Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στην Ταϊβάν: Αμερικάνικο αεροπλάνο πέταξε πάνω από το Στενό, γαλλικό πολεμικό το διέπλευσε - Τι λέει η Κίνα

Ένταση στην Ταϊβάν: Αμερικάνικο αεροπλάνο πέταξε πάνω από το Στενό, γαλλικό πολεμικό το διέπλευσε – Τι λέει η Κίνα

Τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Ταϊβάν.

Ένα αεροπλάνο περιπολίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πέταξε σήμερα πάνω από το Στενό της Ταϊβάν ενώ ένας Γάλλος κοινοβουλευτικός επιβεβαίωσε πως γαλλικό πολεμικό πλοίο είχε διαπλεύσει πρόσφατα αυτό το στενό, εν μέσω αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι.

Η κινεζική στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου ανακοίνωσε πως κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα παρακολούθησαν και κατέγραψαν την κίνηση ενός αμερικανικού αεροπλάνου P-8A Poseidon που πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Στενό της Ταϊβάν.

«Πρόσφατα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη διεξάγουν συχνά προκλητικές δραστηριότητες, οι οποίες αποδεικνύουν πλήρως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κλονίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου.

Στρατιωτική πίεση από την Κίνα

Η Κίνα, η οποία θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν, έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στο νησί τα τρία τελευταία χρόνια.

Αυτό τον μήνα, η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν αφού η πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουέν συναντήθηκε στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι ΗΠΑ και ευκαιριακά οι σύμμαχοί τους στέλνουν τα τελευταία χρόνια πολεμικά πλοία και μερικές φορές και αεροπλάνα να περάσουν από το Στενό της Ταϊβάν.

Ο αμερικανικός Έβδομος Στόλος ανακοίνωσε πως ένα αεροπλάνο ναυτικής περιπολίας και αναγνώρισης P-8A Poseidon πέταξε μέσα από το Στενό της Ταϊβάν στο διεθνή εναέριο χώρο.

«Επιχειρώντας μέσα στο Στενό της Ταϊβάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας όλων των εθνών», ανέφερε σε δήλωση.

«Η διέλευση του αεροσκάφους από το Στενό της Ταϊβάν καταδεικνύει την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδικό-Ειρηνικό».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας και πρώην υπουργός Άμυνας Αλέν Ρισάρ συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο Τσάι στο γραφείο της στην Ταϊπέι και δήλωσε πως η Γαλλία έστειλε πρόσφατα ένα πολεμικό πλοίο της να διαπλεύσει το στενό.

«Θέλω να σας πω ότι η άποψη του κοινοβουλίου μας είναι ότι αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε τις αρχές μας να παραμείνουν σε ετοιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια στο Στενό, όπως κατέδειξε και πάλι ο πρόσφατος διάπλούς του πολεμικού πλοίου μας», δήλωσε ο Ρισάρ.

Ο Γάλλος κοινοβουλευτικός δεν είπε πότε έγινε ο διάπλους αυτός και ούτε η γαλλική ούτε η ταϊβανέζικη κυβέρνηση επιβεβαίωσαν επισήμως λεπτομέρειες γι’ αυτόν. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε αυτό το μήνα πως γνωρίζει για το διάπλου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024