Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Οι μετεκλογικές συνεργασίες «φουντώνουν» την πολιτική αντιπαράθεση

Εκλογές 2023: Οι μετεκλογικές συνεργασίες «φουντώνουν» την πολιτική αντιπαράθεση

ΟΙ αναφορές στον Βαρουφάκη

Για την προκήρυξη των εκλογών και για τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, μίλησαν σήμερα Δευτέρα στο MEGA, o υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης.

Όλοι τους αναφέρθηκαν και στις μετεκλογικές συνεργασίες.

Πέτσας: Μετεκλογικά διλήμματα

Ο κ. Πέτσας μίλησε για τα μετεκλογικά διλήμματα και τις συνεργασίες. «Εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς το καλό της χώρας η πολιτική σταθερότητα, και τέτοια μπορεί να έρθει εάν υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση. Επειδή δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή καμία άλλη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης η αυτοδυναμία είναι ο βασικός μας στόχος και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε γιατί νομίζουμε ότι δεν είναι κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα».

Επίσης ανέφερε ότι: «Οι πολίτες κρίνουν πολιτικά προγράμματα και επίσης το παρελθόν μας. συγκρίνουν τι έχει κάνει η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα, και μία κυβέρνηση από το 2015 έως το 2019 ώστε να επιλέξουν τουλάχιστον μεταξύ των πρώτων δύο κομμάτων. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόγραμμά μας, και οι προοπτικές που δίνουμε στην κοινωνία είναι τέτοιες που θα εμπιστευθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξανά. Επίσης ξέρουν και το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν και το ποιες κυβερνήσεις βοήθησαν τη χώρα να πάει μπροστά και ποιες πίσω», είπε αρχικά.

«Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ενώ θεωρητικά είναι καλό να ομονοούν όλοι, τελικά είναι κάτι που δεν βοήθησε τη χώρα να πάει μπροστά αλλά ήταν λύση ανάγκης. Θεωρούμε ότι για τον καιρό που διανύουμε, προς το συμφέρον της χώρας είναι σταθερή κυβέρνηση και αυτή πιστεύουμε ότι είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Περί «κυβέρνησης ηττημένων»

Ερωτηθείς ο κ. Πέτσας αν φοβίζει την ΝΔ μία «κυβέρνηση ηττημένων» όπως λέγεται, απάντησε:  «Η κυβέρνηση από το 2ο, 3ο, ή 4ο κόμμα θα μπορούσε να είναι μία επιλογή εάν υπήρχαν κάποιες βασικές προγραμματικές συγκλίσεις όπως είθισται να λέγονται. Βλέπετε εσείς κάτι τέτοιο ώστε να μπορεί να υπάρχει μία εναλλακτική όταν ένα κόμμα εξ αυτών λέει να γυρίσουμε στη δραχμή ή να κλείσουν οι τράπεζες όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης; Ή όταν βλέπουμε επιλογές από το ΠΑΣΟΚ που αποκλείει συνεργασίες με αρχηγούς κομμάτων που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά από το δικό του; Δεν βλέπω τέτοια συζήτηση. Οι Έλληνες αγωνιούν μην γυρίσουμε πίσω και πιστεύω ότι η δική μας στρατηγική, είναι η στρατηγική που δίνει την σταθερότητα και την προοπτική στη χώρα», επεσήμανε.

Βερναρδάκης: Στόχος να είμαστε πρώτο κόμμα

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είμαστε πρώτο κόμμα γιατί οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να έχουν υψηλή νομιμοποίηση. Το ζήτημα δεν είναι κυβέρνηση ηττημένων ή νικητών έχει να καεί με την πολιτική νομιμοποίηση που μπορεί να έχει αυτή η κυβέρνηση. Αν είμαστε δεύτερο κόμμα θα περιοριστεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να έχει υψηλή νομιμοποίηση. Υπό την έννοια αυτή είναι δύσκολο να κάνει κανείς μία κυβέρνηση με το 2ο, 3ο, ή 4ο κόμμα πάρα το γεγονός μόνο τερατογένεση δεν θα ήταν. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε 1ο κόμμα και να σεβαστούμε την απλή αναλογική και την πολιτική σταθερότητά και μετά να πάμε σε μία προγραμματική κυβέρνηση συνεργασίας», υπογράμμασε.

