Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Χίπστερ ευγονιστές», τρελοί ή επικίνδυνοι; - Οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν μία υπερφυλή

«Χίπστερ ευγονιστές», τρελοί ή επικίνδυνοι; – Οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν μία υπερφυλή

Οι αυτοαποκαλούμενοι «φιλο-ναταλιστές» δεν είναι μόνο υπέρ των γεννήσεων, αλλά υπέρ της γέννησης ανθρώπων σαν τους ίδιους.

Η Σιμόν και ο Μάλκολμ Κόλινς είναι ένα ζευγάρι, άνω των τριάντα, με τρία παιδιά, τον Τόρστεν, τον Οκταβιανό και τον Τιτάνα Invictus – αρνούνται να δώσουν στα κορίτσια τους παραδοσιακά θηλυκά ονόματα, επειδή πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα τα πάρουν λιγότερο σοβαρά.

Το ζευγάρι με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σκοπεύει να κάνει τουλάχιστον οκτώ παιδιά και ελπίζει ότι καθένα από τα παιδιά τους θα κάνει επίσης οκτώ παιδιά, ώστε, σε 11 γενιές από τώρα, ο κόσμος να ξεχειλίζει από τη γενεαλογία τους και να υπάρχουν περισσότεροι… Κόλινς στη Γη απ’ ό,τι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα!

Λίγο περίεργο, έτσι; Ίσως το είδος της φαντασίας, που θα ήταν καλύτερα να κρατήσετε για τον εαυτό σας; Οι Κόλινς διαφωνούν, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Έχουν κάνει τους εαυτούς τους τα παιδιά της αφίσας του «φιλο-ναταλισμού» και αναλαμβάνουν να καταπολεμήσουν αυτό που περιγράφουν ως «κατάρρευση της γονιμότητας» – όχι μόνο κάνοντας οι ίδιοι πολλά παιδιά, αλλά προσπαθώντας να προωθήσουν πολιτικές που θα αυξήσουν τα ποσοστά γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν προσοχή στη σταυροφορία τους: Η βρετανική Telegraph παρουσίασε το προφίλ του ζευγαριού αυτή την εβδομάδα, με τίτλο «Γνωρίστε τα ζευγάρια της ‘ελίτ’ που αναπαράγονται για να σώσουν την ανθρωπότητα».

Ακολούθησε ένα μακροσκελές προφίλ για τους Κόλινς τον περασμένο Νοέμβριο από το Insider και ρεπορτάζ από το Entrepreneur και το Bloomberg.

Βαθμολογούν τα… έμβρυα

Οι Κόλινς δεν θέλουν απλώς να αυξήσουν το ποσοστό γεννήσεων – θέλουν να βελτιστοποιήσουν το είδος των παιδιών που γεννιούνται.

Χρησιμοποίησαν γενετικές εξετάσεις για τα δικά τους έμβρυα και, όπως αναφέρει το Bloomberg, «δημιούργησαν ένα λογιστικό φύλλο με τις βαθμολογίες κάθε εμβρύου, σταθμίζοντάς τις ανάλογα με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ψυχικής υγείας».

Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει το ζευγάρι να αποκαλείται «χίπστερ ευγονιστές» στο διαδίκτυο, κάτι που φαίνεται να το βρίσκουν μάλλον διασκεδαστικό. Όταν ένας δημοσιογράφος του Insider, τους ανέφερε το παρατσούκλι, η Σιμόν χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «εκπληκτικό», αλλά χλεύασε την ιδέα ότι είναι ευγονιστές.

Οι Κόλινς μπορεί να μην σκέφτονται τους εαυτούς τους με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι δύσκολο να μην θεωρήσουμε το σύγχρονο κίνημα υπέρ της γέννησης, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη Silicon Valley, ως ένα rebranding της ευγονικής.

Κατ’ εικόνα και καθ΄ομοίωση

Ο φιλο-ναταλισμός μπορεί να σημαίνει υπέρ της γέννησης, αλλά οι πιο δυνατές φωνές του κινήματος είναι σαφώς υπέρ της γέννησης ανθρώπων σαν τους ίδιους.

Ο πιο διάσημος υποστηρικτής ήταν κάποιος Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος σχεδίαζε να δημιουργήσει μια υπερ-φυλή ανθρώπων με το DNA του, γονιμοποιώντας έως και 20 γυναίκες κάθε φορά.

Υπάρχει ένα συνεχές ρεφρέν στους κύκλους υπέρ της γέννησης για το πόσο σημαντικό είναι για τους «πραγματικά έξυπνους ανθρώπους» να συνεχίσουν να αναπαράγονται.

