Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: Το C-27 με τους Ελληνες απογειώθηκε από το Τζιμπουτί και κατευθύνεται στο Ασουάν

Σουδάν: Το C-27 με τους Ελληνες απογειώθηκε από το Τζιμπουτί και κατευθύνεται στο Ασουάν

Το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με έλληνες πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν απογειώθηκε από το Τζιμπουτί και κατευθύνεται στο Ασουάν.

Το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 (φωτογραφία αρχείου, επάνω) είχε αναχωρήσει προχθές Κυριακή από την Ελευσίνα μαζί με ένα ακόμη μεταγωγικό C-130 προκειμένου να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Αναχώρηση για την Ελλάδα

Αρχικός προορισμός των δύο αεροσκαφών ήταν η Νότια Αίγυπτος όπου έφτασαν λίγες ώρες μετά την αναχώρησή τους από την Ελευσίνα.  Στη συνέχεια, το C-27 απογειώθηκε, νωρίς το απόγευμα χθες Δευτέρα, από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πολεμικό αεροσκάφος με τους Ελληνες θα προσγειωθεί και πάλι στο Ασουάν για ανεφοδιασμό και από εκεί αναμένεται να ξεκινήσει η πτήση της επιστροφής προς την Ελλάδα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το C-27 θα προσγειωθεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, με την ώρα άφιξης να υπολογίζεται σήμερα Τρίτη πριν το μεσημέρι.

Ποιο είναι το C-27

Το δικινητήριο Alenia C-27J Spartan είναι ένα μέσο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προμηθευτεί 8 από αυτά, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε το 2004.

Εντάχθηκαν στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών «Πήγασος» και φέρουν μονόχρωμη γκρι παραλλαγή.

Εχουν τριμελές πλήρωμα, είναι εξοπλισμένα με πλήρως ψηφιακό cockpit, με πέντε έγχρωμες οθόνες απεικόνισης στοιχείων (LCD), και ραντάρ AN/APN-241.

Φέρουν 2 ελικοστρόβιλους κινητήρες Rolls Royce AE 2100D2, 4.640 HP έκαστος, έχουν μήκος/εκπέτασμα πτερύγων 22,70 μέτρα/28,70 μέτρα, μέγιστο βάρος απογείωσης 30.500 κιλά, ταχύτητα 602 χλμ/ώρα και αυτονομία: 1.760 χλμ με πλήρες φορτίο.

Μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό, υλικά (60 στρατιώτες, 46 αλεξιπτωτιστές και 36 φορεία με 6 ιατρικούς συνοδούς), και μέσα μέγιστου βάρους 11,5 τόνων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύκτα.

Χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση τακτικών και επιχειρησιακών αερομεταφορών καθώς σε αποστολές έρευνας – διάσωσης, αεροεφαρμογών και αεροδιακομιδών υγείας.

Το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος»

Το απόρρητο σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν φέρει την κωδική ονομασία «Κόσμος».

Τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησαν από την Ελευσίνα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Μαζί τους και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024