Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Αναζητείται σχέδιο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας

ΕΕ: Αναζητείται σχέδιο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας

Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων παγκοσμίως σπαταλάται

Στα διαρθρωτικά προβλήματα που δημιούργησε ο κοροναϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα, ζητώντας την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, αναφέρεται το σχέδιο ψηφίσματος για τη «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της γεωργίας της ΕΕ», που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Σύμφωνα με αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στρατηγικών αποθεμάτων τροφίμων.

Μια στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες και τις ζωοτροφές θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου, ώστε οι αγρότες να εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές. Εν τω μεταξύ, τα προσωρινά μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη των αγροτών που εγκρίθηκαν υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να διατηρηθούν εάν συνεχιστεί η ρωσική εισβολή.

Νέες τεχνολογίες στη γεωργία

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης, τη χρήση νέων τεχνικών αναπαραγωγής που καθιστούν τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές, μειώνοντας έτσι τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Η πρόσβαση των αγροτών μικρής κλίμακας στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη διαχείριση των καλλιεργειών ακριβείας θα πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά. Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων άρδευσης και η προώθηση νέων υποδομών διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

Σπατάλη τροφίμων

«Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων παγκοσμίως σπαταλάται», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές και ζητούν εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων, εθνικά προγράμματα πρόληψης τροφίμων και τη συνεργασία των σουπερμάρκετ με τις τράπεζες τροφίμων.

«Η σπατάλη τροφίμων θα μπορούσε επίσης να μειωθεί με επενδύσεις σε υποδομές για πιο βιώσιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων», προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας.

Η έκθεση ζητά να δοθεί ένα ειδικό κεφάλαιο στις εμπορικές συμφωνίες για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβαιότητα μεταξύ ευρωπαίων παραγωγών και παραγωγών τρίτων χωρών.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024