Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας από Δραπετσώνα: Να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά δεύτερη φορά στις 21 Μαΐου

Τσίπρας από Δραπετσώνα: Να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά δεύτερη φορά στις 21 Μαΐου

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την παρουσία του στην Ανθοκομική Έκθεση στην Κηφισιά και έστειλε μήνυμα νίκης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

«Την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε εμείς σε εκθέσεις λουλουδιών, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες, τιμούμε τους ανθρώπους του μόχθου». Με αυτή τη χαρακτηριστική και ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στη συναυλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της Νεολαίας του κόμματος για την Εργατική Πρωτομαγιά στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας  αρχικά αναφέρθηκε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, σημειώνοντας πως «σημαίνει πολλά για τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, αλλά και για εμάς, που δώσαμε τον αγώνα για να κρατήσουμε αυτόν τον χώρο από τα νύχια των κερδοσκοπικών συμφερόντων και να αποδώσουμε στον λαό» και όπως είπε είναι πολύ χαρούμενος και περήφανος που «έχει γίνει χώρος  ανάσας και αναψυχής για χιλιάδες πολίτες των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά».

Επίθεση σε Μητσοτάκη για την παρουσία στην Κηφισιά

Στη συνέχεια άφησε «αιχμές» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που την Πρωτομαγιά βρέθηκε στην ανθοκομική έκθεση στην Κηφισιά σημειώνοντας με νόημα πως «είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια να βρίσκομαι εγώ εδώ σήμερα, γιατί εμείς την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε σε εκθέσεις λουλουδιών, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες, τιμούμε τους ανθρώπους του μόχθου. Η Πρωτομαγιά δεν είναι μία έκθεση για λουλούδια, αλλά παρακαταθήκη αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων για δικαιοσύνη και προκοπή».

«Εμείς επιλέγουμε να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά στη Δραπετσώνα γιατί δεν μπορούμε να βουλευτούμε με την ιδέα ότι στη Δραπετσώνα πια δεν θα έχουμε ζωή. Σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της χώρας μας θέλουμε να έχουμε ζωή όχι μόνο στην Κηφισιά, στην Εκάλη και τη Γλυφάδα.

Παντού όλοι οι πολίτες να έχουν ζωή, οι εργαζόμενοι να έχουν ζωή και δικαιώματα και να έχουν όλοι και όλες ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, να ζουν με αξιοπρέπεια. Η πολιτική μας είναι να δώσουμε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη σε όλους και σε όλες. Δικαιοσύνη παντού είναι το μήνυμά μας», προσέθεσε.

Ημέρα μνήμης η Πρωτομαγιά

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ημέρα μνήμης που είναι η Πρωτομαγιά. Επισήμανε ότι από το ματωμένο Σικάγο του 1886 η Πρωτομαγιά «σημαδεύει την πορεία της εργατικής τάξης, της μισθωτής εργασίας, να κερδίσει μια θέση στον ήλιο, σημαδεύει τους δύσκολους αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη».

«Συμβολίζει την έφοδο των κολασμένων της γης στον ουρανό της Ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι Πρωτομαγιές είναι σταθμοί στην πορεία του εργατικού κινήματος, την πορεία των ιδεών της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού. Επισήμανε ότι τίποτε δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα, χωρίς θυσίες και πως «οι αγώνες και οι θυσίες σημαδεύουν τις Πρωτομαγιές μας και δίνουν μέχρι σήμερα ενέργεια στο απελευθερωτικό τους νόημα».

Ειδικότερα ανέφερε: «η δολοφονία του Παρασκευαΐδη στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το 1924, που αντιμετωπίστηκε με τις ξιφολόγχες. Η δολοφονία του Τούση και άλλων 11 στη Θεσσαλονίκη στη ματωμένη Πρωτομαγιά του ‘36, που εμπνέει τον Γιάννη Ρίτσο στον Επιτάφιό του. Οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής. Και άλλες και άλλοι που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε χρόνια δίσεκτα, που λέξεις όπως δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, σοσιαλισμός, ακόμα και συνδικαλισμός, συνεπάγονταν διώξεις, εξορίες και φυλακίσεις, κάποτε ακόμα και θάνατο. Αυτή είναι η ιστορία μας».

«Δεν είμαστε εμείς μια φωτοβολίδα της στιγμής»

Σημείωσε ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά, δεν είμαστε εμείς μια φωτοβολίδα της στιγμής, εκπροσωπούμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού για δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία, προκοπή».

