Σουδάν: Ε.Ε. και Ελβετία προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους
Η επιχείρηση της Ε.Ε. συντονίζεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο
Τις προσπάθειες εντείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη εκεχειρίας στο Σουδάν και για τη δυνατότητα να απομακρύνει μέσω χερσαίας μεταφοράς τους σχεδόν 1.500 πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στο Χαρτούμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Η απομάκρυνση (των πολιτών) δεν θα μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο, που είναι κλειστό, αλλά μέσω χερσαίας μεταφοράς και χρειαζόμαστε μια τριήμερη εκεχειρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για να εξετάσουμε μια τέτοια επιχείρηση επί του παρόντος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.
Η επιχείρηση συντονίζεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διευκρίνισε.
Η κατάσταση στο Σουδάν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εντείνει τις επαφές με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.
Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ του τακτικού στρατού του στρατηγού ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, ηγέτη ντε φάκτο του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Η Ε.Ε. έχει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ και επτά χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Δημοκρατία της Τσεχίας – έχουν αντιπροσωπείες στη σουδανική πρωτεύουσα.
«Εναπόκειται στους αφρικανικούς οργανισμούς να εργαστούν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η σταθερότητα της περιοχής κινδυνεύει», επέμεινε η ευρωπαϊκή πηγή.
Οι εμπόλεμες πλευρές αγνόησαν τις πολλές εκκλήσεις για εκεχειρία με αφορμή τη γιορτή ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.
Από τη μεριά της η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τρόπους για να απομακρύνει πολίτες της καθώς και ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Σουδάν εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής δύναμης.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Ελβετοί πολίτες είναι καταγεγραμμένοι στο Σουδάν ενώ άλλοι πιστεύεται ότι επισκέπτονται την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως τουρίστες.
Η Βέρνη είναι σε επαφή με άλλες χώρες για μια πιθανή κοινή απομάκρυνση πολιτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να πληρούται μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για ασφαλή εναέριο χώρο.
Πηγή: OT
- Αρβανίτης: Οι πειραγμένες εκλογές σημαίνει «αλλοίωση συνειδήσεων» – Είχαν δημιουργήσει το 2023 τέτοιον μηχανισμό
- Μετανάστες: Αριθμός ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Ποιες χώρες υποδέχονται τους περισσότερους
- Κρήτη: Χωρίς τέλος η αγωνία για την εξαφάνιση της 43χρονης – Τι λένε ο αδελφός και η μητέρα της
- Ένας «μαέστρος» για τον Ολυμπιακό – Ποιος είναι ο Μικέλε Μπαράνοβιτς (vids)
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Τι απαντά για τον γάμο της στη Δράμα
- Ηγουμενίτσα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από σύγκρουση οχημάτων στην εθνική οδό
- Super League: Συνέχεια στη μάχη της παραμονής με την 3η αγωνιστική των play out
- Μητσοτάκης: Αντιμέτωπος με σκάνδαλα και δημοσκοπική κατρακύλα ανακοινώνει μέτρα οικονομικής στήριξης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)


















































![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442