Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή Νοημοσύνη: Δίκοπο μαχαίρι για την αγορά εργασίας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Δίκοπο μαχαίρι για την αγορά εργασίας

Δραματική μείωση στις δουλειές γραφείου, μεγάλη αύξηση στις θέσεις πράσινης ανάπτυξης.

Στο ερώτημα πως θα είναι ο κόσμος της εργασίας αύριο, η απάντηση είναι απλή: δεν θα έχει σχεδόν καμιά σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα.

Η αλλαγή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ευρύτερη εφαρμογή των προτύπων ESG και ο επαναπροσανατολισμός των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ασθενική οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις προσφοράς και ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό τους.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) προς την οποία ο κόσμος τρέχει χωρίς φρένα, αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι.

Πράσινη εργασία vs θέσεις γραφείου

Από τη μία πλευρά μέχρι το 2027 θα αυξήσει κατά 30% την ανάγκη για εργαζόμενους που ξέρουν να τη χειρίζονται, όπως είναι οι αναλυτές δεδομένων, οι ειδικοί στη μηχανική μάθησης και στην κυβερνοασφάλεια, καθώς επίσης και οι μηχανικοί ρομποτικής και FinTech.

Από την άλλη πλευρά όμως θα «αφανίσει» πολλές θέσεις εργασίας, για την ακρίβεια 26 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την καταγραφή στοιχείων και τη δουλειά γραφείου μέχρι το 2027,  καθώς οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τα ανθρώπινα χέρια, ενώ εφαρμογές όπως το ChatGPT θα αυτοματοποιήσει τον συλλογισμό, την επικοινωνία και τον συντονισμό.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης «Το μέλλον της Εργασίας» που δημοσιεύτηκε σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στη Γενεύη.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι την… επόμενη μέρα το βασικότερο προσόν για την ανεύρεση εργασίας  δεν θα είναι ο προγραμματισμός στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά η ικανότητα για αποτελεσματικό χειρισμό της τεχνητής νοημοσύνης.

Νέοι νόμοι στα σκαριά

Γι’ αυτό το λόγο και η ΕΕ σχεδιάζει έναν νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό να να ρυθμίσει εκτενώς την παροχή και τη χρήση της από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Όπως εξηγεί η ειδικός στην ηθική των μέσων ενημέρωσης Δρ. Τζέσικα Χίζεν από το Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν υπάρχουν ήδη κανόνες που καθορίζουν τα περιθώρια ελιγμών στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς τομείς, όπως είναι το χρηματιστήριο, η αυτόνομη οδήγηση ή η ιατρική. Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ανάλογοι κανόνες στον τομέας της οικονομίας της πλατφόρμας, όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Meta και το Twitter.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 800 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 11 εκατομμύρια εργαζομένους και χρησιμοποιεί δεδομένα για 673 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Η θέση της Ελλάδας

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, η χώρα μας είναι το τρίτο μεγαλύτερο hub ταλέντων στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη, αφού περισσότεροι από 1 στους 10 (το 11%) ερευνητές, που ανήκουν στην σχετική ελίτ έχει σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι προσελκύει επενδύσεις, διεθνούς εμβέλειας, όπως αυτή της Hewlett Packard Enterprise(ΗΡΕ) για την εγκατάσταση στην Αθήνα παγκόσμιου Κέντρου Αριστείας στον τομέα του ΑΙ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024