Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Στέφανου Τσιτσιπά

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Στέφανου Τσιτσιπά

Το ότι δεν τρομάζει τους αντιπάλους του, φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο καιρό ο Χόλγκερ Ρούνε, No 7 πλέον στον κόσμο

Έναν ακόμα χαμένο τελικό έζησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς την περασμένη Κυριακή στη Βαρκελώνη. Ο 19χρονος Ισπανός Αλκαράθ νίκησε εύκολα τον Έλληνα πρωταθλητή με 2-0 σετ και πανηγύρισε την τέταρτη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες με τον Στέφανο.

Για τον Τσιτσιπά, ήταν ο δεύτερος χαμένος τελικός στις διοργανώσεις της ATP για το 2023, μετά την ήττα στη Μελβούρνη από τον τρομερό Νόβακ Τζόκοβιτς που έφτασε στο ρεκόρ των 10 κατακτήσεων του Aυστραλιανού Οπεν.

Φαινομενικά ο Τσιτσιπάς διατηρεί ένα αρκετά καλό ρεκόρ σε τελικούς στα 500άρια, στα 1000άρια και στα grand slam τουρνουά, με εννέα κατακτήσεις αλλά και 17 αποτυχίες. Ωστόσο οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, ειδικά στην προκειμένη περίπτωση καθώς ο Τσιτσιπάς παρότι έχει μπει στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων αθλητών του τένις τον Απρίλιο του 2019 και έχει φτάσει μέχρι το Νο3, συμμετείχε μόνο σε δύο τελικούς grand slam, χωρίς βέβαια να έχει αποχωρήσει με το τρόπαιο.

Επίσης από τους εννέα τίτλους του, οι περισσότεροι είναι σε 500άρια τουρνουά χωρίς σπουδαίους αντιπάλους, απολογισμός που δεν είναι και ο καλύτερος για τενίστα τόσο υψηλού επιπέδου.

Η αλήθεια για τον 24χρονο πρωταθλητή μας, είναι ότι τον τελευταίο καιρό δείχνει να είναι στάσιμος. Κι αν δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη στάσιμος, φαίνεται να μην είναι τόσο ανταγωνιστικός όσο θα έπρεπε για την αξία του.

Yπάρχει δικαιολογία και σοβαρή μάλιστα, καθώς προέρχεται από τραυματισμό αλλά η ήττα – επίσης εύκολη – από τον Αμερικανό Φριτζ στα προημιτελικά του Μόντε Κάρλο είναι από αυτές που δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Όπως το ίδιο ισχύει και για το 2-0 από τον Χατσάνοφ στους «16» του Μαϊάμι, με τον Ρώσο να μετρά ως τότε έξι ήττες από τον Ελληνα αντίπαλο του.

Ακόμα πιο ενδεικτικά είναι τα στατιστικά που έχει σε τελικούς κόντρα σε αθλητές του Top 10, με τον Στέφανο να έχει γνωρίσει 14 ήττες και να έχει φύγει με το τρόπαιο μόνο δύο φορές, με τον Ντόμινικ Τιμ στον τελικό των ATP Finals του 2019 στο Λονδίνο και με τον Αντρέι Ρούμπλεφ στον τελικό του Μόντε Κάρλο το 2022.

Το ότι δεν τρομάζει τους αντιπάλους του, φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο καιρό ο Χόλγκερ Ρούνε, No 7 πλέον στον κόσμο, για την τριάδα που θα αντικαταστήσει τους Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον Δανό να συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του, τον Αλκαράθ και τον Σίνερ. Τσιτσιπάς πουθενά…

Αυτή είναι λοιπόν και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Στέφανου! Με τον Φέντερερ να έχει αποχωρήσει, τον Ναδάλ να είναι εκτός λόγω τραυματισμού και να θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιστρέψει, μόνο ο Τζόκοβιτς φαινόταν το εμπόδιο για την κορυφή. Ωστόσο ο 24χρονος Ελληνας υποχώρησε στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και με τα αποτελέσματα που έχει τον τελευταίο καιρό, η επιστροφή στην τριάδα φαντάζει δύσκολη.

Φυσικά ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει για τα μοναδικά επιτεύγματα που έχει καταγράψει ως τώρα. Κάποτε, εάν συζητούσαμε για Ελληνα τενίστα στο top 10 της ATP, θα γελούσαμε με το ευφάνταστο σενάριο που άγγιζε τα όρια επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο ο Στέφανος έχει φτάσει στο Νο 3 και είναι τέσσερα χρόνια μέσα στη δεκάδα, πετυχαίνοντας απίστευτα πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα!

Αλλά επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, όλοι θα θέλαμε να τον δούμε, είτε στην κορυφή, είτε να κατακτά ένα grand slam που είναι το μεγάλο απωθημένο του. Και για να συμβεί τουλάχιστον το ένα από τα δύο ζητούμενα, ο Τσιτσιπάς πρέπει να αλλάξει. Και τι να κάνει; Να βελτιώσει τα αβίαστα λάθη που κάνει σε κάθε παιχνίδι και να μην χάνει την ψυχολογία του, όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ και κυνηγά τον αντίπαλο του.

Τα δύο μειονεκτήματα του Στέφανου που χρήζουν άμεσα βελτίωσης. Διαφορετικά, θα παραμείνει για καιρό στην πρώτη δεκάδα, θα εισπράττει 254.000 ευρώ όπως έγινε τώρα στο Barcelona Open, αλλά μέχρι εκεί!

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024