Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις στο Σουδάν: Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία απομακρύνουν τους πολίτες τους

Συγκρούσεις στο Σουδάν: Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία απομακρύνουν τους πολίτες τους

Συνεχίζονται οι απομακρύνσεις πολιτών ευρωπαϊκών και άλλων χωρών από το Σουδάν.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών με στόχο να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Σουδάν όπου μαίνονται οι συγκρούσεις από το Μεγάλο Σάββατο και μετά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα τους πολίτες της από το Σουδάν, όπου εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρία Τριπόντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται σε μήνυμα που εστάλη από τη μονάδα του υπουργείου για την αντιμετώπιση κρίσεων προς τους Ιταλούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη σουδανική πρωτεύουσα.

«Εργαζόμαστε για ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναχώρηση από το Χαρτούμ, που θα μπορούσε να λάβει χώρα σήμερα, Κυριακή 23 Απριλίου», αναφέρει η μονάδα κρίσης σ’ αυτό το μήνυμα, το οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«Το σημείο συγκέντρωσης θα είναι από τώρα ως τις 12:00 στην κατοικία του πρεσβευτή», προσθέτει η εν λόγω μονάδα του ιταλικού ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας πως αυτή η επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών οργανώθηκε σε συνεργασία με το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ανακοινώσεις της Ολλανδίας και της Τουρκίας

Η Ολλανδία συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αρκετών χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια», έγραψε ο Χόουκστρα στο Twitter.


Στο μεταξύ χθες Σάββατο το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της χώρας από το Σουδάν.

«Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες», επεσήμανε το υπουργείο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας», πρόσθεσε.

Η απομάκρυνση Τούρκων πολιτών από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και την Ουάντ Μαντάνι, 200 χιλιόμετρα πιο νότια, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί μετά τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Αλλά η εκκένωση των Τούρκων από τη συνοικία Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεοτέρας» εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά σε τέμενος το οποίο είχε επιλεγεί ως χώρος συγκέντρωσης, επεσήμανε στο Twitter η τουρκική πρεσβεία στη σουδανική πρωτεύουσα.

Περίπου 600 Τούρκοι πολίτες ζουν στο Σουδάν.

Ανελέητος πόλεμος

Από τις 15 Απριλίου, οι δύο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021 έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο στο Σουδάν.

Οι βιαιότητες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700. Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο. Έχουν επίσης επιφέρει την κινητοποίηση χωρών για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024