Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Nέα Γενιά του τένις στην Αθήνα

H Nέα Γενιά του τένις στην Αθήνα

Με τον Φέντερερ να αποσύρεται και τον Ναδάλ να παλεύει με τραυματισμούς, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα γενιά παικτών, συνομήλικους με τον Τσιτσιπά. Με αφορμή το 2ο Τουρνουά IMG Future Stars, κορυφαίο διεθνές τουρνουά για παιδιά κάτω των 12 ετών, που πραγματοποιείται στο ΤΑΤΟΪ Club, συναντήσαμε δύο από αυτούς, τον Τέιλορ Φριτζ και τον Φράνσις Τιαφόε.

«Δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον Τσιτσιπά αλλά φαίνεται πολύ ωραίος τύπος και είναι και ένας καταπληκτικός παίκτης», μου λέει ο 25χρονος Φράνσις Τιαφόε, από το Mέριλαντ των ΗΠΑ, με καταγωγή από τη Σιέρρα Λεόνε, νούμερο 11 παίκτης στον κόσμο, λίγο πριν συμμετάσχει σε έναν αγώνα επίδειξης με αντίπαλο τον Tέιλορ Φριτζ, νούμερο 10 στον κόσμο.

Ο αγώνας αυτός ανοίγει την αυλαία για το 2ο Τουρνουά IMG Future Stars, ένα τουρνουά για παιδιά κάτω των 12 ετών από όλον τον κόσμο, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στο ΤΑΤΟΪ Club.

Οι δύο παίκτες από τις ΗΠΑ διασκέδασαν το κοινό σε αγώνα που κρίθηκε στο super tie break, με τον Τέιλορ Φριτζ να επικρατεί με 6-4, 4-6, 11-9. Οι συνομήλικοι του Στέφανου Τσιτσιπά διεκδικούν και αυτοί μια θέση στα διεθνή Grand Slam αντιπροσωπεύοντας τη νέα γενιά σε ένα άθλημα που τα τελευταία είκοσι χρόνια κυριαρχείται από τρία ονόματα: Φέντερερ, Ναδάλ, και Τζόκοβιτς.

Με τον Ρότζερ Φέντερερ να αποσύρεται από το άθλημα πέρυσι με δάκρυα στα μάτια και τον Ραφαέλ Ναδάλ να παλεύει με τραυματισμούς, ανοίγει ο δρόμος για παίκτες, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα και για μια νέα γενιά αθλητών και οπαδών. Μια γενιά που μεγαλώνει πολύ διαφορετικά από τη γενιά του Φέντερερ.

Οι δύο παίκτες αισθάνονται ήδη το βάρος αυτής της ευθύνης. «Το τένις είναι πλέον για όλους» δηλώνει με σιγουριά ο Τιαφόε, «αυτό προσπαθώ να μεταδώσω και στους νέους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι έως σήμερα είχαν κυρίως το μπάσκετ ως επιλογή. Ως παιδί μεταναστών ο Φράνσις γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να πρέπει να αγωνιστείς για τα αυτονόητα και ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Σερένα Ουίλιαμς. «Τα καλά νέα είναι πως ο αθλητισμός βοηθάει τα παιδιά να βγουν από τον δρόμο, να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους και το τένις κάνει ακριβώς αυτό» απαντάει με λάμψη στα μάτια όταν του λέω πως και στην Ελλάδα οι επιδόσεις του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη έχουν φέρει το τένις στις γειτονιές και δεν αποτελεί πλέον μόνο προνόμιο μιας ελίτ.

Ο Φριτζ πιστεύει πως οτιδήποτε ανεβάζει στα social media έχει σημασία, και για αυτόν τον λόγο πρέπει εν τέλει όλοι οι παίκτες να έχουν συναίσθηση του τι ποστάρουν. Ωστόσο «οι γονείς πρέπει να έχουν και αυτοί έναν έλεγχο διότι δεν είναι όλα αποδεκτά, και το τι πιστεύω εγώ δεν εκφράζει απαραίτητα και το τι πρέπει να ασπάζεται και ένα μικρό παιδί».

Για τον Τιαφόε το σημαντικό στα social media είναι να «είσαι ο εαυτός σου». «Να μην επηρεάζεσαι, να μην ξεπουλιέσαι, να μην εξυπηρετείς συμφέροντα άλλων» λέει με ωριμότητα. «Αλλά ούτε και απόψεις άλλων».

