Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Στρατηγοί και ναύαρχοι στις υπηρεσίες ξένων κυβερνήσεων έναντι παχυλών αμοιβών

ΗΠΑ: Στρατηγοί και ναύαρχοι στις υπηρεσίες ξένων κυβερνήσεων έναντι παχυλών αμοιβών

Απόστρατοι των ΗΠΑ που δίνουν προεταιρότητα στον «πόλεμο και τις προετοιμασίες για πόλεμο έναντι του διαλόγου και της διπλωματίας»

Στις αρχές του Οκτωβρίου του 2018 η διεθνής κοινότητα είχε συγκλονιστεί από την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στρατηγό Keith Alexander να δουλέψει για τη Σαουδική Αραβία. Εκατοντάδες πρώην ναύαρχοι, στρατηγοί και αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δουλεύουν επί χρόνια για ξένες κυβερνήσεις, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Στις ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου έλαβαν έναν απογοητευτικό κατάλογο πρώην στρατιωτικών που έχουν εργαστεί επί πληρωμή για ξένες κυβερνήσεις από το 2012. Ανάμεσά τους είναι 77 ανώτεροι αξιωματούχοι, ενώ στη λίστα των 47 κρατών που τους προσέλαβαν, συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις με ελλειμματική έως ανύπαρκτη δημοκρατική διακυβέρνηση (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ειδικότερα, οι γερουσιαστές Elizabeth Warren και Charles Grassley ζήτησαν πληροφορίες από το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας το οποίο και αναγκάστηκε να καταθέσει αναλυτική λίστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα 2012-2022, υπήρξαν 450 γνωστοποιήσεις απασχόλησης αξιωματούχων του υπουργείου σε 47 κυβερνήσεις. Δεδομένου ότι για να εργαστεί κάποιος απόστρατος για ξένη κυβέρνηση πρέπει να πάρει το πράσινο φως από του αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, από τις 450 προτάσεις, μόλις 12 απορρίφθηκαν, 21 έκλεισαν διοικητικά ή αποσύρθηκαν και 11 εκκρεμούν προς έγκριση. Κοντολογίς, το αμερικανικό κράτος είναι πολύ ελαστικό.

Πάνω από τους μισούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πάνω από τους μισούς πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους απασχολήθηκαν είτε άμεσα είτε μέσω εταιρειών μόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από το σύνολο των θέσεων εργασίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μόνο 35 γνωστοποίησαν την αμοιβή τους ενώ οι υπόλοιπες 185 αναφέρονται ως «μη διαθέσιμες» ή «δεν έχουν αναφερθεί».

Όπως αναφέρουν οι Kelley Beaucar Vlahos και Ben Freeman από τη δεξαμενή σκέψης Quincy Institute for Responsible Statecraft, «η εξέχουσα θέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε αυτόν τον κατάλογο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επειδή, ενώ αυτοί οι υπάλληλοι του υπουργείου Άμυνας εργάζονταν για τα ΗΑΕ, η κυβέρνησή τους ενορχήστρωνε μια σειρά από σχέδια για την παράνομη ανάμειξη στην πολιτική και τις εκλογές των ΗΠΑ».

Το φαινόμενο πήρε τόσο ανησυχητικές διαστάσεις, που οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημέρωσαν άμεσα τους γερουσιαστές με έκθεση που περιέγραφε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναμειχθούν στην αμερικανική πολιτική και να κάμψουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τη θέλησή τους, όπως ανέφερε η Washington Post. Παρ΄ όλα αυτά το υπουργείο Άμυνας ενέκρινε σχεδόν όλες αυτές τις προσλήψεις απορρίπτοντας μόλις δύο.

Αστεράτοι αξιωματικοί των ΗΠΑ κάνουν χρυσές δουλειές

Τα παραδείγματα πάνω πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Για παράδειγμα στον υποστράτηγο Charles J. Dunlap το υπουργείο Άμυνας έδωσε οκτώ φορές άδεια να εργαστεί για ξένες κυβερνήσεις, οι τρεις ήταν για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι άλλες για Καναδά, Δανία, Ισραήλ και Σκωτία.

Ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στρατηγός Keith Alexander πήρε πέντε συνολικά εγκρίσεις να απασχοληθεί σε ξένες κυβερνήσεις -τρεις στη Σιγκαπούρη, μία στη Σαουδική Αραβία και μία στην Ιαπωνία. Τη μπίζνα μάλιστα με την Σαουδική Αραβία την έκλεισε μετά τη δολοφονία του  Τζαμάλ Κασόγκι για 700.000 δολάρια!

Το 2019 ο αντιστράτηγος Douglas Lute έκλεισε συμφωνία με την Jones Group International/Libya για 15.000 δολάρια τον μήνα. Ο υποστράτηγος Τζέιμς Κλάπερ εργάστηκε για το Γραφείο Εθνικών Πληροφοριών στην Αυστραλία έναντι αδιευκρίνιστου ποσού. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Χ.Ρ. Μακμάστερ εργάστηκε για λογαριασμό της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Ινστιτούτο Hudson, αρχής γενομένης από το 2019, έναντι 250.000 δολαρίων ετησίως.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ, στρατηγός Τζέιμς Μάτις, υπηρέτησε ως παρουσιαστής σε συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα και ξεχωριστά ως σύμβουλος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τα δύο έναντι μη γνωστοποιημένου ποσού.

Ο ναύαρχος Γουίλιαμ Φάλον, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ από το 2007-2008, αναφέρεται ως συνιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Global Alliance Advisors, η οποία αναμένεται να λάβει περισσότερα από 23 εκατ. δολ. από την κυβέρνηση του Κατάρ, με τον ίδιο να λαμβάνει πάνω από 250.000 δολαρίων.

Έχουν μεγάλη ζήτηση

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Eli Clifton, τον οποίο επικαλούνται οι Kelley Beaucar Vlahos και Ben Freeman αναφέρει πως «φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για απόστρατους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς που εργάζονται για ξένες κυβερνήσεις, ιδίως για απολυταρχικά καθεστώτα». Για τον ίδιο «το προφανές ερώτημα είναι: Τι φέρνουν αυτοί οι πρώην αξιωματικοί στο τραπέζι με αντάλλαγμα εξαψήφιες αμοιβές; Είναι μόνο η εμπειρία τους; Ή μήπως είναι οι διασυνδέσεις, η επιρροή και το κύρος τους στην Ουάσιγκτον;»

Ενώ το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης ζητά να αναφέρεται το ύψος των απολαβών, στις περισσότερες από τις μισές αιτήσεις δεν δίνονται οι σχετικές πληροφορίες, δημιουργώντας επιπλέον θέματα διαφάνειας.

Η γερουσιαστής Warren έχει προτείνει νομοθεσία που θα θέτει τετραετή απαγόρευση στους μεγάλους εργολάβους να προσλαμβάνουν ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας ή οποιουσδήποτε πρώην εργοδότες που εργάστηκαν στις συμβάσεις τους όσο ήταν στην κυβέρνηση, μαζί με μια σειρά άλλων μέτρων.

Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή του Ινστιτούτου Quincy, Bill Hartung, πολλές από αυτές τις σχέσεις μεσολαβούν για να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική και να ανοίξουν δουλειές στο στρατιωτικό- βιομηχανικό σύμπλεγμα, δίνοντας προτεραιότητα στον «πόλεμο και τις προετοιμασίες για πόλεμο έναντι του διαλόγου και της διπλωματίας».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024