Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υδρογονάνθρακες: Αγώνας δρόμου για την πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα

Υδρογονάνθρακες: Αγώνας δρόμου για την πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα

Πότε θα μιλήσουν… οι σεισμικές για Κρήτη και Ιόνιο

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται για την εκτέλεση της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο λόγος για το χερσαίο block των Ιωαννίνων, που έχει παραχωρηθεί στην Energean και είναι το πλέον ώριμο έναντι των θαλάσσιων «οικοπέδων», στα οποία στις αρχές της περασμένης χρονιάς ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες από τα ειδικά εξοπλισμένα σκάφη.

Η πρώτη γεώτρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 27 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η μεγάλη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Συμμετείχαν οι τοπικές αρχές των Ιωαννίνων, η Περιφέρεια, οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες (π.χ. αρχαιολογική) και λοιποί φορείς.

Πηγές θέλουν η πλειοψηφία των συμμετεχόντων να γνωμοδότησαν και να τοποθετήθηκαν υπέρ της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στην ορεινή περιοχή της Ζίτσας της περιφερειακής ενότητας των Ιωαννίνων. Και αυτό, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, αποτελεί θετικό γεγονός σηματοδοτώντας τη θετική προσδοκία της τοπικής κοινωνίας για τα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από την έρευνα και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα είναι πλέον η έγκριση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και εκεί ίσως χρειαστεί και η επανατοποθέτηση της Energean σε πιθανές παρατηρήσεις που έχουν γίνει από συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση.

Ο στόχος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) διατηρεί ως στόχο τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης εντός του 2023.

Αυτό σημείωναν με νόημα πηγές της ΕΔΕΥΕΠ παρά το γεγονός πως μεσολαβούν οι εθνικές και περιφερειακές εκλογές όπου ως είθισται στην Ελλάδα οι δημόσιες υπηρεσίες κατεβάζουν τα μολύβια… και οι τοπικοί άρχοντες νεκρώνουν την όποια δραστηριότητα ως προς την υλοποίηση επενδύσεων κλπ.

Η Energean

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η Energean φέρεται να έχει ζητήσει παράταση του τρέχοντος ερευνητικού προγράμματος το οποίο λήγει το 2025.

Πηγές διευκρινίζουν πως σε καμία περίπτωση το αίτημα της εταιρείας δεν αποσκοπεί στην αποφυγή της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης. Αν και με βάση την εμπειρία των στελεχών της αυτή είναι πολύ πιθανόν να διενεργηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Κι αυτό επειδή υπάρχει η ελληνική γραφειοκρατεία, μεσολοαβούν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ και η ίδια η επιχείρηση όταν κι εφόσον λάβει την έγκριση του ΥΠΕΝ για την ΣΜΠΕ θα πρέπει να διαμορφώσει χωροταξικά την περιοχή της γεώτρησης αλλά και να εντοπίσει και να παραγγείλλει το γεωτρύπανο.

Το αίτημα της παράτασης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει να συμμερίζεται η ΕΔΕΥΕΠ έχει να κάνει ως προς την εξασφάλιση αναγκαίου χρόνου για πιθανές επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις που θα χρειαστούν. Και ο χρόνος μέχρι το 2025 ίσως να μην είναι αρκετός.

Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν την Energean να αναζητά κι εταίρο επενδυτή στις επόμενες γεωτρήσεις προκειμένου να μετριάσει το κόστος.

Τα κοιτάσματα του Ιονίου και της Κρήτης

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥΕΠ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για τις ExxonMobil, Helleniq Energy και την Energean.

Οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών και η ΕΔΕΥΕΠ είναι σε επαφή μαζί τους προκειμένου να έχει κι εκείνη, ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, εικόνα των σεισμογραφικών δεδομένων.

Οι πληροφορίες θέλουν, τα αποτελέσματα των σεισμικών να είναι έτοιμα από τη νορβηγική σεισμογραφική εταιρεία PGS προς το τέλος του 2023.

Αυτά θα σταλούν στις εταιρείες και με βάση το περιεχόμενο τους θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων ως προς τη διενέργεια των δοκιμαστικών γεωτρήσεων.

Η ΕΔΕΥΕΠ, λένε πηγές, παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία.

Πηγή ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024