη τους.

Οι απεργίες παρέχουν κρίσιμο μοχλό στους εργαζόμενους όταν διαπραγματεύονται με τον εργοδότη τους για δίκαιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, όταν ο εργοδότης τους παραβιάζει την εργατική νομοθεσία ή όταν ο εργοδότης τους αρνείται να αναγνωρίσει οικειοθελώς το σωματείο τους.

Οι εργαζόμενοι απεργούν για διάφορους λόγους ειδικά για τους χώρους εργασίας και τα επαγγέλματά τους, και πολλοί από αυτούς τους λόγους υπερβαίνουν την ανάγκη για υψηλότερες αμοιβές. Για παράδειγμα, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν προχωρήσει σε απεργία για να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για καλύτερες αναλογίες προσωπικού προς ασθενείς για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών. Αυτό το συνεχιζόμενο ζήτημα έγινε ακόμη πιο πιεστικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλοι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργία για να βελτιώσουν τα ωράρια εργασίας, να λάβουν άδεια με αποδοχές ή να διατηρήσουν τα επιδόματα υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης.

Οι μεγάλες απεργίες των εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχουν συχνά επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η ανάγκη για μικρότερα μεγέθη τάξεων και επενδύσεις σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν μαθητές και οικογένειες.

Εξαιρετικά αποτελεσματικές οι απειλές απεργίας

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, προγραμματίζονται απεργίες αλλά στη συνέχεια αποτρέπονται, σημειώνοντας πως μια αξιόπιστη απειλή για απεργία μπορεί συχνά να παρέχει στους εργαζόμενους τη μόχλευση που χρειάζονται για να διαπραγματευτούν καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας χωρίς τελικά να χρειαστεί να απεργήσουν.

Για παράδειγμα, η συνδικαλιστική σχολή στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ απείλησε με τριήμερη απεργία αφού το συνδικάτο προσπάθησε για περισσότερα από τρία χρόνια να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια επιτεύχθηκε μια δοκιμαστική συμφωνία και η απεργία ακυρώθηκε ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή της.

Ομοίως, σύμφωνα με μια καταμέτρηση, 34.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έκαναν απεργία το 2022, αλλά 58.300 ακόμη απείλησαν να απεργήσουν προτού επιτύχουν βελτιωμένους διακανονισμούς συμβάσεων και αποτρέψουν προγραμματισμένες απεργίες.

Starbucks

Μία από τις πιο δημοφιλείς απεργιακές κινητοποιήσεις, λέει το Ινστιτούτο, ήταν εκείνη των εργαζομένων στα Starbucks σε εθνικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι -εκπροσωπούμενοι από την Starbucks Workers United- αποφάσισαν να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τους χαμηλούς μισθούς, τις πολλές ώρες και την ανάγκη για καλύτερα οφέλη. Από τις 12 Φεβρουαρίου 2023, οι εργαζόμενοι σε 37 πολιτείες, στα 285 από τα 9.000 καταστήματα που ανήκουν στην εταιρεία Starbucks στις ΗΠΑ, ψήφισαν υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Το φθινόπωρο του 2022, οι εργαζόμενοι στα Starbucks οργάνωσαν δύο απεργίες μεγάλης κλίμακας. Η πρώτη απεργία σημειώθηκε στις 17 Νοεμβρίου, η οποία συμπίπτει με την Ημέρα Κόκκινου Κυπέλλου Starbucks. Οι εργαζόμενοι σε περισσότερα από 110 καταστήματα Starbucks πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία.

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε τριήμερη απεργία με περισσότερα από 100 καταστήματα σε 25 πολιτείες να συμμετέχουν στη δράση. Ήταν η απάντησή τους στην άρνηση της εταιρείας να διαπραγματευτεί και στο πρόσφατο κλείσιμο των συνδικαλιστικών καταστημάτων.

Από τον Δεκέμβριο του 2022, η Starbucks αρνήθηκε να διαπραγματευτεί καλόπιστα με τους συνδικαλιστές. Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων κατηγορήσεις ουκ ολίγες φορές την εταιρεία για παραβίαση της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας.

Ο αμερικανικός νόμος δεν προστατεύει τους εργαζόμενους

Τα δεδομένα του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας (BLS), όπως συμπεραίνει το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, δείχνουν ότι η απεργιακή δραστηριότητα λαμβάνει χώρα παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι η τρέχουσα εργατική νομοθεσία δεν προστατεύει επαρκώς το θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Το δικαίωμα στην απεργία μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του για την υπόθεση Glacier.

Ο νόμος για την προστασία του δικαιώματος στην οργάνωση των εργαζομένων περιλαμβάνει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το δικαίωμα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην απεργία, λέει το Ινστιτούτο τονίζοντας πως έτσι θα ενίσχυε επίσης την ικανότητα των εργαζομένων να απεργούν, απαγορεύοντας στους εργοδότες να αντικαθιστούν μόνιμα τους απεργούς.

Το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τον Νόμο για την Προστασία της Υγείας για τους Απεργούς Εργαζομένους, ο οποίος θα εμπόδιζε τους εργοδότες από το να κόψουν την υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων και των μελών της οικογένειας ως αντίποινα κατά των απεργών εργαζομένων.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024