Αν και οι υπέρμαχοι της γέννησης δεν λένε ακριβώς ότι θέλουν να γεννιούνται μόνο λευκοί άνθρωποι, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της ανησυχίας τους για τα ποσοστά γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο και της ρατσιστικής και αντισημιτικής «θεωρίας της μεγάλης αντικατάστασης», η οποία υποστηρίζει ότι οι λευκοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι «αντικαθίστανται» από μη λευκούς μετανάστες.

Είναι αυτονόητο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα αυξάνεται, δεν μειώνεται, και η ταχύτερη αύξηση συμβαίνει στην Αφρική και την Ασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνεται μόνο το 2100, οπότε και θα υπάρχουν 10,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη.

Ρατσιστές και μισογύνηδες

Η απόρριψη ατόμων όπως οι Κόλινς ως ιδιόρρυθμων, με εκκεντρικές ιδέες, ενέχει τον κίνδυνο να παρακάμψει κάποια πολύ οπισθοδρομική σκέψη. Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος της κάλυψης του φιλο-ναζισμού από τα μέσα ενημέρωσης θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο λευκοί ρατσιστές, όπως ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, αντιμετωπίστηκαν ως «κομψά» icons style το 2016 και όχι ως επικίνδυνοι ναζί, και επαναπροσδιορίστηκαν ως «εναλλακτική δεξιά».

Ο φιλο-ναταλισμός δεν επικαλύπτεται μόνο με τον ρατσισμό, αλλά και με τον μισογυνισμό. Όταν αρχίζεις να βλέπεις τις γυναίκες ως μηχανές αναπαραγωγής, των οποίων η δουλειά είναι να επανακατοικήσουν τη Γη, μπορείς να δικαιολογήσεις κάποιες πολύ δυστοπικές πολιτικές.

Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Elon Musk κάθισε με τον Tucker Carlson του Fox News και υποστήριξε ότι η άμβλωση και ο έλεγχος των γεννήσεων μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος του πολιτισμού.

Το παράδειγμα του Όρμπαν

Πράγματι, αρκεί να κοιτάξετε την Ουγγαρία για να δείτε το τελικό σημείο. Ο ακροδεξιός, Βίκτορ Όρμπαν, έχει εμμονή με το να κάνει τις Ουγγαρέζες να αναπαραχθούν και έχει αφιερώσει τεράστιο ποσό πόρων σε φιλο-γεννητικές πολιτικές. Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές είναι θετικές (δωρεάν εξωσωματική γονιμοποίηση) – πολλές δεν είναι.

Η Ουγγαρία έχει πρόσφατα αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις αμβλώσεις και υπάρχει ανησυχία ότι προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση στο χάπι της επόμενης μέρας. Ο Όρμπαν, ο οποίος είναι αγαπητός στους συντηρητικούς στις ΗΠΑ, δεν έχει επίσης ντραπεί να εξηγήσει τη ρατσιστική ιδεολογία που κρύβεται πίσω από τον φιλο-γεννητισμό του.

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν όλο και λιγότερα παιδιά και η απάντηση της Δύσης σε αυτό είναι η μετανάστευση», έχει πει ο Όρμπαν. «Θέλουν να εισέλθουν τόσοι μετανάστες όσα είναι τα παιδιά που λείπουν, έτσι ώστε οι αριθμοί να αθροιστούν. Εμείς οι Ούγγροι έχουμε διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αντί για απλούς αριθμούς, θέλουμε τα παιδιά των Ούγγρων. Η μετανάστευση για εμάς σημαίνει ότι παραδινόμαστε».

Ανησυχούν οι Κόλινς για τις μισογυνιστικές πτυχές του κινήματός τους; Καθόλου – φαίνεται να πιστεύουν ότι κάνουν… χάρη στις γυναίκες!

«Με συγχωρείτε, ξέρετε τι θα συμβεί αν εμείς, το εθελοντικό κίνημα, αποτύχουμε;», δήλωσε ο Μάλκομ στην Telegraph: «Οι πολιτισμοί θα βρουν τελικά έναν τρόπο να το διορθώσουν αυτό – το πόσο τρομακτικοί είναι αυτοί οι μηχανισμοί εξαρτάται από το αν η ομάδα μας θα βρει έναν ηθικό τρόπο ή όχι».

Είναι μια προειδοποίηση, που ακούγεται σαφώς σαν απειλή.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024