Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις στο Σουδάν: Το πρωί της Τρίτης φτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτοι απεγκλωβισμένοι

Συγκρούσεις στο Σουδάν: Το πρωί της Τρίτης φτάνουν στην Ελλάδα οι πρώτοι απεγκλωβισμένοι

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολίτες από πολλά κράτη να έχουν διαφύγει από τη χώρα της βόρειας Αφρικής χάρη σε ειδικές επιχειρήσεις.

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με Έλληνες από το Σουδάν αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα Τρίτη το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά 35 Έλληνες από τη χώρα της βόρειας Αφρικής εξαιτίας των συγκρούσεων που υπάρχουν από το Μεγάλο Σάββατο και μετά ανάμεσα στον στρατό υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και την παραστρατιωτική οργάνωση RSF του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή απλώς Χεμέτι.

Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι απεγκλωβίστηκαν επτά ακόμη άτομα που μεταφέρθηκαν με ολλανδικό αεροσκάφος στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Γουόπκε Χούκστρα, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Το C-27 παρέλαβε τους Έλληνες που θα φτάσουν σήμερα στην Ελλάδα από το Τζιμπουτί και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στο Ασουάν της Αιγύπτου, από όπου άλλωστε ξεκίνησε, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Ελλάδα τους απεγκλωβισμένους.

Πολλές είναι οι χώρες που οργανώνουν ειδικές επιχειρήσεις για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από την «κόλαση» του Σουδάν, αν και θετικό είναι το νέο ότι τέθηκε σε ισχύ τριήμερη κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Πάνω από 400 είναι οι νεκροί πολίτες και περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες οι τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Θα συνεχιστεί η επιχείρηση «Κόσμος»

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επιστροφή του υπουργού Νίκου Δένδια από το Λουξεμβούργο όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων με θέμα τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, σήμερα Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές σε σχέση με την αντίδραση της ΕΕ σχετικά με τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο. «Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ευχαρίστησε ωστόσο για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την απομάκρυνση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.

Οι Έλληνες από το Σουδάν απεγκλωβίστηκαν σε δόσεις χάρη στην επιχείρηση «Κόσμος». Οι δύο τραυματίες Έλληνες βρίσκονταν στην ομάδα των οκτώ που είχαν απεγκλωβιστεί την Κυριακή.

Δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν στην επιχείρηση. Αυτά είχαν αναχωρήσει από την Ελευσίνα, μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Μαζί τους υπήρχαν και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.

Σχετικά με το C-27

Το δικινητήριο Alenia C-27J Spartan είναι ένα μέσο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προμηθευτεί 8 από αυτά, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε το 2004.

Εντάχθηκαν στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών «Πήγασος» και φέρουν μονόχρωμη γκρι παραλλαγή.

Εχουν τριμελές πλήρωμα, είναι εξοπλισμένα με πλήρως ψηφιακό cockpit, με πέντε έγχρωμες οθόνες απεικόνισης στοιχείων (LCD), και ραντάρ AN/APN-241.

Φέρουν 2 ελικοστρόβιλους κινητήρες Rolls Royce AE 2100D2, 4.640 HP έκαστος, έχουν μήκος/εκπέτασμα πτερύγων 22,70 μέτρα/28,70 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 30.500 κιλά, ταχύτητα 602 χλμ/ώρα και αυτονομία: 1.760 χλμ με πλήρες φορτίο.

Μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό, υλικά (60 στρατιώτες, 46 αλεξιπτωτιστές και 36 φορεία με 6 ιατρικούς συνοδούς), και μέσα μέγιστου βάρους 11,5 τόνων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύκτα.

Χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση τακτικών και επιχειρησιακών αερομεταφορών καθώς σε αποστολές έρευνας – διάσωσης, αεροεφαρμογών και αεροδιακομιδών υγείας.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024