Για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη

Και ο κ. Βερναρδάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασιών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.  Ο κ. Βερναρδάκης απάντησε… θετικά.

«Εγώ προσωπικά θα έβλεπα συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη αλλά οι δηλώσεις που κάνει τορπιλίζουν την βάση μίας συνεργασίας. Διότι στην ουσία όταν θες να κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας φτιάχνεις ένα κοινό πρόγραμμα. Το να θέτεις έναν μαξιμαλιστικό στόχο όπως τα διατύπωσε με το κλείσιμο των τραπεζών ή το νόμισμα νομίζω ότι προσπαθεί να τορπιλίσει μία συνεργασία εκ των προτέρων. Τέτοια συνδικαλιστικά κόλπα πρέπει να αποφεύγονται στην πολιτική. Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργασθούμε με το ΜέΡΑ25. Κανείς δεν δικαιούνται κάποιο υπουργείο ή μοιράσματος εξουσιών πρέπει να γίνει συζήτηση προγραμματική. Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν στη βάση του προγράμματος».

Νικητιάδης: Πρέπει να έχουμε εντολή από την πρώτη Κυριακή

Ο κ. Νικητιάδης τοποθετήθηκε περί μετεκλογικών συνεργασιών, λέγοντας ότι: «Είναι καθοριστικό να έχουμε την εντολή από την πρώτη Κυριακή. Πιστεύουμε ότι από την πρώτη Κυριακή μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση. Αυτό το διάστημα ο πρόεδρός μας έθεσε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θέλουμε μία συμμαχική κυβέρνηση. Δήλωσε ότι θέλουμε συμμαχική κυβέρνηση και έθεσε τα διλήμματα των εκλογών. Για πρώτη φορά προεκλογικά έρχεται ένα πολιτικός αρχηγός και βάζει τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο. Την ενίσχυση του ΕΣΥ, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τον βασικό μισθό, την κοινωνική κατοικία. Ζητήματα που άπτονται των πραγματικών προβλημάτων του κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε τον Βαρουφάκη, έναν άνθρωπο που έκλεισε τις τράπεζες, τι να πούμε δηλαδή; Να γίνει ξανά lockdown; Είναι αδιανόητο, το ξεκαθαρίσαμε και το ξεκαθάρισε ο πρόεδρος μας, είναι fake news. Για την προγραμματική σύγκλιση απευθύνεσαι στα μεγαλύτερα κόμματα, ο κ. Βαρουφάκης δεν θα συμφωνήσει με τις θέσεις μας είναι ακραίες οι θέσεις του. Μόνο 4 χωρίς στην Ευρώπη έχουν μονοκομματική κυβέρνησης μία εξ αυτών και η Ελλάδα».

Για τον πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Ερωτηθείς για το το θέμα του πρωθυπουργού και πώς αυτό θα λυθεί σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νικητιάδης απάντησε:

«Σε 4 χώρες υπάρχει πρωθυπουργός που δεν είναι από το πρώτο κόμμα. Σουηδία, Ιρλανδία έχουν συμμαχικές κυβερνήσεις και πρωθυπουργό όχι από το πρώτο κόμμα. Για εμάς το κυρίαρχο είναι να συμφωνήσουμε τις προϋποθέσεις. Το πρώτο είναι η προγραμματική σύγκλιση. εάν κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας συμφωνήσουν θα τους πούμε να έρθουν συναινετικά», απάντησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ως προϋπόθεση να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ προγραμματικά με τη ΝΔ, είναι να απαντήσει «Η ΝΔ εάν θα συμφωνήσει προγραμματικά μαζί μας».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024