Ο Tέιλορ Φριτζ γεννημένος στo Ράντσο Σάντα Φε της Καλιφόρνια μεγάλωσε μέσα στο τένις, η μητέρα του ήταν και αυτή στις δέκα καλύτερες παίκτριες τoυ κόσμου ενώ ο πατέρας του ήταν προπονητής. Στα 25 του χρόνια είναι και ο ίδιος ήδη πατέρας.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι και τις στιγμές στο γήπεδο. Παράλληλα, να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, το άθλημα του τένις απαιτεί σκληρή δουλειά» λέει ο Τέιλορ αναφερόμενος και στα παιδιά του τουρνουά που όνειρο τους είναι να μπουν στους δέκα καλύτερους του κόσμου. Ο Φράνσις συμφωνεί, «απολαύστε τις στιγμές του Τουρνουά. Παίξτε όσο περισσότερο τένις μπορείτε, γνωριστείτε μεταξύ σας, μάθετε από όλους, πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε.»

Ως Αμερικανοί κουβαλάνε με έναν τρόπο και τη σημαία της χώρας τους. «Οι ΗΠΑ μας έχουν στηρίξει στην προσπάθεια μας, δεν υπάρχει αμφιβολία» συμφωνούν και οι δύο. Είναι το τένις πολιτικό; Πρόσφατα είδαμε τον Ρώσο παίκτη και νούμερο τρία στον κόσμο, Ντανιίλ Μεντβέντεβ, να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πώς είναι κατά της εισβολής της πατρίδας του στην Ουκρανία, μέσω δημοσίευσής του στα social media και να διαχωρίζει τον εαυτό του από τη χώρα του. Παρόλα αυτά πρόσφατα στο Μonte Carlo Masters ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη της.

«Τα σπορ είναι σπορ, και οι αθλητές τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με το τι συμβαίνει στην πολιτική. Κάθε τέτοια συσχέτιση είναι επικίνδυνη. Η αγάπη για τα σπορ είναι αυτό που μετράει. Παλαιότερα σταματούσαν οι πόλεμοι για τους Ολυμπιακούς αγώνες» λέει ο Φριτζ.

Προς το παρόν ο «πόλεμος» μαίνεται ανάμεσα στους νεαρούς παίκτες που ετοιμάζονται να συναντηθούν και με τους υπόλοιπους στη Μαδρίτη. Διψασμένοι για ένα έπαθλο αναζητούν και την ταυτότητα τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα είδωλά τους. Ωστόσο ο Φριτζ και ο Τιαφόε μεγάλωσαν όχι με το όνειρο να γίνουν Τζόκοβιτς, αλλά Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο, ο Αργεντίνος πρωταθλητής ο οποίος λόγω τραυματισμών αποσύρθηκε από το τένις στα 33 του χρόνια. Η επόμενη μέρα; «Ελπίζω να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια όπως ο Φέντερερ», λέει ο Τιαφόε. «Αλλά είμαι ακόμη μικρός».

«Εγώ ελπίζω να πάψω να τρώω junk food πριν γεράσω» συμπληρώνει ο Φρίτζ αστειευόμενος. «Και εγώ σοκολάτα» λέει ο Τιαφόε, θυμίζοντας μας πως εκτός από πρωταθλητές είναι ακόμη νεαροί άνδρες, σχεδόν παιδιά.

*Το Τουρνουά IMG Future Stars διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την κορυφαία εταιρεία εκπροσώπησης και προώθησης των διασημότερων αθλητών του τένις παγκοσμίως, IMG Tennis, και το TATOΪ Club, ένα από τα πιο διακεκριμένα ιδιωτικά Club Μελών στην Ευρώπη. Διευθυντής του τουρνουά είναι ο κυπριακής καταγωγής φιναλίστ Grand Slam και πρώην 8ος κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια κατάταξη, Μάρκος Παγδατής, και διαιτητής ο Πορτογάλος διαιτητής χρυσού σήματος, Carlos Ramos.

Το κοινό του τένις έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους αγώνες μεταξύ των 48 καλύτερων αθλητών και αθλητριών κάτω των 12 ετών από 30 χώρες ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και 3 ελληνικές συμμετοχές: ο Ραφαήλ Παγώνης από τον OΑ Γλυφάδας, ο Νικόλαος Μπικής από τον ΑΟΑ ΠΑΤΡΩΝ, και η Κωνσταντίνα Βολονάκη από τον ΑΟΑ ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ. Οι νικητές (αγοριών και κοριτσιών) του τουρνουά θα προσκληθούν στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρωτάθλημα Eddie Herr International Junior Championship (κάτω των 14 ετών) που πραγματοποιείται στην Ακαδημία IMG, στο Bradenton της Florida. Οι Ημιτελικοί και Τελικοί αγώνες του Τουρνουά θα διεξαχθούν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€ για κάθε μία μέρα και είναι διαθέσιμα ΕΔΩ

Για τα τελευταία νέα σχετικά με το Τουρνουά IMG Future Stars επισκεφθείτε το www.IMGFutureStars.com και ακολουθήστε τα παιχνίδια στο @imgfuturestars.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024