Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκρηκτικό σκηνικό - Πάμε σε νέο παγκόσμιο πόλεμο;

Εκρηκτικό σκηνικό – Πάμε σε νέο παγκόσμιο πόλεμο;

Το σταδιακό τέλος του ελέγχου των εξοπλισμών και η αύξηση της τροφικής ανασφάλειας δημιουργούν ένα εκρηκτικό παγκόσμιο σκηνικό.

Αν κάτι έχει γίνει κατανοητό από την παράλληλη παρουσία Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρώτη, τη δεύτερη και όλες τις γραμμές της ρωσικής εξουσίας είναι ότι όταν ο δάσκαλος φτερνίζεται ο μαθητής αρπάζει κρύωμα.

Υπό αυτό το σκεπτικό ότι και να πει ο Μεντβέντεφ αποτελεί σαφή οδηγία του Πούτιν. Άρα η τελευταία δήλωση του… Ρόμπιν ότι ο κόσμος πιθανώς βρίσκεται στο χείλος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, αντανακλά τις σκέψεις του… Μπάτμαν από τη μακρινή Ρωσία, όπως είχε χαρακτηρίσει εύστοχα πριν από λίγα χρόνια ο Guardian το δίδυμο της ρωσικής εξουσίας.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μόσχα ο Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «έναν άρρωστο κόσμο» και δήλωσε πως «ένας παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος». Πρόσθεσε μάλιστα για όλους όσους φοβούνται ότι ο Πούτιν μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τον πόλεμο στη Ρωσία θα πατήσει, από άκρατο εγωισμό ή εξαιτίας κάποιας ανίατης ασθένειας, το περιβόητο κόκκινο κουμπί, ότι οι κίνδυνοι μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης αυξάνονται και είναι πιο σοβαροί από τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Και παρότι η αλήθεια είναι ότι στους Ρώσους αρέσουν τα μεγάλα λόγια και το δράμα σε γενναίες δόσεις, το αποδεικνύουν περίτρανα τα βιβλία των πιο διάσημων λογοτεχνών τους, το ερώτημα πόσο πιθανός είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος ακούγεται ολοένα και πιο συχνά ζητώντας απαντήσεις και εξηγήσεις.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν πυρηνικά όπλα στον πλανήτη, ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν ή να καταλήξουν σε λάθος χέρια είναι βάσιμος», εξηγεί ο Στέφεν Φλιν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, ιδρυτής και συν-διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου George J. Kostas Research Institute την ιστοσελίδα news.northeastern.edu.

Επί της ουσίας η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη αύξησε τον γεωστρατηγικό κίνδυνο ενός λάθους υπολογισμού και καθώς το ΝΑΤΟ προχωρά σε κυρώσεις χωρίς όμως να θέλει να φτάσει τη Ρωσία στα όρια της, η απειλή παραμένει σοβαρή κα αφορά τους πάντες.

Όσο η Ρωσία απομακρύνεται από το ρόλο που έπαιζε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτόν του συνεργάτη στις προσπάθειες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον περιορισμό των όπλων -και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πια πολλές τέτοιες συμφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με το βλέμμα τους στραμμένο σε χώρες όπως το Ιράν- τόσο το παγκόσμιο σκηνικό γίνεται πιο ευμετάβολο άρα και επίφοβο.

Όλα τα στοιχήματα ανοιχτά

Από τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει τι πυρηνικό πραγματικά συμβαίνει μέσα στο Ιράν ή την ακόμα πιο μυστικοπαθή και απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα όλα τα στοιχήματα παραμένουν ανοιχτά, ιδιαίτερα αφού η αυξανόμενη τροφική ανασφάλεια οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές σε περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική, όπου οι θερμές εστίας αυξάνονται χωρίς να σβήνουν οι παλιές.

Όσον αφορά τον παράγοντα της Κίνας, ο προαναφερόμενος, εξηγεί ότι το άνοιγμα του ΝΑΤΟ προς τη Φιλανδία και τη Σουηδία έστειλε ένα μήνυμα δύναμης που έγινε αντιληπτό από την Κίνα. Ομοίως όλοι έχουν καταλάβει και αυτό που εκπέμπει τους τελευταίους μήνες πυκνά συχνά το καθεστώς της με την παρουσία του σε όποια χώρα βρίσκεται σε πρόβλημα, πίσω από κάθε ειρηνευτικό σχέδιο, κάτω από κάθε υποθαλάσσιο καλώδιο σε κάθε γωνιά της γης.

Η Κίνα και η Ταϊβάν μπορεί να είναι πράγματι η θρυαλλίδα για έναν νέο πόλεμο με διεθνείς διαστάσεις, αλλά όσον αφορά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο η απάντηση έχει ως εξής: ο κόσμος από τη σχετική ασφάλεια που κάποια στιγμή έπιασε, πήγε σε μια βέβαιη ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα.

Για να γίνει ένας μεγάλος πόλεμος, πυρηνικός ή παγκόσμιος πρέπει να υπάρχουν τα μέσα και η πρόθεση. Τα πρώτα είναι εξασφαλισμένα, η δεύτερη, ελπίζουν όλοι, ότι για την ώρα βρίσκεται υπό έλεγχο…

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024