Τόνισε ότι όμως «η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο ιστορία και μνήμη, είναι όσα έγιναν, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν, όσα θα πρέπει να αλλάξουν» και πως η ιστορία και η μνήμη τροφοδοτούν τους σημερινούς αγώνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε απόσπασμα από το ψήφισμα της πρώτης εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσε το 1893 ο Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη: «1) Την Κυριακήν να κλείνονται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται να αναπαύονται. 2) Οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας την ημέραν και να απαγορευθεί η εργασία εις τους ανηλίκους. 3) Να απονέμεται σύνταξις εις τους εργάτας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρηση εαυτών και της οικογενείας των».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτές οι κατακτήσεις παραμένουν τραγικά επίκαιρες σήμερα και πως «δεν αρκεί κανείς να προχωρά σε κατακτήσεις με αγώνες και θυσίες», αλλά «πρέπει με αγώνες να μπορεί και να διατηρεί όρθιες αυτές τις κατακτήσεις». Υπογράμμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «αυτό που καθορίζει κάθε φορά αν αυτές οι κατακτήσεις θα διατηρούνται, θα ενισχύονται, θα τηρούνται, είναι οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί συσχετισμοί που καθορίζουν πολλά στη ζωή μας, δεν αρκεί η συνδικαλιστική δράση». Πρόσθεσε ότι σήμερα «τίποτε δεν είναι δεδομένο, ιδιαίτερα σήμερα, που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αμφισβητεί κάθε δικαίωμα στην εργασία, κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, κάθε ιδέα ακόμα και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Το απρόοπτο όταν αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που «εκχωρείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρεί την ανισορροπία φυσικό φαινόμενο» και την κατηγόρησε πως κατάργησε «θεσμικά στο οκτάωρο μία εμβληματική κατάκτηση που έχουν χυθεί ποταμοί αίματος σε όλο τον κόσμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σε εκείνο το σημείο η ομιλία του διακόπηκε για λίγα λεπτά λόγω τεχνικού προβλήματος.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αστειεύτηκε λέγοντας χαρακτηριστικά «τι έγινε, είπα τη λέξη Μητσοτάκης και έκλεισαν όλα». «Είπα την λέξη την κακιά, κλείσανε όλα, είπα κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισαν όλα», είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα δεν θα λέμε κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα λέμε η κυβέρνηση του ακατονόμαστου, μην μας συμβεί και τίποτα άλλο έχουμε και συναυλία μετά, μην μας συμβεί τίποτα άλλο κρίμα είναι», είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.

Επισήμανε ότι τα αιτήματα των εργατικών αγώνων και οι κατακτήσεις έναν αιώνα πριν, ήταν: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Υποστήριξε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μια ‘κανονικότητα’ με: απλήρωτα δωδεκάωρα, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αμοιβές για να ζει μια οικογένεια το μισό μήνα και τον άλλο μισό να ξεπαγιάζει και να φυτοζωεί». Σχολίασε δε ότι «μόνο ως μαύρο χιούμορ μπορεί κανείς να δει για τον σημερινό εργαζόμενο ότι ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος, η μόρφωση, ο πολιτισμός, η τέχνη, η δημιουργική καθημερινότητα είναι για κάθε εργαζόμενο». Τόνισε ότι «αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με τη δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Την 21η Μαΐου γιορτάζουμε για δεύτερη φορά την Εργατική Πρωτομαγιά»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου στέλνοντας μήνυμα νίκης.

«Θέλω να καλέσω όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενους να δουν αυτές τις εκλογές, την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου ως μια σημαντική ευκαιρία για να δώσουμε απάντηση σε όσα έχουν συμβεί στη ζωή μας αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Να δώσουμε μία απάντηση για να επαναφέρουμε σε αυτό τον τόπο την εργασιακή κανονικότητα, το οκτάωρο, τις συλλογικές συβάσεις, για να υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει και να πληρώνει τις υπερωρίες, να μην απολύει κανέναν και καμία χωρίς αιτιολογία.

Να καταργήσουμε την έννοια της ενοικιαζόμενης εργασίας. Να καταργήσουμε την ανασφάλιστη εργασία. Να είναι η πολιτεία δίπλα στον εργαζόμενο όταν δεν τηρείται η εργασιακή νομοθεσία με ένα σώμα επιθεώρησης εργασίας που θα συσταθεί ξανά γιατί κι αυτό καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για να μην ξαναδούμε τις εικόνες ντροπής με το αφεντικό να τρομοκρατεί και να απειλεί με απόλυση τους υπάλληλους», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Αυτά τα βίντεο της ντροπής να μην τα ξαναδούμε ποτέ. Να δώσουμε απάντηση στον εκφοβισμό, στην τρομοκρατία των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις, τη φωνή τους και την ψήφο τους. Να μην λυγίσουν στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία που θυμίζουν άλλες εποχές».

Τους κάλεσε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, «να ψηφίσουν και για τους 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που θα είναι στα νησιά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να μην τους επιτρέψει τη δυνατότητα να ψηφίσουν γιατί ήξεραν ότι αν ψήφιζαν θα τους μαύριζαν».

«Σας καλώ σ’ αυτόν τον ωραίο αγώνα και να είστε σίγουροι θα νικήσουμε»

«Να ενώσουν τις δυνάμεις όλοι οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα και να μετατρέψουμε την 21η Μαΐου σε μέρα εορτασμού  της εργατικής πρωτομαγιάς. Φέτος θα γιορτάσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά δύο φορές και την 1η Μαΐου και την 21η Μαΐου. Αυτό το μήνυμα απευθύνουμε σε όλες και σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς. Να νικήσουμε τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία και να δημιουργήσουμε μια μέρα ελπίδας την επόμενη των εκλογών.

Ζήτησε «ισχυρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, για να φέρουμε: την αλλαγή. Την ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην εργασία και την καθημερινότητα. Ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας που δεν θα κάνει ταξικές διακρίσεις. Παιδεία χωρίς φράχτες και εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών συνοικιών με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Κοινωνικό κράτος ισχυρό, με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, που θα απλώσει την ομπρέλα του στους πιο ευάλωτους, σε όλους όσους ζουν στο περιθώριο».

«Την 21η Μάη λέμε ‘Ως εδώ’ και την επόμενη μέρα ξημερώνει η ώρα της αλλαγής, της δικαιοσύνης, της προκοπής», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως «σας καλώ σ’ αυτόν τον ωραίο αγώνα και να είστε σίγουροι θα νικήσουμε».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024