Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από Ιταλία και Γερμανία - Να «τερματιστεί ο πόλεμος» ζητά η Μελόνι

Σουδάν: Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από Ιταλία και Γερμανία – Να «τερματιστεί ο πόλεμος» ζητά η Μελόνι

Ιταλία και Γερμανία απομάκρυναν πολίτες που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ενώ η ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε να «τερματιστεί ο πόλεμος» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις» για τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης.

Η Ιταλία απομάκρυνε χθες Κυριακή όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να «τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις» (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από bundeswehr.de).

Να «τερματιστεί ο πόλεμος»

«Ολοι οι συμπολίτες μας που είχαν ζητήσει να φύγουν απομακρύνθηκαν», ανέφερε η πρωθυπουργός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν «βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί», διευκρίνισε.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό «περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (σ.σ. της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν).

Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».

Η κυρία Μελόνι κάλεσε χθες βράδυ να «τερματιστεί ο πόλεμος» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν (στον σχηματισμό) πολιτικής κυβέρνησης».

Γερμανική επιχείρηση

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις επίσης ανακοίνωσαν χθες την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν.

«Το πρώτο Airbus A400M βρίσκεται εν πτήσει από την Ιορδανία με τους 101 απομακρυνθέντες», ανέφερε η Μπούντεσβερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.

Στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονται πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Επιδιώκεται να μεταφερθούν επίσης υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.

Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά αναγκαστικά ακυρώθηκε, λόγω των συνθηκών στο Σουδάν.

Πάνω από 420 νεκροί

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2021 έχουν αρχίσει ανελέητο πόλεμο.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τις εχθροπραξίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.700 και πλέον.

Εχουν επίσης εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο.

Και έχουν κινητοποιηθεί πολλές κυβερνήσεις για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024